Vineri, 01 Aprilie 2005 - 09:06 AM Aleg.RO: Legea anticoruptie, ignorata de alesii si functionarii publici din administratia locala

Publicat de: CR

cronicaromana Prevederile privind incompatibilitatile si conflictele de interese din legea anticoruptie sunt ignorate de unii dintre alesii si functionarii publici din administratia locala, este concluzia unui studiu de monitorizare efectuat in sapte judete de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) in perioada august-octombrie 2004 si prezentat ieri intr-o conferinta de presa. Astfel, monitorii CRJ au identificat in cele trei luni, prin consultarea datelor Registrului comertului, peste 30 de deficiente grave in declararea averii de catre alesii locali si functionarii publici din consiliile locale si primariile din judetele Bacau, Cluj, Galati, Gorj, Ialomita, Ilfov si Vrancea. Totodata, studiul a mai cuprins si o monitorizare a presei realizata de Agentia de Monitorizare “Academia Catavencu”, in paginile a 48 de publicatii din cele sapte judete aparand in cele trei luni 29 de articole referitoare la conflictul de interese si 42 despre incompatibilitatile unor functionari sau alesi.
CRJ a trimis apoi institutiilor abilitate de la nivel local, pe baza sesizarilor primite din judete, 19 reclamatii, 60 la suta dintre acestea referindu-se la incompatibilitati, 12 la suta la conflicte de interese si 16 la suta la neregularitati in declararea averii. Din punctul de vedere al celui reclamat, 60 la suta dintre sesizari se refera la primari, viceprimari si consilieri locali, 21 la suta ii au ca subiect pe prefecti si 19 la suta pe functionarii publici.
“Durata de timp in care s-a raspuns, in general, la sesizari a fost nejustificat de lunga, mergand chiar pana la doua luni si jumatate, iar functionarii publici responsabili sa raspunda, chiar si unii prefecti ai fostei guvernari au raspuns prin adrese in care contestau situatiile de incompatibilitate ale colegilor de partid. Ulterior, prefectii instalati de noua guvernare au rezolvat aceste cazuri, unele chiar cu ajutorul instantei de judecata, insa, printr-o noua monitorizare pe care am inceput sa o derulam din luna februarie si o vom termina in aprilie, asteptam sa vedem daca vor proceda la fel in eventualele cazuri in care pot fi implicati oameni ai noii guvernari”, a declarat coordonatorul proiectului, Radu Nicolae. Acesta a mai aratat ca, desi in unele cazuri de nedepunere a declaratiei de avere se impunea declansarea din oficiu a controlului averii respectivilor functionari de catre comisiile de cercetare a averii de pe langa Curtile de apel, aceste institutii au dovedit ca nu isi fac treaba. “Ma refer aici la cazul din judetul Bacau, unde fostul primar Dumitru Sechelariu si fostii viceprimari Dragos Benea si Laurian Lucas nu au depus declaratiile de avere la incheierea mandatului asa cum prevede legea, dar comisia de cercetare a averii nu a procedat la acest control. Pana acum nu am intalnit nici un caz in care aceste comisii sa fi declansat procedura legala, desi exista destule sesizari in acest sens”, a precizat Radu Nicolae.


(679 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la CR


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Legea anticoruptie, ignorata de alesii si functionarii publici din administratia locala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60499095916748 seconds.