Luni, 09 Mai 2005 - 02:36 PM Aleg.RO: Aglomeratie mare pe autostrada Bucuresti-Timisoara-PPE

Publicat de: Cristian Patrasconiu

Cotidianul Pentru parada de primavara-vara, multe dintre partidele romanesti par sa fi ales haine „populare“. Pe unii, pare sa-i prinda noua moda, pe altii, hainele stau ca pe gard. Partidul Democrat schimba macazul. Daca, pina simbata, aceasta afirmatie era mai mult o speculatie a celor care analizeaza si comenteaza faptul politic romanesc, o data cu sedinta Consiliului National al PD, a devenit cit se poate de limpede si de explicit faptul ca democratii fac un pas decisiv spre alinierea la populari.

De altfel, batalia pentru culoarul popular continua sa ramina pasionata si, totodata, sa fie una dintre temele calde ale agendei publice a ultimei perioade. Dupa cum se stie, alaturi de PD, nu mai putin de patru partide, fara sa adaugam aici PIN-ul lui Cozmin Gusa, isi clameaza intentia de a reprezenta in Romania miscarea populara. PPRM, refuzata, initial, ferm de unul dintre liderii PPE, si-a schimbat conducatorul si, chiar daca, realist vorbind, are putine sanse, inca mai are dreptul sa spere. Prin faptul ca e membru asociat al PPE, UDMR e in cartile popularilor si va ramine acolo; numai ca partidul etnicilor maghiari nu va fi niciodata la „butoane“ tocmai pentru ca e un partid etnic. PUR-ul lui Dan Voiculescu, ajuns la 1% in sondaje, deci in marja de eroare, a simtit ca se topeste vazind cu ochii si a ales, in stilul teribilist al liderului sau, sa se dea de trei ori peste cap si sa se transforme intr-un partid conservator. Chiar daca nemarturisit ca atare, unul dintre motivele care au determinat aceasta schimbare a numelui de partid este si dorinta lui Dan Voiculescu, de mai multe ori marturisita in trecutul imediat, de a fi bagat in seama de aceiasi populari. La fel ca in cazul PPRM, si pentru fostul PUR (sa ne amintim cu cit tam-tam i se spunea obligatoriu si social-liberal) sint putine sansele de a prinde macar firimituri de la banchetul „popular“. Pe de alta parte, proaspatul PPCD condus de Ciuhandu – partidul care a fost indicat chiar de la „Statul Major“ al PPE drept purtatorul de franciza al popularilor in Romania – nu creste in sondaje, nici in notorietate si nici in vizibilitate.

PPCD nu are in spate nici o televiziune si inca mai trage dupa el imaginea negativa a partidului – PNTCD – care a fost actorul principal, dar nu singurul vinovat, al unei guvernari confuze. E un partid mic, care se vede pe harta politica numai la Timisoara, acolo unde apele politice sint totusi mai tulburi decit se vede de la distanta. Or, PPE e o grupare politica-mamut, cea care domina, in actuala legislatura, precum a facut-o si in precedenta, Parlamentul European. De aceea, oricita rabdare ar avea, e previzibil ca PPE nu va discuta, in regim privilegiat, la nesfirsit, cu un partid care se afla intr-o prelungita si deloc fasta criza de crestere.

Tocmai crizele in care se gasesc restul partidelor aspirante la adeziunea populara par sa reprezinte, in acest moment, unul dintre atuurile puternice ale PD. Simbata, aproape 800 de democrati prezenti la sedinta Consiliului National al PD au decis, cu un singur vot impotriva, eliminarea din Statutul partidului a obligativitatii prezentarii exclusiv de motiuni social-democrate de catre candidatii la sefia formatiunii. Cu alte cuvinte, s-a dat unda verde pentru cele asa-zise populare, iar proxima Conventie Nationala a PD e ocazia cum nu se poate mai nimerita pentru a da un semnal viguros popularilor europeni.

Chiar si in ipoteza in care PPCD ar continua sa ramina „copilul protejat“ al PPE, PD tot ar avea o carte mare de jucat. Desi, in acest moment, e putin probabila, nu e absurda o apropiere mai mare a PPCD de PD. Politica e o chestiune de principii, dar si un loc in care, in ciuda principiilor, se pot armoniza, in chip aparent miraculos, interese. Apoi, PD continua sa urce in sondaje. E de presupus ca, la viitoarele alegeri – ca vor fi anticipate sau nu –, democratii vor taia o felie groasa din numarul total de voturi. In aceste conditii si in termenii unei politici realiste, ar fi cum nu se poate mai bine pentru popularii europeni sa arunce ancora pe un vas solid, bine infipt in Parlament si in guvern si, in plus, condus, din umbra, de un fost marinar care, pe deasupra, mai e si presedintele Romaniei. Idealistii se vor grabi sa spuna ca PD e un partid social-democrat si ca locul sau ar fi mai potrivit la socialistii europeni. Nu e tocmai exact. Unu la mina: despre PD s-a spus mai mereu, uneori, la modul acuzator, ca ar vira prea mult la dreapta. Si doi: PPE nu e un partid, ci o grupare de partide si, mai mult decit atit, un melanj ideologic. Din Portugalia, spre pilda, Partidul Social Democrat e parte a PPE si nu a socialistilor europeni. Cit despre eventualele reprosuri cum ca din PPE ar face parte, in cazul in care PD s-ar duce catre populari, prea multe partide romanesti, sa spunem ca, din Italia, nu mai putin de cinci partide sint afiliate la PPE si nimeni nu le reproseaza asta.

Noile miscari de trupe din acest weekend sint spectaculoase. Urmate foarte curind de altele, ele ar putea da dosarului „popular“ in Romania o rezolvare mai rapida decit se anticipa.


(687 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Cristian Patrasconiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Aglomeratie mare pe autostrada Bucuresti-Timisoara-PPE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.