Joi, 20 Ianuarie 2005 - 11:38 AM Aleg.RO: Razboiul fisetelor

Publicat de: e.fogarasi

ziua Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a ordonat in seara zilei de marti sigilarea arhivelor Directiei de Inspectie Generala si a Directiei de Resurse Umane din minister si efectuarea unui control amanuntit al modului in care aceste arhive au fost gestionate in ultimii ani. Cele doua arhive urmeaza ca intr-un viitor apropiat (mai precis cand se va gasi un sediu corespunzator) sa fie predate Consiliului Superior al Magistraturii, care se va ocupa de acestea, conform noii legi de functionare a CSM. Din cauza depistarii unor nereguli in evidente, o predare - primire intre minister si CSM nu se va putea face in conditii optime si fara suspiciunea ca unele documente nu au fost facute disparute.


Promiscuitatea de la Inspectia Generala
Masura sigilarii celor doua arhive a creat panica in special printre judecatorii-inspectori ai Directiei de Inspectie Generala, care in ultimii ani s-au ocupat cu precadere de rezolvarea si nu de putine ori de musamalizarea plangerilor justitiabililor din toata tara, care sesizau ilegalitati comise de unii magistrati. In unele cazuri, judecatorii inspectori din aceasta directie au ascuns ministrilor si chiar vechiului CSM faptul ca unii magistrati propusi spre promovare in functii, aveau sanctiuni disciplinare la activ sau avize de cercetare penala emise, astfel incat a fost posibil ca unii magistrati "patati" sa promoveze nestingheriti in functie, desi nu ar fi avut dreptul sa fie "scosi la inaintare". Au existat cazuri cand, desi s-au identificat fapte penale comise de unii judecatori, anchetele au fost musamalizate, nu s-au mai cerut avize de cercetare penala, dosarele nu au mai plecat la Parchet, iar magistratii cercetati au fost mentinuti in sistem. In alte cazuri, anchetele disciplinare erau taraganate de inspectori, in asa fel incat sa se implineasca termenul de un an de la data savarsirii abaterii profesionale, astfel incat, chiar daca se retinea in final vreo culpa, sanctiunile disciplinare sa nu mai poata fi aplicate pe motiv de prescriere. Pentru astfel de "ispravi", Inspectia Generala din minister si-a dobandit tristul renume de "Cooperativa Nufarul a Magistraturii".


Nici CSM nu i-a agreat pe inspectorii MJ
De altfel, actualul CSM a respins zilele trecute toate candidaturile judecatorilor-inspectori de la Ministerul Justitiei, care doreau sa vina pe posturile de inspectori de la nou infiintata Directie de Inspectie a Consiliului, fapt care vorbeste de la sine despre cat de bine vazuti sunt lucratorii de acolo.

Nici la Directia de Resurse Umane activitatea din ultimele ministeriate nu a stat pe roze. Mapele de evaluare profesionala ale tuturor magistratilor au invariabil calificativele "foarte bine", neexistand practic o departajare intre judecatorii cu adevarat profesionisti si cei cu un procent alarmant de casari, slab pregatiti profesional, care au nenorocit numerosi justitiabili. Este inadmisibil ca toata lumea sa aiba numai calificative de "foarte bine", cand bilanturile anuale oficiale ale puterii judecatoresti dau procente pe tara de peste 50% de casari in caile de atac. Practic, de peste 10 ani nu a existat o evaluare reala, pe criterii profesionale, care sa permita avansari cu adevarat meritate ale magistratilor.

Din aceste puncte de vedere, comisia speciala de inventariere a celor doua arhive poate scoate la iveala o mare parte din "mizeria Magistraturii ascunsa sub pres".


Lupascu a cerut brusc arhivele
La auzul vestii sigilarii, presedintele CSM, Dan Lupascu a solicitat ieri ca o parte din arhive sa ajunga de indata la Consiliu. Au existat informatii cum ca CSM ar fi pregatit si un camion pentru derularea operatiunii. Am incercat sa aflam de la seful CSM daca nu cumva graba cu care a solicitat returnarea arhivelor (de care nimeni nu s-a ingrijit pana acum, pentru simplu fapt ca sediul CSM nu permite depozitarea lor din lipsa de spatiu) poate fi interpretata ca o teama a cuiva de ceea ce s-ar putea descoperi in respectivele arhive. Presedintele Dan Lupascu ne-a precizat: "Este adevarat ca am solicitat predarea arhivelor. Cand am aflat dimineata despre sigilare, am avut o discutie telefonica cu doamna ministru, am inteles ca este o problema de inventariere. Din pacate insa nu putem prelua arhiva de personal, chiar daca am vrea nu avem loc unde sa o depozitam. Vrem insa arhiva inspectiei generale, care s-a desfiintat la minister si care va functiona la CSM. Am trimis deja un inspector de la CSM la minister pentru rezolvarea situatiei, pentru ca avem lucrari de inspectie in curs si avem nevoie de acces. Doamna ministru nu are dreptul, in calitate de ministru, sa umble la arhive, ci doar in calitate de membru al CSM. Acele acte in momentul de fata nu sunt ale ministerului, ci ale consiliului. Dansa poate a avut o ratiune pentru care a luat aceste masuri, insa noi avem relatii foarte bune, nu ne risipim in lucruri care sa ne distraga atentia de la activitatile de baza ale consiliului".

Directiile de Inspectie si Resurse Umane ale Ministerului Justitiei nu s-au desfiintat insa si, chiar daca arhivele trebuie predate la CSM, nimeni nu poate impiedica ministerul sa-si pastreze propriile acte, macar in copie, pe care le-a intocmit de-al lungul anilor si pentru care este raspunzator conform legii.

Tot ieri am reusit sa luam legatura si cu secretarul general al CSM, Ion Popa, care pana acum doua zile a indeplinit functia de director al Directiei de Resurse Umane din Ministerul Justitiei (pe care ministrul l-a criticat zilele trecute pentru numirea sa la CSM). Ion Popa era la curent cu problema sigilarii arhivelor: "Se porneste de la prezumtia de rea-credinta. Sunt niste mape pofesionale cu dosarul profesional al fiecarui magistrat, n-au ce sa descopere, decat poate praful de pe ele. La Inspectie insa e altceva, acolo pot exista probleme in evidente."


Razvan SAVALIUC


(565 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Razboiul fisetelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62197804450989 seconds.