Vineri, 22 Aprilie 2005 - 08:37 AM Aleg.RO: Un partid incremenit

Publicat de: Iulian Badea

cronicaromana Cand era la guvernare, Partidul Social Democrat facea eforturi uriase sa-si cosmetizeze imaginea. In preajma precedentului Congres, mai marii pesedisti i-au somat efectiv pe cei din teritoriu sa renunte la opulenta. Practic, in vara anului 2004, in timpul Congresului, in jurul Salii Palatului, si atunci, ca si acum, locul de intrunire a delegatilor PSD, se puteau vedea numeroase microbuze. Masinile proprietate personala lipseau cu desavarsire. Acum, insa, la doar jumatate de an distanta, pesedistii din toate colturile tarii, enervati probabil de faptul ca “sacrificiile” precedente n-au fost rasplatite de un electorat care “nu-i merita”, au renuntat sa mai joace partitura modestiei. Cele mai luxoase masini, unele dintre acestea putand concura la aproape orice Salon International de specialitate, au fost expuse in jurul cladirii. Nici urma de microbuzele si autocarele inconfortabile din vara trecuta. Fiind in Opozitie, delegatii PSD n-au ezitat sa-si afiseze ostentativ ghiulurile, bratarile, costumele de firma sau trabucele de zeci de euro bucata. Au fost uitate indemnurile “regelui neincoronat al palmierilor”, Dan Matei Agathon, cel care pe perioada campaniei electorale ii urechea pe pesedistii “sfidatori si aroganti”. Intrarea in scena a lui Ion Iliescu i-a provocat acestuia amintiri ce pareau uitate in labirintul celor 15 ani de democratie. Marele favorit la cursa suprema in partid i s-a adresat presedintelui PSD, Adrian Nastase, la inceputul lucrarilor Congresului social-democratilor, cu apelativul “tovaras”.
“Acum dau cuvantul tovarasului, vreau sa spun domnului Adrian Nastase”, a anuntat de la prezidiu Ion Iliescu momentul prezentarii Raportului de activitate a PSD din perioada 2001-2004.
Ca de obicei, Ion Iliescu a cazut din nou in picioare, precizand ca in Internationala Socialista cuvantul “tovaras” este des folosit. Incidentul a starnit pe rand rumoare, rasete, dar si aplauze din partea unora din cei 1.700 de delegati prezenti la congres. La randul sau, Adrian Nastase a continuat pe aceeasi linie, adresandu-se cu “dragi camarazi sau cum doriti dvs. sa traduceti acest cuvant”.
In discursul sau, Adrian Nastase a jucat rolul celui care preda stafeta cu satisfactia mandatului implinit. “Consider ca epoca unanimitatii in partid a apus, cu sau fara voia noastra, iar acest lucru este unul dintre semnalele de maturizare, de evolutie a Partidului Social Democrat pe coordonatele noastre democratice”, a afirmat presedintele PSD, Adrian Nastase, ieri, in alocutiunea de deschidere a lucrarilor Congresului acestei formatiuni politice.
Nastase n-a ezitat sa precizeze ca acest eveniment “a trezit cele mai aprigi dezbateri si a generat cele mai puternice framantari”, subliniind totodata ca respectivul Congres “trebuie sa marcheze inceputul unei noi etape in istoria partidului”. “Cred insa ca pana la urma conteaza concluzia noastra comuna de a merge mai departe in continuare uniti si puternici”, a afirmat Adrian Nastase. Liderul social-democrat i-a criticat, oarecum cinic pe aceia “pentru care conteaza doar cine va conduce partidul pe viitor”. “Oamenii intreaba de ce nu reactionam mai hotarat ca partid de Opozitie, atunci cand puterea loveste in interesul celor multi. Multi dintre cetatenii cu care m-am intalnit au declarat ca regreta faptul ca s-au lasat inselati de retorica demagogica a adversarilor nostri politici si vor sa stie exact cum vom actiona pentru a reveni la putere”, a spus Adrian Nastase.

