Vineri, 01 Februarie 2008 - 05:43 AM Aleg.RO: Eugen Nicolăescu: "Dacă merge așa cum a mers în acești trei ani, Băsescu n-are șanse la un nou mandat!"

Publicat de: Octavian ANDRONIC

AMOS News Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a acordat un interviu Agenției AMOS News. Vă prezentăm astăzi prima parte a acestui interviu.
Octavian Andronic: Dle Ministru, aţi afirmat recent la Sf. Gheorghe, că regretaţi că aţi crezut în Traian Băsescu. Aţi crezut cu adevărat în el?

Eugen Nicolăescu: E un fel de a spune, dar atunci când am făcut Alianţa, în 2002, după ce a devenit Stolojan preşedinte, şi după aceea în 2003, când am făcut Alianţa DA, am avut multe reţineri ca şi mulţi dintre liberali, fiindcă noi îl cunoşteam pe Traian Băsescu ...

Octavian Andronic: Aveaţi experienţa precedentei guvernări...

Eugen Nicolăescu: Aveam experienţa 1996-2000, avem experienţa conflictelor permanente pe care le făcea în raport cu ceilalţi parteneri de coaliţie.Să nu uităm că cei care că s-au retras la un moment dat, tot la sugestia lui Traian Băsescu, din guvernare.Cei care s-au ocupat un pic de politică o ştiu, iar cetăţenii care locuiesc în această ţară la fel de bine o ştiu.Şi, normal, atunci am avut o seamă de reţineri, mau mult dinspre colegi, dar cred că la ora respectivă acest vehicul politic care a fost Alianţa DA a fost singurul capabil să înlocuiască PSD-ul de la guvernare. Acum trebuie să ne gândim la mai multe alternative. Este alternativa de a rămâne toată viaţa în opoziţie şi a nu schimba nimic în România.

Octavian Andronic: Ceea ce un partid nu-şi poate permite, un partid adevărat...

Eugen Nicolăescu: Absolut, nu orice partid ajunge la guvernare, şi atunci asta era soluţia politică, pe care şi populaţia o aştepta, fiindcă ea fost sondată în repetate rânduri şi al treilea lucru, când am rămas fără om la preşedinţie, prin retragerea lui Teodor Stolojan, n-am avut altă soluţie la vremea respectivă. Sigur, ne-am gândit că după patru ani de stat în Opoziţie, după patru ani de stat la Primăria Capitalei, în care s-a văzut că relaţia cu cetăţeanul nu-i chiar uşoară, dar în acelaşi timp şi după faptul că după patru ani la Primăria Capitalei Băsescu n-a făcut mare lucru. Am zis că nu avem altă alternativă, şi, sigur, am făcut campanie serioasă, am muncit toţi pentru el. Regret că l-am susţinut, aveam posibilitatea să nu-l votăm –nici pe Adrian Năstase, nici pe el - ştiind ce scor mic a fost între cele două personalităţi ca diferenţă. E posibil, dacă liberalii nu-l votau, să nu fi ajuns preşedintele României. Dar ar fi ajuns Adrian Năstase, între două rele am fost nevoiţi să alegem un rău mai mic-credem noi.

Octavian Andronic: Sunteţi şi într-un proces cu dl Băsescu dacă nu ma înşel?

Eugen Nicolăescu: Din câte ştiu eu s-a încheiat. În sensul în care Curtea de Apel a respins şi acţiunea lui Traian Băsescu, şi acţiunea mea împotriva lui Traian Băsescu şi am avut termen la dispoziţie 15 zile să facem contestaţie, să facem recurs, n-am făcut nici eu nici Traian Băsescu şi procesul a fost închis.

Octavian Andronic: Care era obiectul procesului?

Eugen Nicolăescu: Obiectul procesului –Traian Băsescu îmi imputa faptul că l-am calomniat şi că l-am jignit şi că i-am adus afirmaţii injurioase, şi nu este adevărat.

Octavian Andronic: Cunoscându-vă şi ştiindu-vă limbajul şi comportamentul, chiar nu cred că sunteţi unul căruia se pot aduce asemenea acuze.

