Luni, 17 Ianuarie 2005 - 09:02 AM Aleg.RO: Partidele romanesti dau buluc sa intre in cea mai tare familie politica europeana

Publicat de: e.fogarasi

adevarul Silvio Berlusconi, Jean-Pierre Raffarin, Wolfgang Schlussel sau Jose Manuel Barroso - acestia ar fi doar cativa din colegii europeni de doctrina ai lui Emil Boc si Calin Popescu-Tariceanu, in cazul in care cei doi vor conveni ca PD si PNL sa se unifice si sa adere la doctrina populara. Partidul Popular European (PPE) are in prezent cel mai mare grup in Parlamentul European - 268 de membri, din totalul de 732, fata de cei 202 deputati ai grupului socialist si 88 ai Aliantei Liberalilor. In consecinta, presedintia Comisiei Europene este detinuta de un membru al PPE, portughezul Jose Manuel Barroso, care insa face parte din Partidul Social-Democrat din Portugalia. Si alti opt membri ai comisiei, printre care italianul Franco Frattini, care raspunde de problemele de justitie, sunt tot membri ai PPE. Din cele 25 de state ale UE, nu mai putin de 12 sunt conduse de adepti ai doctrinei populare. Alte trei tari din afara Uniunii, Norvegia, Croatia si Serbia, au premieri care, potrivit paginii de Internet a PPE, sunt afiliati la aceasta organizatie. Romania este reprezentata in PPE de PNTCD si UDMR, ambele formatiuni fiind deocamdata doar membri asociati. In total, 68 de partide din Europa au statut de membru, asociat sau observator al PPE. Doctrina partidului, asa cum este ea prezentata pe site-ul oficial al PPE, este de fapt una crestin-democrata. Aceasta sustine ca se deosebeste si de cea liberala, care "ignora dimensiunea sociala a economiei de piata", dar si de ideologiile ecologiste, nationaliste sau marxiste. Programul PPE, adoptat in 1992, se refera la o economie sociala de piata, care respecta mediul inconjurator. Ca fapt divers, pana si PRM, aflat intr-o disperata cautare a recunoasterii internationale, a cochetat cu ideea aderarii la o doctrina crestin-democrata si implicit la PPE.
PPE - solutia de impacat capra PNL cu varza PD
Ceea ce pare ca-i atrage pe politicienii romani la PPE nu este atat doctrina, cat mai degraba sustinerea politica pe care o poate oferi acest club european, foarte bine organizat si foarte influent. Pe de alta parte, se pare ca si PPE doreste sa fie reprezentat in tara noastra de un partid puternic, care sa aiba cel putin reprezentare parlamentara. In afara de echipa celor trei formatiuni unite in jurul PNTCD, mai urmaresc aderarea la doctrina populara diverse grupuri din PD si PNL. Pana acum s-au pronuntat public in acest sens Valeriu Stoica (PNL), Emil Boc (PD) si Cozmin Gusa (PD). Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a indemnat si el, de la Cotroceni, cele doua partide sa fuzioneze cat mai repede, sugerandu-le ulterior tot calea crestin-democratiei europene. Spre deosebire de el, presedintele interimar al PNL, Calin Popescu- Tariceanu, socoteste inoportuna discutia despre viitoarea afiliere a celor doua formatiuni, declarand ca deocamdata e necesar ca reprezentantii PNL si PD sa se concentreze asupra guvernarii, discutia despre fuziune - necesara si in opinia sa - trebuind lasata pentru momentul in care vor fi create toate conditiile politice. De altfel, discutia initiata de Valeriu Stoica e privita de unii lideri ai Aliantei ca o diversiune, altii socotind orientarea catre doctrina crestin-democrata drept singura solutie spre a impaca si orgoliile liberale, si pe cele social-democrate, nici unul dintre partide neacceptand sa fie absorbit prin fuziune de celalalt.
Emil Constantinescu nu mai e o piedica in fuziunea PNTCD-AP
