Joi, 23 August 2007 - 05:58 AM Aleg.RO: Senatorii juriști cer înființarea unei subcomisii pentru modificarea legilor securității naționale

Publicat de: Marius NEGULESCU

AMOS News Senatorii din Comisia juridică au decis, miercuri, în principiu, să ceară aprobarea Biroului Permanent pentru înființarea unei subcomisii care să lucreze, împreună cu Guvernul și inițiatorii, la modificarea celor cinci legi din cadrul pachetului legislative privind legile securității naționale.

Senatorii din Comisia juridică și-au manifestat nemulțumirea față de unele prevederi considerate neconstituționale conținute de pachetul de legi, îndeosebi cele legate de înființarea Comunității Naționale de Informații.
Senatorul PSD, Antonie Iorgovan, a declarat că nu a întâlnit "legi mai proaste decât cele cinci legi din pachetul legilor securității naționale, poate cu excepția legii ANI".

El a avertizat că, în cazul în care nu se înființează o subcomisie parlamentară, pentru modificarea pachetului de legi privind securitatea națională, “va protesta sub toate formele” și va fi primul pe lista celor care vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea acestora.

"Cum justificăm, din punctul de vedere al Constituției, faptul că înființăm alte servicii, care scapă de controlul parlamentar și ascultă în veselie?", a arătat senatorul PSD.

El a dat exemplul altor două servicii, STS și SPP, care au scăpat controlului parlamentar “pentru a se subordona unui ministru care este pus în funcție pe criterii politice”.

La rândul său, senatorul PSD, Șerban Nicolae a propus ca membrii comisiei solicite Biroului Permanent să întocmească raport pe pachetul de legi al securității naționale, împreună cu comisia de apărare, și nu doar aviz, așa cum era stabilit.

"Am discutat și cu SRI și cu o parte din inițiatori, și eu pun sub semnul constituționalității Comunitatea Națională de Informații, care este, în opinia mea, în afara ordinii constituționale", a declarat pe același ton și liberala Norica Nicolai.

În opinia acesteia, “Comunitatea Națională de Informații nu poate funcționa ca integrator de informații și ca decident în planul planificării strategice a informațiilor față de celelalte servicii”.

Senatorul PNL a mai solicitat, în calitate de membru al Comisiei de apărare, o proiecție bugetară, din anul 2000 și până în prezent, a tuturor structurilor din sistemul de apărare, pentru realizarea unei “evaluări a costurilor din sistem”.


(539 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Marius NEGULESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Senatorii juriști cer înființarea unei subcomisii pentru modificarea legilor securității naționale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72942304611206 seconds.