Joi, 12 Mai 2005 - 09:00 AM Aleg.RO: Proba de foc a cabinetului Tariceanu

Publicat de: Alina Mihai

evenimentulzilei Guvernul isi va asuma raspunderea pe cele trei legi de reforma in justitie si pe legile proprietatii Ultimii intrati in scena: senatorii PSD Ioan Apostol si Ioan Talpes. La rindul sau, Ion Iliescu sporeste tensiunea amenintind, prin informatii "scapate" in presa, cu un discurs acid pe care s-ar pregati sa-l rosteasca miine, la Consiliul National al partidului. Vizati - cei care l-ar fi "tradat" la Congres si au inclinat balanta in favoarea lui Mircea Geoana. Intrebare: joaca Ion Iliescu dur, folosindu-se de demisii si amenintari, ca sa-si negocieze revenirea la virful partidului sau chiar e decis sa-si faca un nou partid? Pe acest fundal incert si tensionat, Adrian Nastase a turnat ieri gaz pe foc comparind congresul PSD cu Revolutia din '89, iar rezultatul, cu "incheierea unei anumite faze de paternalism". Aluzii ironice, evident, la Ion Iliescu.
Unul dintre "greii" PSD din zona Moldovei, senatorul Neculai Apostol, si-a anuntat ieri printr-un gest-surpriza, plecarea din partid. In textul demisiei, el afirma ca "marginalizarea mentorului spiritual al PSD, domnul Ion Iliescu, este o manopera lipsita de moralitate, reprezentind proba elocventa a deraparii partidului cate cu totul alte determinari doctrinare". Urmeaza apoi atacuri dure la adresa gruparii Nastase-Mitrea: "Cum de a fost sacrificat poate cel mai veritabil social-democrat, Ion Iliescu, gasit, paradoxal, vinovat de pierderea alegerilor, in vreme ce nici Adrian Nastase, Nici Mircea Geoana, nici Miron Mitrea si nici majoritatea virfurilor din conducerea PSD nu si-au asumat nici o raspundere?". Ca montajul iliescian sa nu fie straveziu, Apostol face pe echidistantul: "Nu mi-am propus sa-i ridic statuie lui Ion Iliescu. Cred ca are si dumnealului partea sa de vina, ar fi putut fi mult mai ferm in impunerea deciziei de asanare morala a PSD, dar a mizat pe varianta bunului simt, crezind ca si cei vizati vor dovedi decenta si onoare si se vor corecta sau retrage singuri."
Guvernul va da prima proba de foc in parlament la sfirsitul acestei luni. Liberalii au anuntat ca legile justitiei cerute de UE si legile proprietatii vor fi trecute prin asumarea raspunderii. Va fi testul care va arata unitatea coalitiei in conditiile in care PSD a anuntat deja motiune de cenzura in caz de asumare a raspunderii. Liberalii au interpretat Constitutia ca ar permite o singura asumare a raspunderii pe sesiune, prin urmare legile care privesc justitia vor fi comasate cu cele ale proprietatii.
Guvernul recurge la aceasta metoda pentru a preintimpina o eventuala folosire a clauzei de salvgardare de catre Comisia Europeana, fapt care ar amina aderarea Romaniei la UE pina in 2008, au explicat liberalii. Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, a precizat ca "asumarea raspunderii" este cea mai rapida cale de a se adopta legile fara de care Romania nu ar obtine un raport de tara favorabil din partea Comisiei Europene. Prin asumarea raspunderii, legile justitiei vor intra in vigoare la inceputul lunii iunie, asta in cazul in care parlamentul nu voteaza motiunea de cenzura anuntata de PSD. De partea pachetelor de legi s-au pronuntat PNL, PD, PUR, minoritatile si eventual UDMR, lucru care arata ca o motiune de cenzura nu ar avea succes.
Boc: "Pachet pentru accelerarea reformei privind integrarea in UE". Punctul de vedere al lui Nicolaescu este impartasit si de liderul PD, Emil Boc, adaugind ca guvernul trebuie sa ia masuri legale impotriva piedicilor puse de CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) si PSD. "In conditiile in care exista atitea piedici chiar de la CSM, ca sa nu mai vorbim de obiectiile PSD care in continuare ramine incremenit in proiect si nu intelege ca Romania se misca spre UE si trebuie sa recurgem la aceasta procedura", a spus Boc. El a adus ca argument in favoarea asumarii si "comportamentul sicanator al PSD in cazul declaratiilor de avere", lucru pe care coalitia vrea sa-l evite. Boc a avansat si o posibila titulatura: "Pachet pentru accelerarea reformei privind integrarea Romaniei in UE".
UDMR si PUR nu s-au decis. Prin asumarea raspunderii, legile justitiei vor intra in vigoare la inceputul lunii iunie, asta in cazul in care parlamentul nu voteaza motiunea de cenzura anuntata de PSD. De partea pachetelor de legi s-au pronuntat PNL, PD, iar celelalte doua componente ale coalitiei guvernamentale, PUR si UDMR, urmeaza sa ia o decizie.
De partea cealalta, purtatorul de cuvint al PUR, Bogdan Ciuca, a spus ca "in general" partidul din care face parte sustine initiativele guvernului, dar ca urmeaza sa se ia o decizie pe acest subiect in citeva zile.
UE se pregateste sa ne trimita "scrisori de avertizare". Comisia Europeana va trimite Romaniei asa-numite scrisori de avertizare timpurie, prin care Guvernul va fi prevenit din timp asupra domeniilor in care pregatirile de aderare trebuie intensificate. Informarea a fost facuta ieri de comisarul european pentru extindere, Ollie Rehn, dupa intilnirea cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. "Aceste scrisori nu reprezinta sanctiuni, ci sint mecanisme specifice procesului de aderare, prin care CE sprijina si previne din timp un stat candidat asupra domeniilor in care este necesara intensificarea pregatirilor de aderare. Procedeul este in interesul Romaniei, deoarece ii permite sa corecteze din timp eventuale probleme, astfel incit raportul de monitorizare al Comisiei Europene, din noiembrie 2005, sa fie pozitiv", se arata intr-un comunicat al Biroului de Presa al guvernului, care precizeaza ca scrisorile ar urma sa fie transmise pina la sfirsitul acestei luni.
Notiunea de scrisori de avertizare timpurie reprezinta traducerea denumirii oficiale a acestor mecanisme specifice procesului de aderare la UE - "early warning letters". Executivul precizeaza ca aceste mecanisme au fost utilizate si in procesul de integrare a celor zece state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004.


(523 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Alina Mihai


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Proba de foc a cabinetului Tariceanu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62503004074097 seconds.