Luni, 17 Ianuarie 2005 - 09:56 AM Aleg.RO: Ion Iliescu: Actiunea Presedintiei si a Guvernului, in cazul gratierilor, este o «hartuiala politica»

Publicat de: e.fogarasi

gardianul Fostul presedinte Ion Iliescu apreciaza ca actiunea initiata de Administratia Prezidentiala si de SGG, in vederea anularii Decretului 1164 din decembrie privind gratierea unor persoane, "nu are motivatie juridica reala", fiind doar "o incercare de hartuiala politica" la adresa sa. Intr-un comunicat remis, sambata, mass-media, de cabinetul fostului presedinte, se arata ca actiunea comuna a Administratiei Prezidentiale si a SGG este lipsita de obiect, intrucat decretul de gratiere a fost revocat si, deci, "in prezent, este inexistent". De asemenea, in opinia lui Iliescu, nici Presedintia si nici SGG nu au calitatea ceruta de lege pentru a promova o astfel de cerere.


Drept suveran al presedintelui

Opinia sustinuta de Administratia Prezidentiala, conform careia decretul de gratiere semnat de Ion Iliescu a adus atingere unor drepturi sau interese legitime este considerata de Iliescu drept "aberanta". Conform comunicatului, acordarea de gratieri individuale reprezinta un drept suveran al sefului statului, dupa cum acesta are acelasi drept suveran de a reveni asupra unor decizii."Prin natura ei, iertarea este un act care tine exclusiv de aprecierea celui care o acorda. De asemenea, iertarea de executare a pedepsei nu poate afecta un drept sau un interes legitim", sustine comunicatul. Conform documentului, "seful statului nu poate opri si nu a oprit pedepsirea vinovatilor", care a fost pronuntata de instantele judecatoresti. "Actul de gratiere nu anuleaza hotararea judecatoreasca si nici nu contesta motivele ei", se argumenteaza in comunicat.In opinia fostului presedinte, tot "aberanta" este si "sustinerea ca gratierea pune in pericol drepturile omului sau securitatea nationala", el apreciind ca "aptitudinea de a fi gratiat face parte tocmai dintre drepturile omului" si ca eliberarea unor infractori din ratiuni umanitare, "intr-un context social stabilizat", nu ameninta siguranta publica. "Comunicatul Administratiei Prezidentiale vadeste reaua credinta a actualei puteri, ca si dorinta clara de manipulare a opiniei publice, inclusiv prin crearea unor inadmisibile confuzii de ordin juridic, politic si moral", considera Ion Iliescu, sustinand ca actualul sef al statului poate reanaliza fiecare dintre cazurile pe care decretul anulat le-a avut in vedere si le poate trata conform propriei aprecieri." Domnul Ion Iliescu apreciaza ca hartuiala politica impotriva fostei conduceri a statului nu este de bun augur pentru viitorul societatii romanesti, ea demonstrand ca principala grija a actualei puteri este de a se rafui politic cu adversarii politici, folosind pentru aceasta inclusiv Justitia", mentioneaza comunicatul remis de Cabinetul fostului presedinte.


Actiune comuna in Justitie

Administratia Prezidentiala si SGG au depus, vineri, o actiune comuna in Justitie, prin care au cerut Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal, constatarea nulitatii Decretului 1164 din decembrie 2004, privind gratierea unor persoane, intre care si Miron Cozma. Presedintia a precizat, intr-un comunicat, ca o data constatata nulitatea decretului, devine nul si decretul 1173 emis tot de fostul presedinte, care viza revocarea gratierii acelorasi persoane. Intemeiata pe dispozitiile Legii 544 din 2004, privind contenciosul administrativ, actiunea inaintata in Justitie de Administratia Prezidentiala si SGG cuprinde mai multe motive de ordin juridic.

Primul dintre motive vizeaza "neconstitutionalitatea actului administrativ atacat pentru exces de putere, abuz de putere si deturnare de putere, cu raportare la rolul constitutional al presedintelui Romaniei".


(682 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Ion Iliescu: Actiunea Presedintiei si a Guvernului, in cazul gratierilor, este o «hartuiala politica» | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64587616920471 seconds.