Joi, 24 Martie 2005 - 08:25 AM Aleg.RO: Pro Democratia are dovada fraudei electorale

Publicat de: Ovidiu BANCHES

ziua Sute de cetateni din judetul Ilfov care au votat de doua sau mai multe ori la alegrile generale de anul trecut ar putea face puscarie, daca autoritatile abilitate vor lua in considerare probele de frauda electorala adunate de Asociatia Pro Democratia (APD). Conform articolului 103 din Legea 373/2004 privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, "fapta unei persoane de a vota fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani".


351 de persoane, in culpa
APD a demarat, dupa momentul electoral decembrie 2004, o analiza a proceselor-verbale rezultate in urma alegerilor, in judetul Ilfov. Potrivit datelor culese pana in prezent, in urma compararii numelor inscrise in listele permanente si in cele suplimentare, APD a descoperit ca 351 de persoane, din circa 9300 verificate, au votat de mai multe ori. "Am reusit, pana in prezent, sa facem o baza de date cu 9322 de alegatori care au votat in sectiile in care erau arondati, pentru a le confrunta cu circa 20.000 de alegatori trecuti pe liste speciale. Studiind listele, am descoperit ca 351 se regasesc ca votanti atat pe listele permanente cat si, inca cel putin o data, pe listele suplimentare din alte sectii din Ilfov", a declarat Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia. Potrivit liderului APD, procentul pe care il reprezinta cei descoperiti din totalul votantilor analizati se ridica la 3,76%, fiind suficient de mare pentru a afirma ca alegerile au fost fraudate in acel judet. "Vom continua sa verificam listele de alegatori, pe care Judecatoria Buftea ni le-a pus la dispozitie", a promis Parvulescu, apreciind ca numarul celor care au incalcat legea este mult mai mare. Liderul APD a precizat ca, indiferent de rezultatele cercetarii reprezentantilor Asociatiei, rezultatul scrutinului nu mai poate fi contestat, odata ce a fost validat de Parlament, dupa decizia Curtii Constitutionale.


Amnistie pentru pocaiti
Cei care au votat de mai multe ori pot fi insa trasi la raspundere penala pentru fapta lor. Pentru cei care recunosc fapta comisa, APD va propune Parlamentului amnistia. "Principalii vinovati nu sunt oamenii care au votat de mai multe ori, ci instigatorii acestora. In mod clar consideram ca trebuie schimbata legea alegerilor, pentru ca aceasta posibilitate a votului multiplu - la care, de cele mai multe ori, oamenii sunt instigati, in schimbul unor avantaje materiale - sa nu mai existe", a mentionat Parvulescu. Lista APD cu cele 351 de nume de persoane care apar de mai multe ori pe listele de votanti din judetul Ilfov va fi trimisa procurorilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Miliarde nedeclarate
Tot ieri, cu prilejul lansarii raportului privind alegerile de anul trecut, intitulat "Alegeri la limita democratiei", APD a radiografiat cheltuielile facute de candidati. Una dintre concluziile Asociatiei este aceea ca ambii candidati ajunsi in turul doi al alegerilor prezidentiale, Adrian Nastase si Traian Basescu, au cheltuit in campania electorala mai mult decat au declarat Curtii de Conturi. Potrivit APD, Nastase ar fi depasit si suma maxima permisa de lege. Reprezentantul PSD a cheltuit in campania electorala din toamna cu peste doua milioane de dolari mai mult decat suma declarata Curtii de Conturi, in vreme ce Basescu a depasit suma declarata cu aproximativ jumatate de milion de dolari, sustine APD. Asociatia a monitorizat doar publicitatea stradala si spatiul de reclama cumparat in presa, restul cheltuielilor nefiind cuprinse in sumele mentionate in raport. In plus, in calculul sumelor totale cheltuite de candidati si partide, APD s-a bazat pe "preturile de lista" percepute de publicatii si agentii de publicitate, fara a lua in calcul eventuale discount-uri sau bartere de care este posibil sa fi beneficiat. Potrivit datelor prezentate in analiza APD, candidatul Uniunii PSD+PUR Adrian Nastase ar fi cheltuit, numai pe cele doua tipuri de reclama, suma de 3.215.533 de dolari, in timp ce in declaratia data Curtii de Conturi figureaza suma de 910.952 de euro. "Daca ne gandim ca nu am calculat costuri precum onorariile artistilor care au sustinut concerte, remuneratiile staff-ului de campanie, obiectele promotionale cum ar fi caietele sau pixurile, suma totala cheltuita ar trebui sa fie mai mare. In compensatie insa, nu putem stabili cat la suta din banii pe reclama reprezinta barterele sau reducerile, asa ca putem spune ca sumele invocate de noi sunt aproape de cele reale", a declarat Costel Popa, coordonatorul proiectului APD "Banii si Politica".


(814 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Ovidiu BANCHES


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Pro Democratia are dovada fraudei electorale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60663604736328 seconds.