Joi, 12 Mai 2005 - 08:48 AM Aleg.RO: PD joaca la doua capete europene

Publicat de: Mihaela Ganet

Cotidianul PD a reusit sa arunce in aer relatiile PSD cu Partidul Socialistilor Europeni, obtinind ieri de la delegatia condusa de secretarul general PES, Phillip Cordery, asigurari ca va deveni membru cu drepturi depline al PES. Deocamdata, pina cind forurile de decizie ale Partidului Socialistilor Europeni vor fi in situatia de a decide - in saptaminile urmatoare - daca PD si PSD vor obtine statutul de membri cu drepturi depline, PD pare sa faca un joc pe sirma.
Emil Boc: „Nu se pune problema“

Presedintele interimar Emil Boc isi mentine declaratiile ferme legate de orientarea social-democrata a PD, dar conditioneaza mentinerea acesteia in viitor de relatiile cu Internationala Socialista. „Nu s-a pus si nu se pune in acest moment problema schimbarii doctrinare a PD. Nu au existat si nu exista misiuni oficiale ale PD in alta parte pentru schimbarea doctrinei, dar exista Conventia nationala extraordinara din 25 iunie, cind exista posibilitatea depunerii mai multor motiuni, si de alta orientare decit social-democrata. In acest moment, PD este angajat direct, fara echivoc, in sustinerea tuturor actiunilor social-democrate“, a afirmat ieri Emil Boc, la finalul intilnirii cu reprezentantii PES. Dupa cum a explicat un reprezentant PD care a participat la intilnirea cu delegatia PES, exact acesta este si mesajul pe care PD l-a transmis colegilor europeni.
Tot Boc: „Se pune totusi problema“

Boc a lasat, totusi, o portita de iesire, in eventualitatea unor evolutii care vor contrazice afirmatiile sale de ieri. El a spus ca „orientarea politica a PD va depinde foarte mult de relatia pe care o va avea in perioada urmatoare cu Internationala Socialista“, stiut fiind ca acest for mai larg al stingii mondiale a fost cel care a aratat o sustinere explicita PSD, inclusiv in campania electorala de anul trecut. Boc nu a spus daca PD se asteapta sa obtina statutul de membru plin al PES, dar a facut public ceea ce deja se stia, si anume ca PD a depus saptamina trecuta o solicitare in acest scop. Liderul democrat nu a dorit sa ascunda faptul ca, in eventualitatea in care PD va primi acest statut, ar putea primi un post de vicepresedinte PES, „dar nu ca rod al unor presiuni sau santaj“.

Intrebat despre posibilitatea ca PD sa isi schimbe orientarea, secretarul general PES Phillipe Cordery a spus ca Emil Boc a dat asigurari ca orientarea PD este social-democrata si ca, daca „din nefericire“ aceasta doctrina va fi schimbata, se va lua o decizie la momentul respectiv. Emil Boc a criticat, in fata delegatiei PES, atitudinea PSD in relatia cu PD, cu referiri si la perioada guvernarii PSD, si la prezent. Presedintele interimar al PD a spus ca le-a explicat solilor socialisti cum a boicotat PSD marti, la Camera Deputatilor, adoptarea ordonantei privind declaratiile de avere.
Frunzaverde il contrazice pe Boc

In contextul in care, ieri, Emil Boc, asistat de deputatii Anca Boagiu, Monica Iacob-Ritzi si Cezar Preda, se intilnea cu emisarii PES in Aleea Modrogan, la Resita, vicepresedintele Sorin Frunzaverde a sustinut, marti, proiectul Partidul Democrat - partid popular, neasumindu-si insa public o candidatura la presedintia PD pentru a-l sustine.

El a spus ca, in prezent, partidului ii „este foarte greu“ sa ramina in Internationala Socialista, in conditiile in care acolo se afla si Partidul Social Democrat.


(518 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Mihaela Ganet


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

PD joaca la doua capete europene | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58490896224976 seconds.