In Romania, crestin-democratia este asociata in ultimii 15 ani cu PNTCD. Pe langa taranisti, se misca in aceeasi zona doctrinara alte cateva partidulete nascute din fractionarea PNTCD. Membru in Internationala Crestin-Democrata, PNTCD este recunoscut ca atare si pe plan international. "Noi suntem in PPE, ne-am afiliat inca de pe vremea regretatului Corneliu Coposu. Si PPE ne recunoaste. De altfel, presedintele PPE, Wilfred Martens, ne-a mandatat sa facem demersuri pentru constituirea unui pol popular in jurul PNTCD. Problema noastra este ca nu avem reprezentare parlamentara", spune liderul taranist, Gheorghe Ciuhandu, atunci cand vorbeste despre competitia care s-a deschis intre partidele din Romania pentru ocuparea culoarului doctrinar popular. PPE este o forta politica dominanta in Europa. In Romania, el a devenit insa atractiv doar din perspectiva aderarii la UE, in 2007. Ca membra a Uniunii, la alegerile din 2008 pentru Parlamentul European, Romania ar avea dreptul la 33 de locuri. Iar sustinerea PPE ar fi esentiala pentru ca vocea tarii noastre sa se faca auzita. Fara reprezentare parlamentara, taranistilor le va fi greu sa fie o punte intre Bruxelles si Bucuresti. De aceea, liberalii si democratii, desi membri in Internationalele lor, se grabesc sa ocupe aceasta pozitie extrem de atractiva. Taranistii nu par a se lasa coplesiti. Ei spera sa construiasca pana la alegerile viitoare un partid nou, de orientare popular-crestin-democrata. "Pe mine nu ma intereseaza fuziunea dintre PNL si PD, dar este discutabil ca din ea va rezulta un nou partid popular. Este diferenta intre intentie si crezul doctrinar. Iar PPE, chiar daca are interese, nu face compromisuri doctrinare", mai spune Ciuhandu. Pentru a-si atinge scopul ei, a reluat discutiile cu Actiunea Populara condusa de Emil Constantinescu. Negocierile in septembrie trecut au esuat, pentru ca PNTCD nu vroia sa renunte la sigla si denumire, in timp ce AP dorea o pozitie de lider pentru Emil Constantinescu si un partid nou, dar condus dupa sistemul COCOPO-urilor din vremea CDR. Astazi, toate acestea par sa nu mai fie piedici. AP este reprezentata de doamna Zoe Petre, care declara ca nu exista un post prestabilit pentru Emil Constantinescu. In plus, ea apreciaza faptul ca "PNTCD a inteles ca este nevoie de un mesaj de noutate bazat si pe altceva decat pe traditie". "Ne transformam si ne deschidem, este fundamentul pe care se cladeste acest partid nou", spune si Ciuhandu despre decizia PNTCD. Saptamana trecuta PNTCD, AP, URR si PCD au semnat un manifest popular, primul pas de constituire a partidului care sa reprezinte doctrina populara si in Romania. Conducerea PNTCD a decis ca fuziunile si congresul de constituire a noii formatiuni sa aiba loc pana la sfarsitul lui februarie.
C.V.Tudor nu vrea sa ramana orfan in Europa
Partidul Popular European reprezinta un miraj si pentru PRM. Neputandu-se afilia la Internationalele consacrate - Liberala, Socialista sau Crestin-Democrata, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a decis la sfarsitul anului trecut sa ceara PPE sa-l primeasca in randurile sale. Astfel, in decembrie, presedintele grupului parlamentar popular din Parlamentul de la Bruxelles a fost invitat sa ia parte la plenara Consiliului National al PRM. Europarlamentarul a declinat invitatia, motivand ca este foarte ocupat in acea perioada a anului.




Irinel RADULESCU, Mircea MARIAN


(1043 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Partidele romanesti dau buluc sa intre in cea mai tare familie politica europeana | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74371194839478 seconds.