Sâmbătă, 16 Aprilie 2005 - 11:57 AM Aleg.RO: Asezarea baronatelor PSD pe teritoriul Romaniei

Publicat de: Florin Ciornei

Cotidianul Zonele de influenta ale celor mai puternici lideri PSD sint clar delimitate. Exista insa si citeva exceptii, unde ei isi disputa controlul asupra unor organizatii. Fiefurile judetene controlate de „vechea garda“ a vicepresedintilor PSD sint puse in slujba lui Iliescu, iar unii dintre acestia il sprijina pe Mitrea contra lui Nastase. Pe de alta parte, intre sustinatorii lui Nastase si cei ai lui Rus exista afinitate si sprijin reciproc. Harta zonelor de influenta este cheia apropiatului congres.

Iliescu, Nastase, Mitrea si Rus si-au impartit zonele de influenta in PSD. Conferintele organizatiilor judetene au scos la iveala granitele dintre mosiile prin care cei patru lideri importanti ai partidului isi disputa pozitiile la virful PSD.

Zonele de influenta ale celor patru lideri importanti ai PSD sint clar delimitate. Exista insa si citeva exceptii unde ei isi disputa controlul asupra unor organizatii. Fiefurile judetene controlate de „vechea garda“ a PSD sint puse in slujba lui Iliescu. Cind vine vorba de Nastase si Mitrea, acestea se despart. Intre sustinatorii lui Nastase si cei ai grupului de la Cluj exista afinitate si sprijin reciproc. La fel exista si intre o parte dintre sustinatorii lui Iliescu si cei ai lui Miron Mitrea.
Rus, mai mult decit Transilvania

Grupul de la Cluj controleaza cea mai mare parte a organizatiilor din Transilvania si Banat. Filialele PSD Cluj, Timis, Salaj, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Maramures se afla sub zona de influenta a liderului clujean Ioan Rus. Singurele dificultati ale grupului de la Cluj sint in organizatiile Bihor, Alba si Hunedoara, care sint disputate atit de oameni apropiati lui Ioan Rus, cit si de adversari ai acestuia.

Dincolo de sustinerea pentru grupul de la Cluj, filialele din Transilvania isi raporteaza sustinerea si la Ion Iliescu, si la Adrian Nastase. In acelasi timp, pentru innoire, cu grupul de la Cluj s-au coalizat si filialele din Moldova si Oltenia, care reprezinta fiefuri ale lui Adrian Nastase.
Nastase: insule de sustinatori

Apropierea dintre sustinatorii lui Nastase si cei ai grupului de la Cluj este reciproca. In cea mai mare parte a lor, filialele din Transilvania il sustin pe Adrian Nastase, insa conditionat.

Singura exceptie este PSD Brasov. Cea mai importanta sustinere a lui Nastase vine de la organizatiile din Botosani, Dimbovita, Galati, Ilfov, Suceava si Neamt. Actualul presedinte al PSD are sustinatori si in Braila, Tulcea, Giurgiu si Teleorman, organizatii unde isi disputa influenta cu Miron Mitrea.
Iliescu: nostalgicii din Oltenia si Muntenia

Iliescu are partizanii comasati in special in filialele din Oltenia si Muntenia, Arges, Olt, Calarasi, Giurgiu, Buzau, Ialomita. Patru judete din Moldova - Bacau, Iasi, Vaslui si Vrancea – sint, de asemenea, foarte apropiate de spiritul lui Iliescu. Partial, Iliescu este influent in Vilcea si Giurgiu. In Banat, Iliescu beneficiaza de sustinerea organizatiilor Caras-Severin si Arad. Organizatia din Bucuresti este cea care l-a propus pe Iliescu sa candideze la presedintia PSD.

