Marți, 26 Aprilie 2005 - 07:39 AM Aleg.RO: Victoria lui Napoleon Nastase la Borodino

Publicat de: Alexandru Mironov

cronicaromana Ma pregatisem sa lansez, inainte de Congresul PSD, un slogan de forma: social democratia de cumetrie. Caci mi se paruse ca lucrurile sunt incremenite in PSD, candidatura lui Ion Iliescu parea unica - si condamnata la vot unanim - la fel cea a “secundului” Adrian Nastase, a “tertului” Miron Mitrea, a inevitabilei Corina Cretu (o mediocritate fara cusur, principala vinovata de imaginea proasta cu care a parasit Ion Iliescu Cotrocenii) la un post de vice-presedinte, pe scurt, victoria hrebenciucilor si cosmancilor (vorba lui Vadim...) care coloreaza peisajul cumetresc (al imbogatitilor, nu-i asa, de stanga) parea inevitabila. Cu uimirea nestinsa: ce cauta politicianul Ion Iliescu, om cu adevarat onest, in viermuiala de dreapta a politicienilor asa zis de stanga si, cumva, cu resemnarea ca, vorba lui Ion Iliescu, in capitalism traim iar capitalistii prin hotie se autoconstruiesc.
Dar... semnale subtile pe care le transmiteau involuntar baronii m-au facut sa ezit. Marele Nastase era prea cuminte, prea sfios isi astepta locul al II-lea pe podium, panarama alegerilor bucurestene m-au facut sa inteleg ca fostul ministru Dan Ioan Popescu era mult mai putin puternic decat parea in “partidul lui Iliescu”, la fel, Miron Mitrea, seful campaniei electorale din toamna lui 2004. Iar admirabilul Sorin Oprescu nu parea sa aiba iesire la aerul rarefiat al inaltimilor, ca si Ecaterina Andronescu, ca si foarte multi alti intelectuali cinstiti si convinsi ca este astazi teribila nevoie ca o opozitie constructiva in favoarea omului simplu sa functioneze impecabil pe esichierul politic romanesc.
Si a urmat cutremurul din 21 aprilie 2005, un spectacol parca platit de mass-media romaneasca, plictisita de prea indelungata ampriza a omului de stat Ion Iliescu asupra partidului sau si - toata lumea trebuie sa o recunoasca - asupra electoratului din Romania. Lovit fara mila pe la spate de fosgaiala electorilor, naivul Ion Iliescu a cazut in toate capcanele pe care i le-au intins echipierii lui Adrian Nastase, s-a lasat jucat in foi de vita de UASCR-istul clujean Ioan Rus (oare cati membri PSD are Judetul Cluj, deci dl. Rus, in spate? cateva mii? cateva sute?) si de diplomatul strident filoamerican Mircea Geoana. La conducerea PSD s-au instalat, intr-un paradox aiuritor, milionari de stanga (in dolari!) pentru a duce, fireste, o politica de dreapta. Aici suntem acum.
Ce ii asteapta pe social democratii simpli cetateni, neprinsi in acest atat de evident paienjenis al social democratiei de cumetrie?
Desigur, este prea devreme sa raspundem intrebarii, ma voi aventura doar la a schita cateva variante. Iata-le. Prima, cu probabilitate mica de realizare este solutia ideala, cea pasnica, dar realizabila doar la nivelul ingerilor: milionarii (in dolari) de stanga se umanizeaza, trec la actiuni de protectie sociala, inclusiv impartirea milioanelor lor - de dolari - catre saraci, electorii cei alesi pe spranceana (adica baronii si baronasii demascati de presa) fraternizeaza cu poporul simplu - ce mai, concordia generala, cea care va ridica PSD, in ochii electoratului, pana la acel fabulos prag de 51% de care era atat de sigur dl. Napoleon Nastase, in urma cu 1-2-3 ani. In acest scenariu PSD ramane unit, in Parlament, in teritoriu, in cuget si simtiri.
Sau: nu, concordia nu merge, pentru ca, brusc, dl. Mircea Geoana isi descopera veleitati de politician, incepe sa-l contrazica pe fratele mai mare (in englezeste “Big Brother”) Adrian Nastase, ies scantei, partidul scade in sondaje sub cei 10%-15% pe care ii are acum, iar membrii sai - chiar daca insusi marele invins Ion Iliescu, cu fair play-ul sau aproape maladiv ii indeamna la unitate - incep sa paraseasca corabia aflata in tangaj. Probabilitatea scenariului: foarte mare.
Variana a II-a. PNL si PD isi asuma sarcina de a curati de uscaturi padurea socialismului de cumetrie. Pentru asta este de ajuns doar ca Parchetul si PNA-ul sa ceara controlul averilor fostilor demnitari. Vor fi in suferinta si ceva liberali si cativa democrati cu carnet PD - dar grosul actiunilor se va duce, unde credeti, in tabara social democrata. Ce ar urma? Probabil un nou congres PSD, pentru completarea locurilor ramase vacante in fruntea partidului. Si venirea, inevitabila, pe prima scena, a “omului sarac si cinstit”. Probabilitate: mai mare decat credeti!
Varianta a III-a ar insemna o noua “roire”, cum fac oamenii adesea, inspirandu-se din viata albinelor. Ar fi o actiune sociala care doar ar institutionaliza un fenomen firesc: multi membri PSD se pregatesc deja sa depuna carnetele si sa porneasca in cautarea unui partid cu adevarat de stanga. Este vorba, bineinteles, de membrii simpli de partid, cei ignorati total de premierul Adrian Nastase, pe cand juca rolul lui Napoleon si de colegii lui de cumetrie social democrata aflati la guvernare. Acesti membri simpli l-ar fi votat, la un referendum, pe Ion Iliescu, intr-un procent infricosator - peste 80% - pentru ca cel putin de un simbol este nevoie - “sarac, da’ cinstit” - atunci cand sacali guvernamentali misuna prin jungla sociala. Acesti membri simpli, spun, vor pleca oricum. La aceasta actiune, cu probabilitate de realizare destul de ridicata, mai ramane doar o singura intrebare, aceea daca migratia il va antrena si pe Ion Iliescu in avalansa ei. Iar pentru cei care se intreaba de ce am pus titlul pe care l-am pus ii sfatuiesc sa-l consulte pe Lev Tolstoi: imparatul francez Napoleon Bonaparte a fost convins, toata viata lui, ca a obtinut la Borodino o victorie zdrobitoare asupra trupelor rusesti. Si n-a putut niciodata sa inteleaga cum de s-a ales, din aceasta victorie, cu izgonirea dezastruoasa, din tara pe care nu o cunostea...


(779 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la Alexandru Mironov


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Victoria lui Napoleon Nastase la Borodino | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57915902137756 seconds.