Joi, 12 Mai 2005 - 08:43 AM Aleg.RO: PSD vrea modificarea statutului pentru a-l «unge» pe Iliescu presedinte de onoare

Publicat de: Cristina Postolache

gardianul Miscarile politice din Partidul Social-Democrat contesta votul democratic de la Congres si reactiveaza invinsii Respingerea candidaturii lui Ion Iliescu la functia suprema a PSD si alegerea lui Mircea Geoana in locul "eternului" politician au fost fara doar si poate evenimentul lunii trecute si parea solutia corecta pentru reforma reala a partidului. Votul masiv al Congresului Extraordinar in favoarea lui Geoana indica sustinerea puternica a filialelor si implicit dorinta acestora de schimbare a conducerii centrale. Insa, surprize-surprize! Surse din PSD ne-au marturisit, ieri, ca la aproape trei saptamani de la Congres, semnalele transmise de centrele de putere ale partidului arata ca "solutia Geoana" nu este vazuta cu ochi buni de multi dintre pesedisti, intrucat ei vor sa introduca in statutul votat de Congres, functia de presedinte de onoare, alocata desigur lui Iliescu. Ieri dimineata, mai multi senatori si deputati aveau pe masa "un proiect", care potrivit surselor noastre va fi supus astazi aprobarii organizatiilor locale la intalnirea cu sefii PSD. Se pare ca aceasta initiativa va fi adoptata si introdusa in statut numai daca va avea suficienta sustinere si din partea reprezentantilor social-democrati din teritoriu.

Asadar, "primul vot democratic din partid", lucru sustinut cu zambetul pe buze de catre pesedisti imediat dupa congres, risca sa fie calcat in picioare tot de ei, introducand in statut o functie decorativa, prin care se pregateste revenirea lui Iliescu in fruntea aceluiasi partid comunist pe care l-a creat. Daca din punct de vedere politic aceasta solutie este bine vazuta de o parte dintre social-democrati, ramane de vazut cat de potrivita este ea din punct de vedere juridic. "Nici nu a fost bine adoptat, ca s-a si incalcat acest nou statut. Cum sa introducem o astfel de prevedere? Statutul a fost deja modificat la Congres! Juridic vorbind, nu este deloc in regula!", a sustinut unul dintre social-democrati. El a aratat insa ca motivatia acestui gest ar putea fi "calmarea spiritelor", in taberele care il sustin pe Iliescu si care s-ar rupe de PSD pentru formarea unui alt partid, in cazul in care batranul ar fi cu totul indepartat de la conducerea formatiunii politice.


«Batranul si-a recapatat tonusul»

Izolarea fostului sef de stat a fost cat se poate de vizibila pe scena politica a partidului, in ciuda sustinerii unora dintre liderii acestei formatiuni politice. Cu toate acestea, surse din PSD ne-au asigurat ca "pe batran l-au cam parasit gandurile negre si cocheteaza cu ideea de a ramane in fruntea PSD". Aceleasi surse ne-au povestit ca senatorul a avut foarte multe intalniri cu diferitele centre de putere din partid si ca a reusit sa isi mai "recapete tonusul". Iliescu poate ramane astfel, in PSD, pentru a incerca rasturnarea situatiei in favoarea sa, ori poate accepta, teoretic, infrangerea si sa ocupe o functie decorativa, respectiv cea de presedinte onorific. Se pare ca el pregateste pentru vineri, la Consiliul National al partidului, un atac frontal la adresa mai multor lideri marcanti ai PSD.


In ce maini se afla, de fapt, puterea

Ultimele miscari politice arata foarte clar ca piesele importante in partid sunt Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea si Adrian Nastase. Ramane de vazut daca Mircea Geoana se va tine de cuvant si va ramane "volanul principal" al PSD. Hrebenciuc, cel care a avut un rol decisiv in debarcarea lui Iliescu de pe fotoliul de sef al partidului, a preferat sa faca, teoretic, pasul inapoi, avand unele probleme cu "imaginea". Cu toate acestea, bun organizator si negociator cum il stim, el l-a ghidat din umbra pe Mitrea, asigurandu-i acestuia functia de secretar general al partidului. Hrebe a jucat inteligent, intrucat in acest fel a castigat sefia grupului PSD din Camera, ca rasplata din partea lui Mitrea.


Ioan Talpes se retrage din functiile detinute in PSD

Senatorul Ioan Talpes, fost consilier prezidential in Administratia Iliescu si apropiat al fostului presedinte, a declarat, ieri, ca a decis sa se retraga din functiile detinute in PSD, respectiv cele de presedinte al organizatiei Caras-Severin si de presedinte al Comisiei de aparare din Senat. "Am hotarat ca ma voi retrage din functiile pe care le detin in cadrul PSD", a declarat Talpes, pentru Mediafax, precizand ca va face acest lucru incepand din zilele urmatoare. Potrivit senatorului PSD, aceasta decizie este legata de modul de desfasurare a alegerilor la Congresul PSD din aprilie. "La Congres au fost situatii in care delegati ai unor judete care au fost mandatati de organizatiile judetene sa voteze in favoarea lui Ion Iliescu au schimbat aceasta delegare si au votat impotriva lui Ion Iliescu", a aratat Talpes, apreciind ca aceasta este "o cale care nu este admisibila, cel putin din punct de vedere al corectitudinii si onoarei".Talpes a mentionat ca el considera ca "o asemenea stare de fapt" sau "un asemenea sistem" nu-l poate avea ca sustinator. (A.M.)


(675 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Cristina Postolache


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

PSD vrea modificarea statutului pentru a-l «unge» pe Iliescu presedinte de onoare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.