Eugen Nicolăescu: Eu nu am făcut aşa ceva şi vreau să vă mai spun că sunt cu zecile oameni care spun acelaşi lucru şi poate mult mai rele şi mai dure despre Traian Băsescu şi pe care nu i-a dat în judecată. Sigur, eu am fost convins că este o atitudine politică şi un fel de a încerca să mă pună la punct public, mă bucur că judecătorul a fost corect, cinstit şi cu coloană vertebrală şi că a spus foarte clar: declaraţiile făcute de Traian Băsescu dar şi de mine intră în sfera declaraţiilor politice, în sfera libertăţii de exprimare care nu poate fi sancţionată de justiţie.

Octavian Andronic: Pentru că altminteri am sta într-un şir nesfârşit de procese.

Eugen Nicolăescu: Automat. Plus că în acelaşi timp ne-am şi cenzura, şi multe lucruri nu le-am mai putea spune despre adversarii noştri politici, ceea ce iarăşi nu este corect, pentru democraţie.

Octavian Andronic: Dle Nicolăescu, aţi lansat o idee, poate le-a stat şi alora în minte dar n-au avut totuşi curajul să o exprime, aceea a necesităţii unui control medical al persoanelor care candidează la demnităţi de vârf în stat. Vă menţineţi această idee?

Eugen Nicolăescu: Chiar mai mult. Peste controlul psihologic,mai degrabă un complex control psohologic şi psihiatric, pentru că este nevoie să avem personalităţi care nu ne pot produce pagube de nici o natură. Şi vorbim aici de pagube mari, prejudicii mari pentru că vorbim de personalităţi care se adresează unei populaţii, care se adresează ţării...

Octavian Andronic: Care se adresează lumii.

Eugen Nicolăescu: Corect, cum spuneţi dumneavoastră şi vă spuneam de curând în alte împrejurări că dacă avem conducători care nu sunt ancoraţi la realităţlie internaţionale pot prejudicia România, cum este de exemplu relaţia proastă cu Rusia, numai un exemplu am dat, dar ele sunt multe.

Octavian Andronic: Şi care devine un capitol dramatic în lumina ultimelor evoluţii.

Eugen Nicolăescu: Automat, şi părerea mea este că va fi foarte greu să intrăm pe o piaţă din care am ieşit din vina noastră. Şi atunci este greu de recuperat aici. Şi întorcându-mă la întrebarea dvs, eu cred că este absolut necesar ca personalităţile care ies în faţa opiniei publice interne şi internaţionale ar trebui să aibă din punct de vedere psihologic şi psihiatric valenţe clare, curate pe care lumea să le ştie şi care să nu producă nici un fel de prejudicii sau pagube oamenilor acestei ţări. Şi atunci ar trebui să gândim un sistem legislativ modificat prin care să facem acest lucru posibil.N-am văzut însă prea multă deschidere din partea multora. Dar ştiţi ce cred, că dacă Traian Băsescu va continua să se comporte aşa, va face ce a făcut de mai multe ori până acuma, să coalizeze toate forţele politice spre o decizie de acest gen. Sper într-un asemenea deznodământ.

Octavian Andronic: Există un precedent de genul ăsta pe undeva?

Eugen Nicolăescu: În foarte multe ţări sunt asemenea controale, sigur, mai exigente sau mai puţiun exigente, de la caz la caz, cu cât democraţiile sunt mai consolidate. Cu cât asemenea lucruri sunt mai consolidate, controalele sunt mai mici dar cu cât lucrurile sunt mai proaste, cu atât asemenea controale sunt mai mari. Eu nu zic că vom fi noi inventivi în problema asta, pur şi simplu vrem să facem ordine la noi în ţară.

Octavian Andronic: Principala problemă care se pune într-o asemenea situaţie este după părerea mea, responsabilitatea celor care îşi vor da sau nu-şi vor da un astfel de aviz...

