Joi, 21 Aprilie 2005 - 08:23 AM Aleg.RO: Coana Chirita in politica

Publicat de: VICTOR NITELEA

cronicaromana Clasa noastra politica si clasa noastra mediatica dau astazi masura profundei lor superficialitati - daca ne este permisa aceasta eugenionesciana expresie, in perfect si oblu consens cu gandirea elitei noastre de Dambovita. Este vorba de atitudinea cvasi-generala fata de Congresul PSD. Precum Coana Chirita candva, dupa ce si-a indesat buzunarele pe sapte vieti, elita PSD-ului mai are un singur si mare ambat: sa se modernizeze. Ca orice parveniti, dupa ghiftuire aspira la un titlu nobiliar: acela de „reformisti”. La asta viseaza liderii acestui partid, la acestea il indeamna mai toti bagatorii de seama din politica, din presa - si anume aceia care s-au aratat nu o data ca neprieteni ai PSD-ului si ai electoratului sau. Prosti sau neprieteni, din partid sau din afara lui, adeptii acestei gandiri coana-chiritiste clameaza-n cor: “reforma, modernizare, schimbare, innoire: sfarsiti odata cu trecutul negru!”. Cand vine insa vorba de continutul acestei reforme, singura idee coerenta si clara este “sa fie pus Cutare in fruntea bucatelor!”
“Sa se modernizeze, sa se schimbe, sa se innoiasca!”. Adica, sa fie altfel de cum a fost in trecut. Inclusiv de cum a fost in anii de mari succese ale acestui partid din prima jumatate a deceniului precedent. Ani fata de care partidul deja “s-a schimbat” si “s-a reformat” o data, sub efectul vointei si gustului pentru ultima moda al dlui Nastase. Cu efectul de a deveni un partid perdant structural, un “scavenger” politic, un necrofag care nu mai poate invinge ci doar astepta ca adversarul sa moara pe mana proprie pentru a se infrupta din cadavrul lui.
Asadar, primul mare poncif care handicapeaza lucrarile de azi ale PSD-ului este cel al modernizarii. Este ignorarea principiului elementar din logica aristoteliana care spune ca dubla negatie e afirmatie: daca ti-ai negat esenta trecand de la partidul nemodernizat dar popular din urma cu 10-15 ani, si ai ajuns la esec, solutia logica e sa negi aceasta negatie, cu riscul de a fi etichetat de presa mercenara si adversarii politici ca nereformist si retrograd, dar cu sansa de a-ti recapata popularitatea. Ca si in afaceri, in politica succesul e criteriul suprem al adevarului: daca ai avut succes, inseamna ca ai avut dreptate, iar daca ai esuat - cum a facut-o sistematic dl Nastase si tovarasii sai de idei ori de cate ori au capatat de la dl Iliescu conducerea partidului - inseamna ca ai gresit. A persevera intr-o “modernizare” care se reduce la abandonarea electoratului de stanga, mare si sigur, in favoarea celui de dreapta, mic si incert pentru ca disputat doctrinar de toate celelalte partide, e ca si cum atunci cand un neprieten te-a sfatuit sa mergi spre Ploiesti prin Soseaua Giurgiului si constati ca in locul Otopenilor intalnesti Jilava, tu apesi pe o acceleratie pentru a te apropia mai repede de tinta.
Ca dl Nastase persista in atitudinea sa nerealista, nu ne mira: el e atat de distept incat daca ideile domniei-sale vin in contradictie cu realitatea, fara indoiala ca realitatea greseste undeva! Chiar intr-un interviu recent el trecea calitatea PSD-ului de membru al Internationalei Socialiste inaintea celei (pretinse!) de partid de stanga - dovada ca in continuare la domnia-sa forma trece inaintea fondului.
Cat despre cea din urma calitate, ea era formulata in termenii “PSD este un partid al maselor largi. Prin urmare, el trebuie sa-si organizeze activitatea in functie de problemele oamenilor” - recunoastere clara, desi poate involuntara, a faptului ca pana acum, cat a fost la guvernare, altele decat problemele oamenilor au fost prioritatile PSD-ului, din moment ce de-abia de-acum incolo acest lucru trebuie sa se-ntample. In acelasi interviu dl Nastase se lauda ca “nici un proiect de lege propus de actualul Guvern nu a fost respins in Parlament” - altfel zis, se lauda cu colaborationismul sau cu actuala putere de dreapta, in speranta de a-si pastra scaunul de presedinte al Camerei. Si deplange, relativ la cota unica de impozitare, nu nedreapta asezare a sarcinii fiscale - bogatii participa egal cu saracii dar profita mult mai mult -, nu secarea surselor unei protectii sociale active, ci mai ales cresterea “nivelului unor accize”, in urma carora “cei care au luat mai multi bani inregistreaza si ei o crestere a cheltuielilor”. Asadar tot la electoratul de dreapta ii e inima dlui Nastase - la bogatii care pierd prin accizarea produselor de lux o parte din ceea ce castigasera prin reducerea impozitului pe venit!
