Sâmbătă, 24 Mai 2008 - 04:44 AM Aleg.RO: Băsescu: Trebuie să ne asumăm explicit anul 2014

Publicat de: Alina BOGHICEANU

AMOS News

"Educația, lucrările de infrastructuri pentru urbanizarea satului, integrate într-un concept coerent de dezvoltare policentrică și facilitarea investițiilor în zonele agricole sunt cele trei direcții în care România trebuie să depună un efort uriaș și coerent", a susținut președintele României, Traian Băsescu, astăzi, în cadrul unei dezbatri cu tema „Evoluțiile social-economice din România: valorificarea oportunităților oferite de către Strategia Lisabona a Uniunii Europene pentru dezvoltare și locuri de muncă”.

"O condiție importantă pentru a avea succes în aceste trei direcții este utilizarea eficientă a fondurilor de care dispune România de la Uniunea Europeană", a declarat Băsescu.


Șeful statului și-a exprimat dorința că la această masă rotundă se va dezbate și se vor clarifica o serie de pași necesari în aplicarea Strategiei Lisabona, în ciclul 2008-2010, astfel încât să se configureze soluții pentru atingerea unor obiective pe termen mediu și lung ale dezvoltării durabile a României, pornind de la „Planul de Acțiuni pentru 2008, aferent Programului Național de Reformă al României”.


"Una dintre marile probleme structurale ale României este faptul că agricultura reprezintă 10% din PIB și 30% din populația ocupată. Rezolvarea acestei probleme necesită viziune și soluții pe termen lung.Pentru a reduce ponderea populației ocupate în agricultură, la orizontul anilor 2020-2025, la un nivel de 10-15%, este nevoie ca astăzi să acționăm pentru a crește randamentele și productivitatea muncii în agricultură", a declarat Băsescu, care consideră că aceasta presupune o transformare fundamentală a conținutului muncii din agricultură și crearea de locuri de muncă pentru mâna de lucru eliberată din agricultură.


Potrivit șefului statului, o altă țintă majoră a României este adoptarea euro ca monedă.


"Trebuie să ne asumăm explicit anul 2014. Aceasta, însă, este o țintă realistă numai dacă vom manifesta responsabilitate politică în gestionarea cheltuielilor publice și dacă vom introduce mecanisme coerente de planificare și execuție bugetară multianuală".


De asemenea, Băsescu a mai spus că reducerea intensității energetice, în paralel cu asigurarea sustenabilă a energiei necesare și a securității în aprovizionarea cu resurse energetice, cu creșterea contribuției României la eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și cu protecția mediulu reprezintă o altă țintă importantă pentru țara noastră.


În final, Băsescu a subliniat că atingerea obiectivelor specifice României în cadrul Strategiei Lisabona înseamnă, în ultimă instanță, integrarea reală și cu succes a României în Uniunea Europeană.


(388 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Alina BOGHICEANU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Băsescu: Trebuie să ne asumăm explicit anul 2014 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56922912597656 seconds.