Marți, 26 Iunie 2007 - 06:04 AM Aleg.RO: Liberalii și social-democrații acuză neconstituționalitatea moțiunii simple a PD

Publicat de: Marius NEGULESCU

AMOS News Deputații PNL și PSD au cerut, luni, scoaterea de pe ordinea de zi a plenului a moțiunii simple pe tema Sănătății. Reprezentanții celor două grupuri parlamentare au acuzat neconstituționaliatatea acestui demers. Deputatul PNL Titu Gheorghiof a fost cel care a invocat o decizie a Curții Constituționale, potrivit căreia o moțiune simplă nu poate avea ca finalitate revocarea sau demiterea unui ministru, astfel de solicitări fiind strict obiectul unei moțiuni de cenzură.

Deputatul PNL a mai arătat că textul moțiunii simple democrate ar încălca și articolul 158 alin. (4) din Regulamentul Camerei Deputaților. Gheorghiof a explicat că, în condițiile în care asupra textului unei moțiuni simple nu se pot aduce amendamente, moțiunea simplă depusă de PD, fiind neconstituțională, trebui scoasă de pe ordinea de zi.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a întărit poziția exprimată de parlamentarul liberal, subliniind că o moțiune simplă nu poate solicita revocarea unui ministru.
Reprezentanții PD au replicat că solicită doar ca premierul Călin Popescu Tăriceanu să îl revoce pe ministrul Sănătății, nu demisia Guvernului, prevedere care deja există în majoritatea moțiunilor simple depuse până acum.

Totodată, democrații au atras atenția asupra faptului că textul moțiunii a fost citit de președintele Camerei Deputaților, înainte de introducerea pe ordinea de zi, iar acesta nu a ridicat nici o problemă de neconstituționalitate.

Deputații PD au acuzat și duplicitatea" deputaților PSD, de vreme ce moțiunea simplă a acestora depusă la Senat pe aceeași temă solicită premierului revocarea ministrului Sănătății.

Bogdan Olteanu a explicat la rândul său că deși textul moțiunii simple depuse de PD i s-a părut "la limita" constituționalității”, a decis totuși introducerea ei pe ordinea de zi pentru a nu supune Parlamentul unei discuții "rușinoase", ca în cazul moțiunii de cenzură "cu semnături și ștersături", pe care PD a inițiat-o săptămâna trecută.

De altfel, președintele Camerei a decis ca votul asupra propunerii de scoatere de pe ordinea de zi a moțiunii simple să fie făcut prin apel nominal.


(859 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Marius NEGULESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Liberalii și social-democrații acuză neconstituționalitatea moțiunii simple a PD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55396604537964 seconds.