Marți, 19 Aprilie 2005 - 07:51 AM Aleg.RO: Sa migrati bine!

Publicat de: Laura Ciobanu

Cotidianul Sanctionarea migratiei politice, unul dintre angajamentele Aliantei de dinainte de a se vedea la putere, va trebui sa astepte pina in 2007. Complicatiile legislative, dar mai ales lipsa vointei politice le vor permite in continuare pasionatilor de turism politic sa se plimbe de la un partid la altul, cu tot cu functiile lor. PNL a anuntat ca asteapta sprijinul unui grup de 12 parlamentari din PRM care ar dori sa demisioneze. La Bistrita si Covasna, PNL si PD au incalcat angajamentul ca, timp de sase luni, nu vor primi in partid transfugi. Filialele PUR se alimenteaza copios cu peremisti sau pesedisti, in special la Braila si la Cluj. Nu este de mirare ca in momentul de fata combaterea migratiei politice nu este o prioritate la nivelul coalitiei de guvernamint.

In momentul de fata, nici la Comisia juridica, nici la cea pentru administratie publica a Camerei Deputatilor nu se afla nici un proiect menit sa combata migratia politica, fapt confirmat de presedintii celor doua comisii, Sergiu Andon (PUR) si Dan Motreanu (PNL). Mai mult, un asemenea proiect nici nu figureaza printre prioritatile coalitiei. PNL a elaborat un Cod electoral si pregateste unul privind administratia locala, dar prevederi menite sa tina plimbaretii politici nu vor figura in nici unul.

Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat pentru „Cotidianul“ ca aceste reglementari vor face obiectul unei reglementari separate, care va fi inclusa intr-un pachet, alaturi de legi privind partidele politice, finantarea partidelor etc. Numai ca acestuia ii va veni rindul abia dupa 2007. Motivul este simplu, trebuie modificata Constitutia, care prevede ca mandatul parlamentar nu este imperativ si, deci, un ales nu poate fi demis daca paraseste partidul pe listele caruia a fost ales. Or, colectivul de lucru pentru modificarea legii supreme nici nu s-a intrunit.
Migrati, primari, migrati!

Pina la modificarea Constitutiei, ar putea fi reglementata in schimb situatia alesilor locali, primari si consilieri, a caror situatie este diferita de a senatorilor si a deputatilor. Numai ca nici in aceasta privinta coalitia nu se grabeste. Nicolaescu a declarat ca la nivelul coalitiei ar fi fost reluat subiectul, dar ca nu se ajunge inca la un acord cu privire la formulare. „Noi am propus, cind s-au dezbatut legile electorale in 2004, ca primarii si consilierii sa-si piarda functia daca migreaza, iar in cazul primarilor, cheltuielile pentru noile alegeri care ar trebui organizate sa fie suportate chiar de acestia.

PSD si PRM nu au acceptat insa. Acum discutam in cadrul coalitiei si se insista pe o formulare mai blinda“, ne-a declarat purtatorul de cuvint al PNL. Spusele sale sint contrazise insa de vicepresedintele PUR Daniela Popa si de colegul acesteia, Sergiu Andon, care sustin ca la nici una dintre reuniunile Consiliului de Coordonare a Coalitiei nu s-a abordat acest subiect.
Demonstratia de ipocrizie

La Parlament exista un proiect depus de guvernul Nastase, care sanctiona migratia politica, fie in Parlament, fie in administratia locala, prin pierderea functiei. Presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PUR), apreciaza insa ca proiectul a fost doar un demers de imagine si ca PSD nu a dorit sa-l vada pus in practica. „Proiectul a fost depus pe 21 aprilie, iar Biroul Permanent a decis ca acesta sa fie dezbatut in Comisiile juridice reunite, procedura corecta, dar destul de rar pusa in practica“, ne-a declarat Andon. „Eu cred ca nu s-a dorit: pe de o parte l-au promovat, si pe de alta l-au ingropat, pentru ca practica demonstreaza ca cele doua comisii juridice se reunesc foarte greu. A fost o lipsa clara de vointa politica, pentru ca atit guvernul, cit si conducerea Camerei apartineau in 2004 aceleiasi administratii“.

Desi deputatul umanist nu a spus-o clar, rezulta ca lipsa de vointa politica s-a prelungit si dupa schimbarea puterii. La finele lui februarie, Biroul Permanent, in noua sa componenta controlata de coalitia de guvernamint, a decis clasarea proiectului PSD, in baza articolului 63 din Constitutie. Acesta afirma ca „proiectele de legi sau propunerile legislative inscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent isi continua procedura in noul Parlament“. Andon spune insa ca este vorba despre o interpretare subiectiva. „Acest articol spune ca proiectele aflate pe ordinea de zi a plenului trebuie dezbatute in continuare in noua legislatura. E drept ca proiectul guvernului nu era la plen, era in comisii. Dar Constitutia nu spune nicaieri ca proiectele din comisii nu se mai reiau de la o legislatura la alta, ci doar se asigura ca cele aflate in plen au continuitate.“ Andon declara ca are la comisie proiecte din legislatura trecuta care, aflate in aceeasi situatie cu legea impotriva migratiei politice, au fost continuate, un exemplu fiind Codul civil sau proiectele privind domeniul asociativ.
„Oricind pot face dreapta imediat“

Saptaminalul „Ieseanul“ a facut recent un experiment menit sa demonstreze cit de dispusi sint primarii sa-si schimbe haina politica. Sunati de un ziarist care s-a dat consilierul deputatului PNL Relu Fenechiu, o buna parte dintre edilii-sefi ai unor orase si comune iesene s-au aratat dispusi sa renunte la PSD si sa se inscrie in PNL. „Vin negresit“, a raspuns Mihai Alexa, primarul PSD de la Podu-Iloaiei. „Eu nu am treaba cu PSD. Si nu ma incomodeaza daca trec de la un partid la altul“, s-a lepadat de social-democratie Constantin Apostol, din Bals. „Eu de PSD nu sint legat. Oricind pot face dreapta imediat“, a dat asigurari si Vasile Ghetu, primarul din Draguseni. „Pentru comunitate as face orice“, s-a sacrificat marinimos primarul Gheorghe Gurzun, din Ciortesti.


(608 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Laura Ciobanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Sa migrati bine! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6522810459137 seconds.