Luni, 16 Mai 2005 - 12:36 PM Aleg.RO: Ion Iliescu, un puseu de tensiune intre pierderea PSD si infiintarea unui alt partid

Publicat de: A.M.

gardianul Membrii marcanti ai fostului partid de guvernamant analizeaza variantele politice previzibile Discursul lui Ion Iliescu la Consiliul National al PSD a probat, pentru multi observatori ai vietii politice, ca fondatorul partidului este departe de a renunta la pozitia de lider unic. Sunt emise variante de genul: ori rasturnarea din interior, coalizandu-si sustinatorii, a conducerii actuale, aleasa la Congres si contestata, ori construirea altui partid "unind adevaratele forte social-democrate". Si intr-o varianta, si in alta, Ion Iliescu a aplicat, conform multora, o lovitura de maciuca partidului pe care l-a infiintat, intr-un moment in care era nevoie de un angajament colectiv impotriva actualei guvernari. Agentia A.M. Press a incercat sa vada insa care este starea de spirit in interiorul partidului si ce cred nu analistii politici, ci pesedistii.

Ilie Sarbu vicepresedinte PSD: "Congresul a ales noua conducere, deci este greu sa fie rasturnata".

"Nici una dintre cele doua variante care au fost vehiculate, nu este posibila. Congresul a ales noua conducere, deci este greu sa fie rasturnata. In ceea ce priveste ruperea partidului si crearea unei noi formatiuni politice, nici acest lucru nu este posibil, acum cand in PSD au avut loc conferintele judetene, adunarile generale, congresul si consiliul. Nu cred ca din aceasta zona exista amatori, ca o sa-si stranga cineva lucrurile si o sa plece. Ca domnul Ion Iliescu va pleca impreuna cu un grup de sustinatori ai domniei-sale, acest lucru se poate intampla, dar cele doua variante de care s-a discutat sunt foarte greu de realizat".

Dan Ioan Popescu presedinte PSD Bucuresti: Daca actuala conducere "va devia de la valorile social-democrate, Ion Iliescu isi va spune, cu siguranta, cuvantul".

"Ion Iliescu a fost si ramane o mare personalitate politica. Nu se pune problema sa plece din partid. Va ramane o voce puternica in viata politica si in cea a PSD. Este un om de partid si nu isi pune problema sa schimbe actuala conducere. In cazul in care aceasta va devia de la valorile social-democrate, Ion Iliescu isi va spune, cu siguranta, cuvantul."

Ion Solcanu viceliderul grupului parlamentar al PSD din Senat: "Nu este omul care sa organizeze astfel de puciuri".

"Exclud ipoteza ca domnul Ion Iliescu va rasturna noua conducere din interior. Dansul nu este omul care sa puna probleme pentru a rasturna conducerea aleasa la Congres. Asta ar insemna o actiune de puci. Nu este omul care sa organizeze astfel de puciuri. Nu creditez insa nici cea de-a doua ipoteza, ca isi va infiinta un alt partid. Cred ca va ramane lider de grup la Senatul Romaniei, unde avem de facut legi si de luat atitudine fata de masurile intreprinse de actualul Guvern. Nu cred ca domnul Iliescu se vrea presedintele vreunui partid. Va ramane in PSD, va fi critic, asa cum a anuntat, si isi ia libertatea de a emite mesaje morale. Autoritatea pe care si-a castigat-o ii va oferi suficiente parghii pentru a trage semnale."

Vasile Dancu senator PSD: "Ion Iliescu respecta regulile democratiei, dincolo de supararea din acest moment".

"Nu cred ca Ion Iliescu isi va face un alt partid. Este foarte greu sa infiintezi acum un alt partid. Eu cred ca Ion Iliescu, ca presedinte fondator al PSD, este un om politic care tine la acest partid si nu cred ca vrea sa rastoarne noua conducere. Ion Iliescu respecta regulile democratiei, dincolo de supararea din acest moment."