In schimb, ne asteptam la ceva mai mult realism din partea dlui Iliescu - om care a avut candva afinitati cu masele. In loc de a gandi insa din perspectiva omului de rand - pe care-l intereseaza un singur lucru: capacirea coruptilor si a celor care au amasat prin politica nejustificabile si uriase averi - acesta este dominat de obsesia unitatii: Peste ce-o sa mai fiu eu presedinte, peste ce-o sa mai fie Corina vicepresedinte, daca se sparge PSD-ul! Fara sa se gandeasca la faptul ca daca tolereaza in continuare coruptii notorii in partid, daca accepta compromisul, daca marii bogatani incepand cu Nastase raman, sub pulpana sa, in conducerea PSD-ului, risca a prezida peste un partid cu 600.000 de membri, dar cu mai putini decat aceasta cifra votanti. Dl Iliescu pare incapabil sa priceapa un adevar elementar: daca un membru e cangrenat, il tai si il arunci ca sa salvezi restul corpului - altfel pastrezi unitatea unui organism muribund. Asa si cu un membru de partid, indiferent cate case are, cati Brauneri a adunat, cate Armaghedoane a maturat sub covor, cate zeci de mistreti macelareste la o vanatoare sau cator nomenclaturisti PCR le-a fost ginere. A vorbi, ca domnia-sa, de „folosirea de catre unii a pozitiilor ocupate in institutii si servicii publice pentru promovarea intereselor personale” sau, si mai clar, de „limitarea eforturilor” de comunicare „exclusiv sau prioritar la promovarea imaginii unei persoane, care a avut efect de bumerang”, este curata ipocrizie cata vreme nu nominalizezi cine sunt acei unii sau acea persoana, ba mai si bati palma cu ea ca sa va impartiti frateste functiile in partid.
Un alt poncif repetat pana la indobitocire, si care sta de fapt la baza intrigilor pentru putere in PSD, este certitudinea ca acest partid va reveni la putere odata cu previzibila compromitere a actualilor guvernanti. Insa in ipoteza ca Nastase ramane si deci Iliescu s-a nastasizat, vazandu-si de propriile interese si nepasandu-i de cei multi, de ce-as vota peste unu sau patru ani cu PSD-ul? Daca sunt de stanga, daca sunt sarac, de ce-as vota un partid ce m-a tradat, tuteland guvernarea Nastase, si care acum persista in tradare? Iar daca sunt de dreapta, daca sunt bogat, de ce-as vota niste liberali cu eticheta social-democrata atunci cand am la dispozitie liberali cu eticheta de firma?
Prin urmare PSD-ul nu se va reforma azi, si probabil niciodata. Vom asista la revolutii de buzunar, precum votul secret sau candidaturile multiple - dar insasi aceasta insistenta pentru votul secret demonstreaza ca PSD-ul n-are caractere si ca delegatii vor vota in secret alta decat ar fi votat deschis - vorba lui Farfuridi: „Trebuie sa ai curaj, ca mine: o dam anonima!” Dar despre adevarata democratie de partid nu poate fi vorba atata vreme cat, prin Statut, selectia delegatilor s-a facut prin metoda ca organizatiile de baza au ales democratic una, dar o comisie din trei tovarasi de la Centru a ales alta. Insa mai presus de toate PSD-ul nu se va reforma pentru ca nu se va angaja ca, venind la Putere, sa confiste toate averile nejustificate. Sa introduca inchisoarea pe viata, fara drept de suspendare, pentru coruptie sau complicitatea la coruptie. Sa reduca la jumatate numarul de deputati si sa suprime camera inutila a Senatului. Sa analizeze din urma toate privatizarile si sa le anuleze pe cele facute prin coruptie, adica cele de pe urma carora Romania a iesit in paguba. Dar cum sa faca PSD-ul asa ceva, cand nici macar de o declarare cinstita a averilor propriilor lideri n-a fost in stare!
Trageti zdravan la sfori, domnilor pesedisti! Teseti intrigi, impartiti-va posturi, bateti-va pe ciolane! Soarta PNTcd-ului va asteapta dupa colt!


(750 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la VICTOR NITELEA


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Coana Chirita in politica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.75267815589905 seconds.