Sâmbătă, 16 Aprilie 2005 - 11:37 AM Aleg.RO: UDMR vrea modificarea Legii referendumului pentru constituirea Tinutului Secuiesc

Publicat de: Bogdan Apostolescu

gardianul Reprezentanti ai Comisiei de politica externa din Parlamentul ungar santajeaza Romania cu principiul subsidiaritatii Autonomia Tinutului Secuiesc, iata scopul politicienilor maghiari din Romania. Integrarea europeana si principiul subsidiaritatii, iata unele dintre mijloacele prin care atat politicienii din Ungaria, cat si cei din Parlamentul Romaniei vor sa se foloseasca pentru a obtine autodeterminarea politica a Tinutului Secuiesc.


Jocul UDMR si...

Parlamentarii UDMR din Covasna au depus la Parlament un proiect de lege privind modificarea Legii referendumului, astfel ca aceasta sa permita organizarea unor referendumuri privind autonomia Tinutului Secuiesc. Senatorul UDMR Puskas Balint a declarat, ieri, la Sfantu Gheorghe, ca proiectul de lege prevede modificarea Legii 30/ 2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Potrivit lui Puskas Balint, UDMR vrea modificarea articolului 13 al Legii referendumului, care reglementeaza organizarea referendumurilor de catre unitatile administrativ-teritoriale.

Uniunea doreste completarea acestui articol, prin precizarea ca si "problemele autonomiei locale pot fi supuse aprobarii locuitorilor prin referendum local".


...pozitia preferata

Senatorul Puskas a adaugat ca in cazul acestui proiect de lege este nevoie de votul a 69 de senatori, exact cati are coalitia aflata la guvernare. "Acest vot va da un semnal despre vointa coalitiei in problematica autonomiei locale", a precizat Puskas.


Recomandare pentru radicali

Potrivit acestuia, Consiliul National Secuiesc (CNS) nu ar trebui sa inainteze Parlamentului proiectul de lege privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc inainte ca Legea minoritatilor nationale sa fie adoptata. "Sunt deschis sa discutam despre acest proiect cu reprezentantii CNS si sa conlucram in vederea intocmirii unui proiect viabil, care poate fi depus la Parlament, dar sunt de parere ca ar fi o greseala inaintarea proiectului de lege privind statutul de autonomie inaintea adoptarii Legii minoritatilor nationale", a declarat senatorul UDMR, adaugand ca el, personal, sprijina problema autonomiei.


Rateurile CNS

La randul lui, CNS a solicitat Ministerului Justitiei modificarea Legii referendumului, astfel incat hotararile adoptate de consiliile locale pentru organizarea referendumurilor privind autonomia Tinutului Secuiesc sa nu mai poata fi atacate in contencios administrativ. In Covasna, in octombrie 2004, consilierii locali din Ilieni si-au dat acordul pentru organizarea unui referendum privind autonomia Tinutului Secuiesc, aceasta fiind prima localitate din judet care a adoptat o astfel de decizie. Organizarea referendumului era stabilita pentru data de 20 martie 2005, insa Prefectura Covasna a atacat in instanta hotararea Consiliului Local (CL) Ilieni. La sfarsitul lunii decembrie 2004, Tribunalul Covasna s-a pronuntat favorabil in legatura cu solicitarea Prefecturii de revocare a hotararii CL Ilieni pentru organizarea referendumului. Consiliul Local a facut, insa, recurs la decizia Tribunalului Covasna de revocare a hotararii, recurs respins de Curtea de Apel Brasov. In judetul Covasna, si comunele Varghis si Batani au decis organizarea unui referendum privind autonomia Tinutului Secuiesc, CL Batani luand insa decizia de revocare a hotararii. Prefectura Covasna a atacat, saptamana trecuta, in contencios administrativ decizia CL Varghis privind organizarea unui referendum pentru autonomia Tinutului Secuiesc, dupa ce consilierii locali au anuntat ca isi mentin hotararea.


Santajul unora, slabiciunea altora

Presiunile la adresa Romaniei vin dupa cum stim si din exterior. Presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul Ungar, Zsolt Nemeth (membru al Fidesz, partid de centru-dreapta, de orientare populara, care a sustinut mereu autodeterminarea maghiarilor din Transilvania si care l-a sprijinit pe bine cunoscutul Laszlo Tokes) a declarat joi ca Ungaria sprijina integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, dar nu fara conditii.

Iata viziunea lui Nemeth: "Consideram important realizarea scopului strategic al maghiarilor din Romania, respectiv autonomia comunitatii maghiare, scop ce a fost conceput dupa schimbarea de regim, in concordanta cu hotararea Comisiei de politica externa a Parlamentului European, potrivit careia trebuie reglementata situatia maghiarilor din Romania".


Berceanu: PD nu sustine acest proiect de lege!

Vicepresedintele PD Radu Berceanu a declarat, ieri, ca PD nu va sustine acest proiect de lege initiat de parlamentarii UDMR. Pe de alta parte, liderul democrat a precizat ca UDMR ar fi trebuit sa supuna acest proiect de lege mai intai Consiliului National de Conducere al Coalitiei guvernamentale. In acest sens, el a precizat: "In conformitate cu protocolul celor patru partide din arcul guvernamental, orice proiect de lege se discuta in acest for, iar deciziile se iau prin consens".


Puiu Hasotti merge cu jumatati de masura

Reprezentantul PNL Puiu Hasotti si, totodata, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati de la Senat, a declarat, ieri, ca, in principiu, este de acord cu acest proiect de modificare a Legii referendumului, numai daca referendumurile se refera la "natiunea civica". Pe de alta parte, el a precizat ca daca referendumurile au tenta etnica, atunci nu va fi de acord cu acest proiect de modificare a acestei legi.


Karoly: Vom sustine doar initiative constitutionale!

Viceliderul grupului parlamentar al UDMR, Szabo Karoly, a declarat, ieri, ca, inca, nu s-a discutat aceasta problema la nivelul Consiliului Reprezentantilor Unionali, insa el a precizat ca "UDMR va sustine doar initiative constitutionale". Pe de alta parte, el a precizat ca autonomia nu se reduce numai la elemente teritoriale, ci si la cele economice.


(726 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Bogdan Apostolescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

UDMR vrea modificarea Legii referendumului pentru constituirea Tinutului Secuiesc | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65724205970764 seconds.