Ion Calin presedintele Organizatiei Dolj – membru al Biroului Permanent National al PSD: "Nici una dintre ipoteze nu este valabila".

"Nici una dintre ipoteze nu este valabila. Cred ca domnul Iliescu, asa cum a afirmat in discursul sau, va incerca sa sprijine partidul ca simplu membru. Actuala conducere nu va fi rasturnata. Este o conducere colegiala, asa cum ne-am dorit cu totii. In plus, completarea Biroului Permanent National cu reprezentanti ai celor opt regiuni de dezvoltare va duce la o mai buna armonizare a relatiei dintre centru si teritoriu."

Victor Ponta deputat PSD, presedinte TSD: "Pe termen scurt, partidul va avea de suferit".

"Nu cunosc intentiile domnului Ion Iliescu, nu stiu ce va face, pentru ca nu sunt un apropiat al domniei-sale. Pot sa va spun ca, daca va pleca, pe termen scurt, partidul va avea de suferit pentru ca exista o masa de alegatori care votau pentru Ion Iliescu. Dar, pe termen lung, asa cum noi tinerii vedem partidul, nu conteaza cine pleaca".

Gabriel Oprea presedintele Organizatiei Ilfov, membru in Biroul Permanent National al PSD: "Domnul Ion Iliescu va ramane in partid".

"Nu se va intampla nimic. Domnul Ion Iliescu va ramane in partid si va lupta pentru a-l tine unit, asa cum a facut mereu".

Niculescu-Duvaz vicelider al grupului PSD din Camera Deputatilor: "PSD, de acum inainte, isi va vedea de drumul sau".

"Partidul Social Democrat, de acum inainte, isi va vedea de drumul sau. Congresul a ales o conducere, in buna parte noua, care trebuie sa faca o politica social-democrata.

In ceea ce priveste discursul domnului Ion Iliescu, sau intentiile acestuia, nu vreau sa fac aprecieri. Respect opiniile sale, dar prefer sa nu-mi exprim un punct de vedere." (A.M. Press)


Fostul sef al statului a avut o crestere de tensiune

Senatorul Ion Iliescu a avut, sambata la pranz, un puseu de tensiune, care insa nu a necesitat spitalizare, el fiind consultat, la domiciliu, de catre medicul sau de familie. Medicul Sorin Oprescu a confirmat, pentru Mediafax, acest lucru, adaugand insa ca starea i s-a ameliorat imediat dupa consult. Conform lui Oprescu, dupa aceea, Iliescu nu a mai avut alte probleme de sanatate. Cu o zi in urma, Ion Iliescu a avut o zi incarcata, participand la lucrarile Consiliului National al PSD, in cadrul carora a rostit un discurs referitor la viitorul sau politic, la viitorul PSD, la raporturile cu actuala conducere a partidului, precum si la Congresul acestei formatiuni. Iliescu a precizat, sambata, pentru Radio Info PRO, ca oboseala si solicitarea, pe fondul cardiopatiei ischemice de care sufera, l-au determinat sa faca un control cu medicul de familie "pentru a vedea daca s-a produs vreo modificare". El a respins, totodata, zvonurile potrivit carora ar fi suferit un infarct. "Pot sa ii linistesc pe toti: nu este vorba de nici un infarct. Am fost ceva mai obosit, eu am o cardiopatie ischemica mai veche si fac controale", a afirmat Iliescu. El a precizat ca vrea sa-i linisteasca astfel "pe toti prietenii care se intereseaza si care, in mod sincer, au fost probabil preocupati de aceasta zvonistica". In ceea ce-i priveste pe "cei care asteapta cu nerabdare asa ceva", Iliescu a spus ca poate vor fi linistiti sau poate vor fi dezamagiti.


(1174 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la A.M.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Ion Iliescu, un puseu de tensiune intre pierderea PSD si infiintarea unui alt partid | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.