Vineri, 01 Aprilie 2005 - 09:05 AM Aleg.RO: Social-democratii vor sesiza din nou Curtea Constitutionala cu privire la declaratiile presedintelui Basescu despre raporturile politic - justitie

Publicat de: CR

cronicaromana Partidul Social Democrat va sesiza Curtea Constitutionala ca urmare a declaratiilor presedintelui Traian Basescu privind relatia politic - justitie, apreciind ca situatia creata astfel se rasfrange in sfera raporturilor dintre puterile statului, “conducand la crearea unui conflict juridic de natura constitutionala intre puterea executiva si puterea judecatoreasca”. Afirmatiile presedintelui Romaniei in sensul ca politicul nu va permite “o justitie independenta in coruptie si ineficienta” si “nu va face nici un pas inapoi in lupta de curatare a sistemului justitiei pentru a crea o justitie eficienta” sunt fara precedent in Romania post-revolutionara, afirma PSD intr-un comunicat difuzat ieri.
Lupta impotriva coruptiei, preocuparea pentru eficientizarea procedurilor judiciare, nevoia de perfectionare a legislatiei intr-o materie sau alta a dreptului, nu pot constitui si nu constituie motive de justificare a implicarii altor autoritati publice decat cele din sfera autoritatii judecatoresti in actul de justitie, precizeaza sursa citata.
A sustine ca politicul, autoritatile din sfera executivului, Guvernul si presedintele Romaniei trebuie sa se implice “in lupta de curatare a sistemului justitiei”, echivaleaza cu transformarea autoritatilor politice in organisme situate deasupra Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Consiliului Superior al Magistraturii, sustine PSD. “In alti termeni, afirmatiile presedintelui Romaniei conduc la practici specifice regimurilor autoritare, aruncand Romania inapoi cu sute de ani”, apreciaza social democratii.
PSD aminteste ca pachetul de legi privind reforma sistemului judiciar, adoptat la jumatatea anului 2004, a avut ca scop fundamental asigurarea independentei justitiei in raport cu politicul si a fost elaborat cu sprijinul direct al expertilor europeni: Pierre Trouche din parte Frantei si Dieter Schlafen din partea Germaniei, beneficiind si de girul Consiliului Europei. Totodata, din punct de vedere institutional, mecanismele de functionare ale PNA si Parchetului General au fost stabilite in cooperare cu experti spanioli, italieni si americani, precizeaza sursa citata.
PSD considera ca “prin promovarea unui sistem de subordonare politica, Romania incalca criteriile politice de integrare in Uniunea Europeana, criterii stabilite la Copenhaga” si subliniaza ca “nu se poate admite ideea ca democratia si statul de drept pot fi aparate cu metode si practici nedemocratice”.


(612 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la CR


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Social-democratii vor sesiza din nou Curtea Constitutionala cu privire la declaratiile presedintelui Basescu despre raporturile politic - justitie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51526379585266 seconds.