Joi, 20 Ianuarie 2005 - 10:53 AM Aleg.RO: "Lista rusinii": Iliescu, Roman, Degeratu, Zaharia, Badalan

Publicat de: e.fogarasi

evenimentulzilei Reprezentantii unor organizatii din Cluj, Timisoara, Constanta si Bucuresti au sustinut, miercuri, o conferinta comuna de presa. In cadrul acesteia, ei au spus ca exista o “Lista a rusinii” in care apar numele lui Ion Iliescu, Petre Roman, Zaharia Toma, Dumitru Sorescu, Radu Mazare, Eugen Badalan sau Constantin Degeratu. “Numele de pe lista nu au fost compilate, intrucit fiecare organizatie isi asuma responsabilitatea pentru introducerea pe lista a celor care au participat la reprimarea revolutiei in orasele lor”, a explicat presedintele Asociatiei 21 Decembrie - Bucuresti, Doru Maries. Astfel, reprezentantii asociatiei bucurestene Jilava '89, prin fondatorul organizatiei, Mihai Ciasir, au cerut includerea pe lista a fostului presedinte Ion liescu, dar si a fostului premier Petre Roman. Pe linga acestia, Ciasir i-a nominalizat pe cei care, in 1989, conduceau Penitenciarul Jilava - colonelul Borcan sau locotenent-colonelul Olteanu. Acestia sint acuzati ca i-au maltratat pe cei retinuti si incarcerati la Jilava in noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989. “Au dus la Jilava citeva sute de oameni. Ne-au bagat cite 50 in celule si ne alegeau prin sondaj, ne scoteau si ne puneau sa spunem cine sint capii nostri. Nestiind ce sa le raspundem, mincam bataie, iar pe unii chiar ii omorau, in Valea Plingerii, unde a fost impuscat Antonescu. 13 dintre noi au disparut fara urma”, a declarat Ciasir. Reprezentantii revolutionarilor timisoreni si clujeni i-au trecut pe “Lista rusinii”, printre altii, pe generalul Eugen Badalan, seful armatei, si pe generalul in rezerva Constantin Degeratu. Clujenii si timisorenii ii acuza pe cei doi ca au participat la reprimarea revolutiei. Badalan, sustin revolutionarii din Timisoara, ar fi comandat doua unitati de blindate, ordonind ca una sa mearga la Arad si sa se opuna manifestantilor, iar cealalta sa actioneze, in acelasi sens, in Timisoara. Revolutionarii clujeni il acuza pe Degeratu ca ar fi intocmit, impreuna cu alti ofiteri de armata activi in 1989, o serie de planuri pentru reprimarea manifestatiilor. Aceiasi reprezentanti ai organizatiilor clujene au cerut, public, miercuri, demisia lui Badalan de la conducerea Armatei Romane. Sustinuti si de ceilalti participanti la conferinta de presa de miercuri, ei i-au cerut presedintelui Basescu sa-l demita pe consilierul Degeratu, opinind ca acesta este “minjit pe miini de singele eroilor din decembrie '89”.
Asociatiile bucurestene 21 Decembrie si Jilava '89 au mai trecut pe “Lista rusinii” numele chestorilor principali Zaharia Toma si Dumitru Sorescu. Revolutionarii il acuza pe Zaharia ca, in 1989, pe cind era seful Sectiei 10 Politie din Capitala, a maltratat mai multi revolutionari care fusesera ridicati. “Ne-a legat cu sirma. Am luat batai crunte”, a declarat Doru Maries, referindu-se la Zaharia Toma, actual secretar de stat si prim-adjunct al ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga. Conferinta de presa a fost organizata de Asociatia 21 Decembrie 1989, Liga Nationala a Luptatorilor din Decembrie 1989, Memorialul Revolutiei din Decembrie 1989 Timisoara, Asociatia Ranitilor Cluj - Decembrie 1989, Jilava ‘89 si alte asociatii din Orase-Martire.
Constantin Degeratu este acuzat ca a participat la o intilnire de taina cu Ilie Ceausescu, inainte de Revolutie