Alianta D.A., presedintele Basescu si presa, criticati vehement
Liderul PSD n-a pierdut prilejul de a critica furibund campania dusa de actuala putere, care doreste sa sperie populatia privind costurile integrarii pentru “a-si ascunde incompetenta”. Adrian Nastase crede ca, dincolo de aspectul costurilor, actuala guvernare ignora faptul ca integrarea europeana are si o componenta culturala si de civilizatie si, nu in ultimul rand, o componenta politica si de securitate. “In acest context, trebuie sa reactionam mai prompt la unele fantezii geo-politice si geo-strategice care tulbura linistea presedintelui Traian Basescu”, a aratat Nastase.
Pe de alta parte, presedintele PSD considera ca alegerile de anul trecut nu au fost pierdute atat scriptic, cat mai ales din punct de vedere al perceptiei imaginii partidului de catre o anumita parte a electoratului. Adrian Nastase a dat dovada de “realism” in dicursul sau, care s-a vrut incendiar, dar n-a reusit sa smulga decat anemice aplauze, precizand ca actuala putere a facut insa mai multe greseli in ultimele patru luni decat a facut PSD in patru ani, mentionand ca nu s-a reusit stoparea coruptiei, problema de care s-a profitat atat in campania electorala, cat si in prezent. Coruptia exista in toata societatea romaneasca, a spus Adrian Nastase, care a adaugat intr-o noua mostra de “modestie”pesedista ca actiunile Parchetului National Anticoruptie (PNA) asumate acum de actuala guvernare sunt rezultatul unor anchete incepute cu mai bine de un an in urma, aceasta institutie fiind, de altfel, creata tot de fosta putere. “Am gresit ca am tacut pana acum. Nu o vom mai face, vom raspunde fiecarei acuzatii. Oamenii vor crede ca suntem vinovati. Unii colegi prefera sa stea pititi cand puterea spune unele greseli despre partid. Nu lasati minciunile sa se aseze si sa isi faca jocul. PSD este un partid care a muncit mult pentru binele tarii, a facut si greseli, dar este incalificabil sa fie considerat un partid de hoti, de corupti. Eticheta este lipita pe fiecare din noi”, a atras atentia Adrian Nastase.
Nici presa n-a scapat de criticile “tovarasului Nastase”. In jurul PSD s-a creat o bariera mediatica, presa continuand in prezent sa trateze PSD “extrem de critic” ca si cum acesta ar mai fi la putere. Adrian Nastase considera ca un dialog cu presa este absolut necesar, intrucat ziaristii nu vor fi convinsi daca vor fi tratati cu aroganta si dispret.

Unanimitate... la noul Statut
Congresul PSD a adoptat ieri, in unanimitate, noul Statut al partidului, textul final urmand sa fie definitivat din punct de vedere tehnic si redactional in termen de 30 de zile.
Astfel, textul final va cuprinde propunerile transmise de organizatiile judetene precum si cele formulate in Congres.
Senatorul Antonie Iorgovan a propus plenului ca presedintele Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala sa fie ales direct de Congres si nu prin vot secret, cum prevedea proiectul de statut. Iorgovan crede ca daca se urmareste regandirea structurilor PSD si aceasta comisie ar trebui regandita pentru a avea mai multa credibilitate si pentru a nu se transforma intr-un organism de inchizitie pentru partid. In replica, senatorul Doru Ioan Taracila a aratat ca proiectul de statut este greu de modificat printr-o propunere care a venit direct in plenul Congresului. El a apreciat, totodata, ca propunerea lui Iorgovan il situeaza pe presedintele Comisiei de Arbitraj la acelasi nivel cu presedintele PSD, presedintele executiv, secretarul general, iar transferarea acestei atributii catre Congres ar fi, in opinia sa, excesiva. Presedintele PSD, Adrian Nastase, a apreciat ca ideea lui Antonie Iorgovan nu este rea in sine, dar este dificil de realizat din punct de vedere practic. El a propus, totusi, introducerea acestei prevederi in statut, dar cu aplicarea acesteia incepand din anul 2007.
Forma finala a proiectului de statut, prezentata in cadrul lucrarilor de vicepresedintele social-democrat Doru Ioan Taracila, prevede modificari importante in cadrul viitoarelor structuri de conducere ale PSD. Pentru a putea candida la o functie in organele de conducere, vechimea membrilor de partid trebuie sa fie de un an pentru organizatiile orasenesti si municipale, doi ani pentru organizatiile judetene si trei ani pentru organele nationale.
Pentru membrii de partid cu varsta sub 35 de ani, limitele de vechime in partid sunt de un an pentru conducerea organizatiilor de la orase, municipii si judete si de doi ani pentru nivelul national.
Organele de conducere ale partidului de la nivel teritorial si national sunt alese numai prin vot secret.

Ion Iliescu: “Am convingerea ca pot fi un factor de coagulare in PSD”
“Am convingerea ca pot fi un factor de coagulare in partid, asa cum cred ca am autoritatea sa cer moralitate in actiunea politica tuturor membrilor partidului, indiferent de pozitia pe care o ocupa”, a declarat senatorul Ion Iliescu, fondator al PSD.
Iliescu a subliniat, in discursul rostit in cadrul lucrarilor Congresului PSD, ca are forta si determinarea de a participa activ la procesul de innoire si modernizare a partidului, iar faptul ca a revenit in formatiunea pe care, de altfel, a fondat-o demonstreaza ca a considerat ca are o datorie morala fata de cetatenii care isi pun sperantele in relansarea PSD ca partid social democrat modern.
“Sunt constient atat de responsabilitatile pe care mi le asum, cat si de riscurile care deriva din pozitia pe care o voi ocupa in partid, PSD fiind in acest moment supus unei presiuni extreme din partea actualei puteri, care si-a propus discreditarea si destramarea formatiunii, folosindu-se de pretextul luptei anticoruptie”, a spus Iliescu.
El a accentuat faptul ca, in prezent, PSD are nevoie mai mult ca oricand de o conducere puternica, eficienta, credibila si cu autoritate morala.
Ion Iliescu a subliniat ca si-a depus candidatura pentru conducerea partidului din dorinta de a contribui la procesul de reforma interna, de modernizare a discursului si a proiectului politic. “Cred ca am si forta si determinarea de a participa la acest proces”, a mai preciyat Iliescu.


(790 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la Iulian Badea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Un partid incremenit | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72422480583191 seconds.