Sâmbătă, 24 Mai 2008 - 04:44 AM Aleg.RO: Băsescu: Este nevoie de o întărire a nivelului de asumare a obiectivelor și măsurilor specifice Strategiei Lisabona

Publicat de: Alina BOGHICEANU

AMOS News Președintele României, Traian Băsescu, consideră că în România este nevoie de o întărire a nivelului de asumare a obiectivelor și măsurilor specifice Strategiei Lisabona, atât la nivelul cetățenilor, cât, mai ales, la nivel politic și administrativ.

În acest sens, potrivit șefului statului, oamenii politici și administrația publică românească trebuie să rezolve două probleme. Pe de o parte, trebuie îmbunătățit rapid sistemul de formulare, corelare și implementare a politicilor publice și pentru realizarea acestui lucru este nevoie de mai multă consultare publică. Pe de altă parte, Băsescu consideră că trebuie avut în vedere nivelul la care România își propune să beneficieze de experiența altor state membre ale UE și de sprijinul Comisiei Europene.


În continuare, președintele a spus că în cazul Strategiei Lisabona, se aplică ceea ce tehnic se numește „metoda deschisă de coordonare”.


"Aceasta se bazează pe responsabilitatea mai mare a fiecărui stat membru. Totodată, ea oferă marele avantaj al flexibilității. Trebuie să o spunem deschis: noi încă punem accent doar pe aplicarea legislației comunitare, pe acquis-ului comunitar – gândindu-ne că acesta este domeniul în care se face un control riguros de către Comisia Europeană. Este expresia situației de tipul „când nu suntem controlați sau sancționați nu trebuie să facem mare lucru”. Este o atitudine greșită, specifică funcționarului comod", a declarat președintele, care este de părere că pentru a avea succes în aplicarea Strategiei Lisabona la condițiile specifice ale României, țara noastră trebuie să-și schimbe comportamentul.


"În acest fel, vom deschide câmp și pentru aplicarea rapidă a unor idei și soluții bune pe care le au alții, ale căror probleme sunt similare cu ale noastre", a completat Băsescu.


De asemenea, șeful statului a avansat ideea potrivit căreia, întrucât România este de un de zile membru în UE,  se poate pune problema unui bilanț.  "Există o serie de aspecte pozitive. Am învățat multe. În domeniul macrostabilizării, am elaborat un Program de Convergență. De asemenea, am elaborat un Program Național de Reformă, care constituie baza de acțiune pentru reformele structurale prin care urmărim să atingem obiectivele specifice ce țin de aplicarea Strategiei Lisabona în România", a spus Băsescu.


Dar Băsescu a enumerat și câteva deficiențe: "La o analiză atentă a recomandărilor Comisiei Europene și a concluziilor Consiliului European constatăm, însă, că se perpetuează vechi slăbiciuni ale României din perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană. În primul rând, fixarea unor obiective insuficient de ambițioase în raport cu potențialul existent, capacitatea administrativă scăzută și insuficienta funcționare a pieței muncii și participarea la aceasta".Traian Băsescu a participat în această dimineață la deschiderea lucrărilor dezbaterii cu tema "Evoluțiile socio-economice din România: valorificarea oportunităților oferite de Strategiei Lisabona a UE pentru dezvoltare și locuri de muncă".


(373 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Alina BOGHICEANU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Băsescu: Este nevoie de o întărire a nivelului de asumare a obiectivelor și măsurilor specifice Strategiei Lisabona | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54038715362549 seconds.