Joi, 20 Ianuarie 2005 - 10:43 AM Aleg.RO: Basescu a dat la pace cu PNA

Publicat de: e.fogarasi

evenimentulzilei La bilantul institutiei anticoruptie, presedintele a anuntat ca pune capat oricaror conflicte cu oamenii lui Amarie Desfasurata ieri, sedinta de bilant a Parchetului National Anticoruptie s-a bucurat de un prezidiu select: seful statului, Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul justitiei, Monica Macovei, si procurorul general al Romaniei, Ilie Botos. In mesajul sau, presedintele Basescu a pus capat oricaror conflicte anterioare avute cu PNA si a tinut sa le transmita procurorilor ca exclude orice amestec al politicului in activitatea Parchetului Anticoruptie. In plus, el a declarat ca in strategia nationala de aparare va fi inclusa si lupta anticoruptie.

Pentru a demonstra incheierea conflictelor cu PNA, presedintele l-a invitat pe procurorul-sef Vasile Draghici, cel care s-a ocupat de Dosarul “Flota”, sa mearga cu el la Constanta, unde va vizita fregata “Regele Ferdinand”. Vasile Draghici, seful Sectiei de Combatere a Coruptiei din PNA, si procurorul Ioan Otel, ambii din Constanta, au semnat rechizitoriul prin care Traian Basescu, alaturi de alte 79 de persoane, a fost deferit justitiei in Dosarul “Flota”, procesul urmind sa inceapa pe 26 ianuarie.
Pentru ca nu i se pare normal ca, in calitate de presedinte al tarii, sa aiba conflicte cu institutiile statului, Traian Basescu a anuntat ca intentioneaza sa-si retraga plingerea impotriva celor doi procurori care au instrumentat Dosarul “Flota”. Presedintele a afirmat ca va lasa justitia sa-si faca treaba in acest dosar.

Anchete impotriva a zece magistrati

In bilantul PNA, la capitolul realizari se inscrie deschiderea anchetelor impotriva a 10 magistrati. Potrivit procurorilor, acestia au facut sau fac obiectul unor dosare penale in legatura cu comiterea unor fapte de coruptie. Contra unor sume de bani sau bunuri materiale - pretinse si primite -, acesti magistrati s-ar fi “oferit” sa rezolve favorabil cauze penale in care erau implicati mituitorii sau rudele acestora. Sumele vehiculate variaza de la citeva sute de euro pina la 150.000 de marci germane (la nivelul anului 2000).

Schimbari in baza dezvaluirilor din presa

Pe baza unor articole aparute in presa, pe parcursul anului trecut conducerea PNA a declansat verificari soldate cu indepartarea a 16 procurori, 11 ofiteri ai Politiei Judiciare si trei sefi de servicii teritoriale ale PNA.

2.000 de cazuri de plevusca

In 2004, PNA a efectuat anchete in 2.000 de cazuri, iar instantele au dat sentinte de condamnare definitiva in 40 la suta din dosarele inaintate de PNA. Pedepsele in cazurile celor 414 persoane condamnate au oscilat intre doi si noua ani de inchisoare, pentru prejudicii care au insumat 500 de milioane de euro. Din nefericire insa, in cea mai mare parte a cazurilor a fost vorba de “pestisori”, numele sonore prezentate de presa fiind ocolite de anchetele PNA.

Borcanul de miere numit Phare

Procurorii anticoruptie au trimis in judecata, anul trecut, sase persoane pentru folosirea nelegala de fonduri Phare sau derularea unor licitatii pentru obtinerea unor sume de bani din programe sau proiecte europene. Prejudiciul total cauzat prin comiterea acestor infractiuni este de aproximativ 500.000 de euro, jumatate din suma fiind recuperata. Pentru restul banilor a fost pus sechestru asigurator pe bunurile celor gasiti vinovati. Unul dintre cazurile mai importante este cel al Georgetei Marineata, fost consilier evaluare-examinare la Directia Plati-Programe din MIE.
Conform procurorilor, aceasta i-ar fi contactat, prin intermediul unei persoane din anturajul sau, pe asociatii unei societati comerciale specializate in producerea de mic mobilier, carora le-ar fi cerut 11.000 de euro, in doua transe, pentru obtinerea unei finantari nerambursabile de 100.000 de euro.
Cezar Simache


(502 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Basescu a dat la pace cu PNA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6384699344635 seconds.