Eugen Nicolăescu: Este posibil. Dar trebuie să fim un pic mai nuanţaţi aici. În primul rând o asemnenea comisie nu spune „dumneata eşti bolnav de nervi şi nu eşti capabil de această funcţie”, nu, de regulă o asemenea comisie care va trebui să fie foarte bine gândită, va trebui să găsim profesionişti echidistanţi care au demonstrat în decursul vieţii probitate profesională de necontestat –o asemenea comisie trebuie să dea tendinţe, trebuie să dea direcţii, şi până la urmă nu-ţi interzice să participi la vot, dar îţi dă o anume carte de vizită. Pe care cel mai bine o apreciază,până la urmă alegătorul. Când spui că are tendinţe dictatoriale sau are o anumită nervozitate în anumite situaţii stai şi te gândeşti că te duci la vot:am nevoie de un om imprevizibil sau de un om care ştie să se stăpânească? Că un om care ştie să judece echidistant, echilibrat, îşi poate angaja toată personalitatea către lucruri bune şi nu către lucruri rele.

Octavian Andronic: Citez dintr-o declaraţie recentă a dvs: nimeni nu face mai mult rău României ca Traian Băsescu. Credeţi că este singurul vinovat pentru situaţia actuală care se poate traduce printr-o izolare puţin obişnuită. România este în momentul de faţă extrem de izolată, în UE şi în afara ei.

Eugen Nicolăescu: Aş vrea să nuanţez puţin. Sigur, declaraţia pe care o citaţi este o declaraţie strict politică, făcută într-o şedimţă de partid în care eu trebuia să le explic colegilor mei liberali că avem foarte multe probleme şi că unele dintre ele au şi cauze. Deci efectele pe care le constatăm sunt cauzate de o serie de oameni.Precum spune Constituţia României, singurul responsabil de politica externă e preşedintele. El este exponentul nostru în lume. Sigur că el lucrează cu o serie de structuri, că aceste structuri îşi fac sau nu datoria, noi nu avem de unde să ştim ca cetăţeni, noi vedem efectul muncii prin ceea ce face preşedintele. Că face bine sau face rău. Dar noi ştim că avem o relaţie proastă cu Rusia.De aproape trei ani şi jumătate Traian Băsescu n-a făcut nimic pe această temă.

Octavian Andronic: Decât să o înrăutăţească.

Eugen Nicolăescu: Absolut corect, să nu uităm că am deteriorat relaţia şi cu Moldova, şi eu nu cred că s-a deteriorat numai datorită Moldovei, că moldovenii la rândul lor n-au şi ei nici un fel de reţinere în a colabora cu Rusia, şi atunci sigur că fiind o poziţie dură a Rusiei faţă de România, nici Moldova n-a putut să stea deoparte, cred eu, în această conjunctură. Cred că până la urmă Traian Băsescu îşi asumă responsabilitatea. Şi mai spun încă un lucru care ar trebui să fie important. Uitaţi-vă, din 1990 încoace, în România au venit preşedinţi, au venit foarte multe personalităţi. Preşedinţii României au fost plecaţi în aproape toate statele lumii, şi mai ales în cele mai cunoscute şi mai importante, care au influenţă în decizia mondială...De când este preşedinte Traian Băsescu nu se întâmplă aproape nimic. A încercat să dirijeze anumite direcţii foarte brutal, ceea ce nu se face în politica externă, aici e nevoie de diplomaţie, e nevoie de tact, dar dacă el n-o are în politica internă, cum s-o facă în politica enternă? Asta e marea noastră problemă.

Octavian Andronic: Este cumva şi un ecou al unei obsesii care s-a mai manifestat? Credeţi că a încercat prin demersurile sale să se impună ca un lider în zonă?

Eugen Nicolăescu: Mi-ar fi plăcut să fie aşa, pentru că ar fi fost în avantajul nostru. Dar, din păcate, prin populismul care îl caracterizează şi demagogia ieftină pe care o practică zi de zi el nu doreşte decât să fie reales. Nu doreşte decât să aibă un partid puternic care să-l susţină la guvernare să facă ce vrea.

(Va urma)


(491 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian ANDRONIC


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Eugen Nicolăescu: "Dacă merge așa cum a mers în acești trei ani, Băsescu n-are șanse la un nou mandat!" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61218190193176 seconds.