In ciuda sustinerii de care se bucura din partea lui Traian Basescu, consilierul prezidential este atacat de revolutionarii clujeni pentru rolul pe care l-a avut in evenimentele din decembrie '89
Revolutionarii clujeni afirma ca generalul Constantin Degeratu a avut un rol foarte important in tentativa de inabusire a revolutiei. “Poate ca nu este cel mai vinovat, dar nu poate spune ca nu a avut un rol esential in desfasurarea trupelor”, afirma Gheorghe Pastor, presedintele unei asociatii de revolutionari din Cluj. Argumentul revolutionarilor este intarit si de o declaratie facuta, in 1990, de comandantul de atunci al lui Degeratu, generalul Iulian Topliceanu in suplimentul “Dosarele Revolutiei” al revistei “Tribuna”: “Eram in seara zilei de 19 decembrie in cabinetul meu, impreuna cu citiva destoinici ofiteri superiori, dintre care amintesc pe colonel Dorin Gheorghiu, seful de Stat Major, colonelul Gheorghe Grigora, colonelul Pantelimon Pralea, seful sectiei operatii, si colonelul Constantin Degeratu, ofiter 1 in sectia operatii. S-au trecut in revista, fireste, si evenimentele politico-sociale, cu implicatiile lor militare, petrecute in ultima vreme in tarile vecine”.

Misterul mortii lui Calin Nemes

Aceasta marturie, care arata ca generalul Degeratu a participat la o intilnire de taina la care au fost prezenti toti factorii de comanda ai armatei din Cluj, infirma declaratia acestuia conform careia in perioada revolutiei nu detinea o functie importanta in armata. Tot revolutionarii clujeni sustin ca actualul consilier prezidential se numara printre cei care l-ar avea pe constiinta pe actorul Calin Nemes, participant in revolutia de la Cluj, care s-a sinucis in conditii neelucidate. “In publicatiile militare au aparut diverse articole in care Calin Nemes era acuzat ca se face vinovat de moartea prietenului sau cel mai bun, Lucian Marchis, ca este un betiv din cauza caruia au murit oameni in Cluj. De articolele de acest gen nu au fost straini Constantin Degeratu, Pantelimon Pralea si Mihail Popescu”, povesteste, sub protectia anonimatului, un ofiter din Cluj. La rindul sau, revolutionarul Gheorghe Pastor isi aminteste: “Ne intilneam cu Calin Nemes si povestea cum este sunat noaptea de persoane care-i spuneau ca este vinovat de moartea eroilor din Cluj. Zicea ca, de multe ori, interlocutorii se prezentau si chiar spuneau ca sint de la UM 01215”. In urma acestor presiuni, actorul Calin Nemes nu a mai rezistat si s-a sinucis. El era unul dintre cei mai importanti martori ai revolutiei din Cluj. (Stefan Ciocan)

Sperietoarea cu iredentismul

Potrivit unor ofiteri care au activat in cadrul Armatei a lV-a Transilvania si care acum sint pensionari, actualul consilier prezidential Constantin Degeratu a participat la o sedinta de taina cu Ilie Ceausescu, fratele dictatorului Nicolae Ceausescu, pe 20 decembrie 1989. La respectiva intilnire, care s-ar fi desfasurat la sediul comandamentului Armatei a lV-a, au mai luat parte fostul sef al Statului Major General, generalul Mihail Popescu, pe atunci comandant al trupelor de artilerie, generalul-colonel Iulian Topliceanu - seful Armatei a lV-a, generalul-locotenent Dorin Gheorghiu, fost comandant al Corpului lV Armata Transilvania, care in decembrie 1989 avea gradul de locotenent-colonel si ocupa functia de sef al Statului Major al Armatei a lV-a.
In cadrul intilnirii, Ilie Ceausescu a fluturat o hirtie in fata ofiterilor prezenti despre care a spus ca este dovada ca iredentistii unguri doresc dezbinarea Romaniei. “Le-a spus tuturor ca in baza informatiilor furnizate de atasatii militari de la Praga si Belgrad, fortele reactionare nu incearca altceva decit inlaturarea regimului lui Nicolae Ceausescu si impartirea teritoriala a tarii”, sustine un fost ofiter. Dupa discursul lui Ilie Ceausescu, toti cei prezenti in sala au rostit discursuri prin care se desolidarizau de evenimentele de la Timisoara.
Stefan Ciocan
Mihai Soica


(2033 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

"Lista rusinii": Iliescu, Roman, Degeratu, Zaharia, Badalan | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63644289970398 seconds.