Miercuri, 11 Mai 2005 - 09:19 AM Aleg.RO: Dilemele lui Iliescu

Publicat de: Florin Ciornei

Cotidianul Iliescu reflecteaza. Sa ramina o voce critica in partid sau sa activeze in cadrul unui ONG social-democrat, de unde sa-i „plesneasca pe ciocoii din PSD“? Sa tina la urmatoarea sedinta un discurs dur de adio, facind reprosuri nominale, sau sa se rezume la a vorbi cu subinteles despre „tradatorii“ si „sforarii“ partidului? Asta face, de vreo doua saptamini, Ion Iliescu. Una dintre optiunile la care reflecteaza Ion Iliescu este aceea de a se retrage din partid si de a se pozitiona ca lider de opinie in societatea civila. „Daca va ajunge la concluzia ca nu poate sa isi spuna punctul de vedere cu privire la directia partidului, se va retrage din partid si se va exprima din afara“, ne-a declarat unul dintre apropiatii lui Ion Iliescu. Acesta intentioneaza sa activeze in cadrul unei fundatii cu caracter social-democrat. „Asta ar insemna de fapt tot retragerea din partid, pentru ca nu s-ar putea abtine sa nu ne plesneasca pe noi, ciocoii din PSD, asa cum a facut-o si altadata“, a apreciat sursa citata. Ca alternativa la ONG-ul social-democrat, ramine pentru Iliescu Institutul Revolutiei Romane, pe care ar putea sa-l conduca.
Lider de grup, onorific, sau simplu membru

O alta optiune este aceea de a ramine liderul grupului din Senat si sa accepte noua ierarhie din PSD. Pentru aceasta pozitie il sustin chiar si fostii sai oameni, care mai nou s-au orientat catre noua conducere din PSD. Unii dintre acestia apreciaza ca cel putin pina la toamna Iliescu va ramine lider de grup. Mai mult, in varianta modificata a statutului, redactata de senatorul Doru Ioan Taracila, unul din puncte prevedea infiintarea pozitiei de presedinte fondator. Iliescu nu s-a aratat incintat de aceasta idee. „Ideea de a i se cauta o functie e neavenita. Nu putea avea decit functia de presedinte. El are insa o functie pe care nu i-o poate lua nimeni, cea de creator al partidului“, considera Rodica Stanoiu.
Abandonarea PSD, echivalata cu pensionarea

Iliescu a luat in considerare si fondarea unui alt partid. Foarte putini insa ar fi dispusi sa o ia de la zero. Printre ei, Ioan Talpes, Rodica Stanoiu si Victor Opaschi. „Fiecare isi vede de drumul lui. Ce sa facem daca plecam? Sa iesim si noi la pensie?“, s-a intrebat unul din senatorii apropiati lui Iliescu care a incercat sa-l convinga sa nu plece dintre partid.

Cea de-a patra varianta ar fi sa se retraga total din viata publica si sa se concentreze pe finalizarea cartilor pe care le are in lucru. Aceasta varianta, ca si cea a fondarii unui alt partid sint cotate cu cele mai putine sanse.
Discursul de „adio sau ramin cu tine“

Pentru Consiliul National al PSD, care va avea loc vineri, Iliescu s-a inscris deja la cuvint. El avea in lucru un discurs care cuprindea mai multe variante. Fiecare era influentata de discutiile pe care le avea cu fostii sai consilieri de la Cotroceni. In varianta extrema, discursul lui Iliescu aducea reprosuri explicite unor lideri din partid precum Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Ioan Rus, Vasile Dancu si Mircea Geoana. Dupa acest discurs, Iliescu ar fi avut de gind sa spuna adio partidului. Intr-o varianta atenuata, sustine unul dintre fostii sai consilieri, Iliescu va acuza „jocurile facute la Congres, marea tradare, faptul ca organizatiile au avut mandatul sa il sustina in Congres si nu l-au sustinut, insa fara nominalizari, pentru ca nu e stilul dumnealui“.
Noul PSD pus sub semnul intrebarii

Iliescu nu va renunta insa la tezele sale generale privind cauzele pentru care PSD a pierdut alegerile, ce s-a gresit in conducerea partidului si mai ales daca cei care au fost alesi in noua conducere corespund mesajului de innoire, modernizare si reformare a PSD.

In acest sens, e foarte probabil ca Iliescu va relua una dintre ideile exprimate si de Ioan Talpes si Serban Nicolae, idee conform careia votul Congresului nu este reprezentativ. Deoarece delegatii primisera de la organizatii un mandat de sustinere a lui Iliescu, iar la Congres au votat in urma unei stari de spirit create pe dezinformari, zvonuri si manipulari.
Capul lui Vacaroiu asteapta ultimele dezbateri

Prima sedinta a Comisiei pentru schimbarea Regulamentului de functionare a Senatului a debutat ieri destul de tensionat intre putere si opozitie. A fost nevoie de mai bine de jumatate de ora pentru a se ajunge la un consens in privinta formei finale a articolului 2, alineatul 1. In final, a fost schimbata fosta forma: „asistat de patru secretari, desemnati dintre cei mai tineri senatori“, cu noua forma: „asistat de patru cei mai tineri senatori in functia de secretar“. Dar adevarata problema va aparea la deciziaa privind articolul care prevede conditiile revocarii din functie a presedintelui Senatului. Potrivit propunerii Aliantei PNL-PD, va exista un art. 27 care spune: „Calitatea de presedinte, vicepresedinte, secretar sau chestor inceteaza in urma demisiei sau a revocarii“. (R.B.)


(586 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Florin Ciornei


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Dilemele lui Iliescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64023399353027 seconds.