Joi, 12 Mai 2005 - 09:02 AM Aleg.RO: Balet pedist cu PES si populari

Publicat de: Adriana Istodor

evenimentulzilei "Nu ne putem stringe miinile cu PSD, un partid corupt, antireformist si comunist", le-a transmis ieri liderul Emil Boc reprezentantilor Partidului Socialistilor Europeni trimisi in Romania cu misiunea de a mijloci o apropiere a celor doua formatiuni membre cu drepturi depline in Internationala Socialista, din care face parte PES. Intimplator sau nu, 28 iunie, ziua Congresului PD in care se va decide daca democratii vor vira spre alta doctrina decit cea social-democrata, cel mai probabil populara, coincide cu cea a reuniunii PES in care socialistii europeni vor lua o decizie in privinta aderarii PD, ca membru cu drepturi depline, la acest partid. S-ar putea specula ca dezbaterile de acum din PD privind un eventual viraj spre populari ar putea fi o carte de negociere in relatia cu socialistii europeni.
Boc i-a asigurat pe europenii socialisti ca in acest moment PD promoveaza doctrina social-democrata, dar ca la conventia din 25 iunie exista posibilitatea ca orientarea sa se schimbe, in functie de motiunea care va cistiga. "Orientarea politica a PD va depinde foarte mult de relatia pe care o va avea in perioada urmatoare cu InternationalaSocialista" a subliniat Boc. El a facut trimitere la relatiile reci cu IS din perioada campaniei electorale cind socialistii au sprijinit fatis partidul condus la vremea aceea de Adrian Nastase.
"Acum relatiile sint normale. Din discutiile avute nu am sesizat nuante de avantajare a PSD in raport cu PD in privinta relatiilor cu Internationala Socialista si PES" a precizat Boc. Surse din PD sustin ca PES-ul a trimis si o oferta prin reprezentantii sai - un post de vicepresedinte pentru PD in cazul in care democratii vor deveni membri cu drepturi depline in partidul socialistilor europeni, decizie ce se va lua luna viitoare, la congresul PES. Intrebat care este punctul de vedere al PES in eventualitatea in care PD isi va schimba orientarea, secretarul general al PES, Phillip Cordery, a spus ca Emil Boc le-a dat asigurari ca orientarea partidului este social-democrata, dar daca "din nefericire" aceasta doctrina va fi schimbata se va lua o decizie la momentul respectiv. PSD a facut deja demersuri pentru a deveni membru cu drepturi depline in PES si pentru afilierea sa la grupul socialistilor din Parlamentul European, al doilea grup ca importanta dupa cel popular. Vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde a demarat negocieri si contacte cu PPE in urma cu doua luni.


(489 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Adriana Istodor


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Balet pedist cu PES si populari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62841701507568 seconds.