Joi, 12 Mai 2005 - 09:03 AM Aleg.RO: Mitrea, Năstase și Geoană își împart partidul în felii

Publicat de: Florin NEGRUȚIU

Gândul Încă zece oameni își vor face intrarea astăzi și mâine în Biroul Permanent Național al PSD. Conducerea partidului va număra nu mai puțin de 27 de membri, cu 2 mai mulți decât vechea Delegație permanentă. O structură stufoasă care reflectă intenția declarată a lui Mircea Geoană de a-i face pe toți să se simtă importanți. Cel puțin până când Mircea Geoană va prinde suficientă importanță în partid.


“Sunt adeptul unui stil relaxat de a conduce”. Aceasta este filosofia cu care noul șef al PSD, Mircea Geoană, s-a prezentat în fața colegilor săi la primele întâlniri de partid. În practică, această declarație de intenție se traduce prin acordarea de atribuții și funcții cât mai multor lideri din partid pentru a detensiona atmosfera creată de îmbufnarea lui Ion Iliescu. Săptămâna trecută, la Târgu Mureș, lui Geoană i s-au reproșat, la întâlnirile avute cu organizațiile locale, păcatele trecutului: faptul că în PSD a funcționat centralismul, că deciziile s-au luat în doi-trei oameni în spatele ușilor capitonate și că filialele au fost chemate la București doar să raporteze cum colectează cotizațiile. Astăzi și mâine, la Palatul Parlamentului, conducerea PSD se va înmulți cu încă zece membri reprezentând teritoriul. Mai mult decât o reparație “istorică”, această decizie reprezintă o recunoaștere a unui adevăr pe care l-au știut și Adrian Năstase și Miron Mitrea și Mircea Geoană înainte de Congres: cine controlează cât mai multe filiale conduce partidul. Prin cooptarea noilor membri, Biroul Permanent Național se umflă ca o gogoașă. “Excesul de democrație în PSD”, cum se exprima un lider important, duce la situația aberantă ca, în opoziție, partidul să aibă mai mulți șefi decât pe vremea când asigura guvernarea.

Oprea ridică pretenții în fața lui DIP

Defuncta Delegație permanentă număra 25 de lideri: președinte, președinte executiv, secretar general, 20 de vici, șeful CN și liderul grupului ministerial. În noul BPN vor intra președintele, președintele executiv, secretarul general, cei 11 vicepreședinți aleși la Congres, președintele Consiliului Național, cei doi lideri de grup, cei 10 lideri din teritoriu, precum și președinții celor două Camere. În total, 27 de oameni (Adrian Năstase și Nicolae Văcăroiu au cumul de funcții). Din tot acest tablou lipsesc numele celor 10 (aleși astăzi) și al președintelui Consiliului Național (care se va stabili mâine, prin vot secret, după cum ne-a spus Miron Mitrea). Cei 10 sunt 8 plus 2, adică opt reprezentanți ai regiunilor de dezvoltare plus un reprezentant al primarilor din marile orașe și un trimis al Consiliilor județene. Primii opt s-ar putea desemna printr-o procedură inedită: tragere la sorți. Ideea este ca ei să se rotească periodic în Biroul Permanent, ceea ce înseamnă că liderul organizației Călărași, Doru Ioan Tărăcilă, va sta mai puțin în BPN decât bucureșteanul Dan Ioan Popescu. Aceasta se întâmplă dintr-un motiv simplu: Călărași este în regiunea Sud (care acoperă șapte județe), iar Capitala este în regiunea București (care mai include doar Ilfovul). Tărăcilă își va împărți fotoliul cu încă cinci lideri, în timp ce Popescu îl va schimba doar cu Gabriel Oprea. Chiar și așa, între Popescu și Oprea au apărut anumite “discuții”, după ce Ilfovul a cerut o reprezentare de 50%-50% în BPN, altfel spus, câte luni stă unul în conducere, tot atâtea să stea și celălalt.

Unul din trei: Pendiuc, Nichita, Calotă

Lupta pentru reprezentantul primarilor în BPN se duce în trei: Tudor Pendiuc de la Pitești, Gheorghe Nichita de la Iași și Emil Calotă din Ploiești. La un moment dat, în cărți a fost și Radu Mazăre, din Constanța, dar se pare că, în urma unor sfaturi prietenești, a decis să renunțe din motive de imagine. În ceea ce privește alegerea șefului pentru Consiliul Național, săptâmâna trecută au circulat diverse variante de nume. Alexandru Athanasiu nu părea foarte convins că vrea un nou mandat, dat fiind faptul că această funcție este mai mult simbolică. Zilele trecute, Mircea Geoană a dus muncă de convingere cu Athanasiu, explicându-i că-i va da mai multe atribuții. Ecaterina Andronescu, al cărei nume a circulat ca variantă, ne-a declarat că nu-și dorește funcția, dar că se mai gândește dacă partidul i-o va cere. Andronescu a adăugat că se vede lucrând la Departamentul de educație al PSD – unul dintre “ministerele” guvernului din umbră pe care îl va conduce Adrian Năstase.

Frustrarea lui Năstase

Din nevoia de a mulțumi pe toată lumea, noua conducere riscă să dubleze funcții și atribuții. Astfel, Geoană va conduce partidul și va fi șeful vicepreședinților. Săptâmâna viitoare, la Comitetul Executiv Național, Mitrea își va desemna secretarii executivi, iar Adrian Năstase șefii de departamente. Guvernul său fantomă este, spre nemulțumirea “premierului”, mai mult o construcție teoretică. Cele trei capete ale PSD se vor multiplica la nivelurile inferioare, creând o structură superbirocratizată, lucru recunoscut la un moment dat și de Geoană. De pildă, este greu de spus ce va face “ministrul” de Finanțe al lui Năstase în plus față de vicele Mihai Tănăsescu sau față de secretarul executiv pe probleme financiare. Urmează o perioadă de reașezare în care cei trei poli de putere vor încerca să-și impună structura proprie în fața celorlalte.


(461 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Florin NEGRUȚIU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Mitrea, Năstase și Geoană își împart partidul în felii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73994708061218 seconds.