Marți, 24 Mai 2005 - 07:56 AM Aleg.RO: Ricoseu la Talpes

Publicat de: Carmen EPURAN

ziua Fostul consilier prezidential din timpul Administratiei Iliescu, Ioan Talpes, a demisionat ieri din PSD. Motivele demisiei tin, la prima vedere, de sentimentele puternice care il leaga pe senatorul Talpes de prietenul sau, Ion Iliescu. In realitate insa, nu putem vorbi de o coincidenta atunci cand facem legatura intre demisia senatorului din partid si sosirea ziaristilor rapiti in tara, doua evenimente care s-au petrecut in aceeasi zi. In ultimele 55 de zile, cat a durat criza ziaristilor luati ostatici in Irak, presa a dezvaluit informatii cu privire la legaturile dintre mai multi lideri ai PSD, printre care si Ioan Talpes, si controversatul om de afaceri sirian, Omar Hayssam. Acesta din urma a fost retinut pe 6 aprilie de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a fost pus imediat in contextul rapirii celor trei ziaristi.

Cel care s-a dovedit ulterior a fi un sponsor al PSD si membru al aceluiasi partid de cativa ani buni fusese retinut si cercetat, oficial, pentru infractiuni economice care aduc atingere sigurantei nationale. Surse judiciare declarau la acea data pentru ZIUA ca retinerea avea ca motiv si o infractiune de instigare in cazul celor trei ziaristi, dupa ce Hayssam a sustinut ca a fost sunat de aghiotantul sau, Mohammed Munaf, rapit si el o data cu ziaristii, care i-ar fi transmis ca rapitorii cer rascumparare.


Calauza si sponsorul
Despre acelasi Hayssam s-a aflat ulterior ca a sponsorizat deplasarea ziaristilor romani la Bagdad, iar prietenul sau, Mohammed Munaf, i-a insotit pe post de calauza. Si tot despre Hayssam, presa a descoperit ca era prezent in delegatiile de oameni de afaceri pe care fostul presedinte Ion Iliescu ii lua dupa el in strainatate. Sirianul a ajuns in preajma fostului sef de stat prin intermediul lui Ristea Priboi, fost deputat PSD si fost membru in consiliile de administratie ale firmelor controlate de Hayssam. Legatura dintre Hayssam si Talpes s-a facut de aici foarte usor. Ioan Talpes, in calitate de sef al Departamentului Securitatii Nationale in timpul Administratiei Nationale, avea o mare influenta asupra componentei listei oamenilor de afaceri care il insoteau pe fostul presedinte in delegatiile oficiale din strainatate. Implicarea senatorului in aceasta poveste este cu atat mai evidenta cu cat Talpes, in calitate de sef fost al SIE l-a avut in colimator mult timp pe Hayssam. In ciuda probelor, Talpes a negat multa vreme ca Hayssam, membru al organizatiei PSD Sector 1 din 2001, dupa cum s-a descoperit ulterior, este un personaj prea periculos pentru a aparea in preajma presedintelui Romaniei. Ba chiar, la inceputul crizei ziaristilor, isi imagina ca sirianul este un om "onorabil". Ulterior, incoltit de presa cu intrebari, fostul sef al SIE a recunoscut ca, dupa ce a "analizat" comportamentul si atitudinea lui Hayssam in cazul ziaristilor, s-ar putea ca acesta sa fie un "escroc".


Nimic nu e intamplator
In contextul in care incepe sa se dovedeasca faptul ca Hayssam este membru al unei retele extrem de periculoase, de acum incep adevaratele probleme in PSD. Si tot in acest context, nimic nu este intamplator din ceea ce s-a petrecut ieri la acest partid. Ioan Talpes si-a dat demisia din partid, exact in ziua in care s-au intors ziaristii, iar Mircea Geoana, liderul PSD, a anuntat ieri, intr-un acces justificat de teama, ca va cere Consiliului de Integritate Morala din cadrul formatiunii sa cerceteze cum s-a relationat Omar Hayssam cu membrii PSD. E evident ca implicarea Consiliului este mai mult decat formala. Liderii PSD stiu deja care le sunt relatiile cu Hayssam nu le trebuie un raport care sa le spuna acest lucru. Dezvaluirea unor informatii cu privire la relatiile dintre Hayssam si greii PSD este putin probabila. Insa gestul de implicare a Consiliului de Integritate Morala, desi disperat, trebuia facut. Rezultatul anchetei va fi, dupa cum a sugerat ieri Mircea Geoana, ca Administratia Prezidentiala a cuplat in mod explicit scandalul legat de Hayssam de PSD.


(787 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Carmen EPURAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Ricoseu la Talpes | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.