Vineri, 05 Decembrie 2008 - 06:15 AM Aleg.RO: Cine ne sunt aleșii? Ce știm despre ei? Azi, deputații!

Publicat de: Octavian ANDRONIC

AMOS News

S-a vorbit mult despre faptul că acest vot uninominal va aduce în Parlament o mulțime de personaje care vor uza de notorietatea pe care o au din alte domenii. Statistica nu confirmă această ipoteză. La o primă privire, dintre cei  333 de deputați, doar vreo 80 sunt cu adevărat cunoscuți, au un background care să-i recomande ca persoane publice.

Vă invităm la un tur prin județe.

Din Alba vine în Parlament Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării până la conflictul lui Băsescu și șef la AVAS cu salariu de milionar. Din Arad, un veteran liberal – Mihăiță Calimente. Argeșul l-a mandatat pentru a patra oară ca deputat pe Filip Georgescu, fost șef la Păduri, ca și pe Bogdan  Niculescu Duvăz, fost democrat pe vremea lui Roman, trecut la PSD după ce a luat Băsescu puterea. Tot din Argeș vine democrat-liberalul Boureanu, după eșecul la șefia județului. Bacăul înapoiază Bucureștiului pe „tânărul mafiot” Chiuariu, fost ministru al Justiției, pe „energeticul” Iulian Iancu și pe eternul Viorel Hrebenciuc, cel care asfaltează străzi cu un simplu telefon. Din Bistrița-Năsăud, revine în parlament mustăciosul Ioan Olteanu, stâlp democrat al Nordului. Brașovul se laudă cu Constantin Niță, șef de filială social-democrată, iar Buzăul cu liberalul George Scutaru și cu democratul Cezar Preda. Eugen Nicolăescu, artizanul vaccinului fără succes, va reprezenta în legislativ Călărași, împreună cu colegul său Dan Motreanu, ministrul Agriculturii cu cel mai scurt mandat. Daniel Buda și Petru Călian își continuă serviciul în slujba legilor pentru Cluj, împreună cu fostul prefect Vasile Soporan. Constanța are nume grele: Iorguș, Vasile Iorguș, fostul primar al Mangaliei Matei Brătianu, sindicalistul de la Frăția și Manuela Mitrea, consoarta senatorului cu același nume de Vrancea. Dâmbovița îi are ca reprezentanți pe fostul șef al Consiliului Județean, Gheorghe Ana, pe șeful Comisiei SRI, Ion Stan și pe fostul șef al Pădurilor, cel cu cravatele de milioane, Ion Dumitru. De la Dolj vine Valeriu Zgonea, chestorul Camerei în ultima legislatură. Cea mai compactă echipă e de la Galați: Victor Paul Dolmu, secretar de stat, Mircea Nicu Toader, și el cam tot așa ceva, Viorel Ștefan, fost șef al comisiei Economice la Senat, pe vreme a lui Năstase, Dan Nica, fost ministru al Comunicațiilor și Bogdan Ciucă, conservator de frunte. Mădălin Voicu a cucerit Giurgiul și face echipă cu fostul șef al ANAF, finul lui Rușanu, Daniel Chițoiu.

Gorjul îi are pe Dan Ilie Morega, mereu în funcții de la Ceaușescu încoace, pe fostul peremist Vasile Popeangă și pe încă tânărul  pesedist Victor Ponta. Din Harghita –ministrul mediului, Korodi Attila și Mircea Dușa. Europarlamentara Monica Iacob Ridzi o va lăsa pe juna Elena Băsescu fără mentor la Bruxelles, și își va reîntregi familia, la Hunedoara. Ialomița e reprezentată de fostul – de două ori – ministru al Muncii, Mircea Dan Popescu. De la Iași – făcătorul de miniștri Relu Fenechiu, baron cu vechime, fost peremist al lui Vadim, Anghel Stanciu și proaspăt însuratul fost ministru al Educației, Cristian Adomniței. Ilfovul are doi reprezentanți de seamă: generalul de intervenție Gabriel Oprea și scăpatul ca prin urechile acului din colegiul său de la Ciofliceni, Călin Popescu Tăriceanu.

Mehedințiul îl redă parlamentului pe Eugen Nicolicea, iar Mureșul pe Borbely Laszlo, ministru la Dezvoltare, alăturându-i-l pe folkistul Victor Socaciu. În Neamț, Culiță Tărâță a dovedit că e mai tare decât DNA-ul, iar Victor Surdu, fostul președinte PDAR-ist dovedește că Angela Similea i-a insuflat forța necesară revenirii pe prima scenă. De la Olt – un secretar de stat de la Agricultură, Valeriu Steriu.

Prahova vine cu o baterie de reprezentanți de notorietate: Florin Anghel, eșuat ca independent la locale, dar înfiat peste noapte de PD-L; Marian Săniuță, fost ministru de Interne, pe când colegul Adrian Năstase de la Mizil era premier; fosta consilieră prezidențială Adriana Săftoiu, comentatatorul pro-băsescian Sever Voinescu și cocheta Roberta Anastase. La Sibiu și-a găsit cuib trista Raluca Turcan, purtătoare de servietă a lui Stolojan, iar la Suceava, fostul secretar general al guvernului Năstase, Eugen Bejinariu. „Cosmonautul” Robert Negoiță s-a lipit în Teleorman, alături de tinerelul pesedist Nicolae Bănicioiu. Din Timiș vin în București fostul ministru țărănist al Sănătății, Ștefan Drăgulescu și fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. La Vaslui și-a găsit colegiul și colegii un alt fost ministru, al Muncii, din guvernul Năstase, Marian Sârbu.

Vrancea este fieful fostului șef liberal al Vămilor, Nini Săpunaru.

Capitala are contingentul cel mai masiv de persoane cu notorietate: șeful Camerei, Bogdan Olteanu, cu un nou look (nu se mai bărbierește în creștetul capului); Ludovic Orban, ministrul transporturilor care n-a dat nici un kilometru de autostradă; Florian Popa, rectorul de la medicină; șefa Circului de Stat – Brândușa Novac; vechiul sindicalist de la dascăli, Cătălin Croitoru; vedeta TV Silviu Prigoană, într-o nouă telenovelă, cu subiect politic; odrasla imberbă a răpsatului model de la Arte Plastice și informator al Securității,  Theodor Paleologu; fosta ministreasă, nostalgică, a mediului, Sulfina Barbu; sașiul avocat conservator Sergiu Andon; șefa acestuia Daniela Popa; nepoata de momenclaturist Oana Mizil; veterana social – democrată Aura Vasile....

Din străinătate – un nume cu rezonanță exotic-neaoșă – William Brânză...


(426 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian ANDRONIC


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Cine ne sunt aleșii? Ce știm despre ei? Azi, deputații! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61698007583618 seconds.