O sustinere indirecta obtine Iliescu din fiefurile controlate de vechii presedinti PSD: Nicolae Vacaroiu, Ion Solcanu, Octav Cozminca. Dar judetele controlate de acestia il sprijina si pe Nastase. Ceilalti vicepresedinti vechi - Dan Ioan Popescu, Doru Ioan Taracila, Sorin Oprescu si Viorel Hrebenciuc - sint insa aliati de conjunctura cu Miron Mitrea.
Mitrea: judetele cu intrare la Dunare

Fostul ministru al Transporturilor este sustinut integral de filialele Vrancea si Constanta, conduse de Marian Oprisan si Radu Mazare. Miron Mitrea are insa sustinatori si in judetele Mehedinti, Braila, Tulcea, Giurgiu, Teleorman, Ialomita si Bihor. Pentru candidatura la functia de secretar general vor conta insa intelegerile cu cei care conduc filialele Calarasi, Bucuresti, Bacau si Buzau.
Iliescu, somat sa nu blocheze innoirea PSD

Cu citeva zile inaintea congresului, PSD a devenit o bomba cu ceas. Iliescu este somat de cei coalizati in jurul grupului de la Cluj sa nu blocheze schimbarea la virful PSD. Riscul este acela al unui razboi total.

Grupul de la Cluj, condus de Ioan Rus si Mircea Geoana, amplifica presiunile asupra lui Ion Iliescu pentru producerea schimbarii la virful PSD. „Daca vom ajunge la concluzia ca acest congres risca sa nu dea nici un semnal credibil de innoire si modernizare, atunci va trebui sa ne gindim la chestiuni radicale, si anume sa venim cu propuneri de schimbare de sus pina jos“, a anuntat ieri Mircea Geoana, intr-o declaratie acordata postului MixFM.

Geoana a lasat sa se inteleaga ca, fara un consens asupra schimbarii, competitia in partid poate ajunge la cote maxime.
Candidati pentru toate functiile centrale

Partizanii schimbarii, coalizati in jurul grupului de la Cluj, intentioneaza sa prezinte o lista de candidati pentru toate pozitiile din partid. Ei ii cer lui Iliescu sa nu blocheze innoirea la nivelul liniei de vicepresedinti. Concret, acestia doresc ca Iliescu sa nu sustina mentinerea la virful PSD a unor lideri controversati precum Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc si Serban Mihailescu. In caz contrar, grupul de la Cluj ar urma sa prezinte candidati si pentru functia de presedinte si aceea de presedinte executiv.

De altfel, Mircea Geoana nu a exclus posibilitatea de a candida pentru functia de presedinte al PSD, aceasta fiind o optiune de rezerva pentru cazul in care Iliescu si Nastase vor refuza schimbarea. „Voi candida cu certitudine la o functie importanta in partid. Toate optiunile sint deschise. Dar nu e o decizie numai a lui Mircea Geoana. E o decizie de grup, si in urmatoarele zile ne vom hotari la ce candidam. E o decizie care trebuie sa tina cont si de echilibrul partidului, si de raportul de forte din partid. Sa nu creada cineva ca la PSD se impart joburile. Poate se imparteau pe vremuri“, a spus Geoana.

In ceea ce priveste vicepresedintii, grupul de la Cluj sustine candidaturile lui Ioan Rus, Mircea Geoana, Mihai Tanasescu, Cristian Diaconescu, Gheorghe Nechita si Titus Corlatean.
Ecaterina Andronescu, sustinuta si de grupul de la Cluj

Conform unor surse din cadrul aripii Nastase, exista deja un acord de principiu intre Iliescu, Nastase si Ioan Rus pentru sustinerea unei candidaturi comune in privinta functiei de secretar general. Acordul, care ar urma sa fie facut public duminica la Cluj, se refera la sprijinirea Ecaterinei Andronescu pentru aceasta pozitie. Informatia este confirmata si de surse din cadrul grupului de la Cluj, care precizeaza ca in acest moment mai este avut in vedere, pe linga Ecaterina Andronescu, si Marian Sirbu. Mai mult decit Sirbu, care este sustinut si de Nastase, Ecaterina Andronescu este agreata mai ales de Iliescu. Cele trei grupari considera ca la ora actuala e cea mai buna solutie pentru a bloca accesul lui Miron Mitrea la pozitia de secretar general. In jurul lui Mitrea s-au adunat vicepresedintii cu vechime in partid, precum Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Doru Ioan Taracila etc. In plus, Mitrea beneficiaza si de sustinerea unor lideri judeteni, precum Marian Oprisan si Radu Mazare.


(549 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Florin Ciornei


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Asezarea baronatelor PSD pe teritoriul Romaniei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51267004013062 seconds.