Miercuri, 30 Mai 2007 - 05:50 AM Aleg.RO: Legea privind liberul acces la informațiile de interes public, adoptată de deputați

Publicat de: Marius NEGULESCU

AMOS News Deputații au adoptat, marți, cu majoritate de voturi exprimate, proiectul de lege pentru modificarea Legii privind liberul acces la informațiile de interes public.

Inițiat de senatorul PD Marius Marinescu, noua lege se dorește a fi o transpunere a prevederilor Capitolului 10 din cadrul Programului de Guvernare - Politici anticorupție, referitoare la crearea unui parteneriat cu societatea civilă, prin asigurarea unei participări cât mai intense a cetățenilor în lupta anticorupție, prin asigurarea liberului acces la contractele de privatizare.

“În România există circa 1.200 de societăți care trebuie privatizate. Aceste completări legislative au menirea de a face transparent modul în care se vând societățile în vederea privatizării, de a diminua corupția care ar apărea în cazul acestor privatizări și de a întări încrederea cetățenilor în instituțiile statului”, a spus Marius Marinescu. 

Potrivit unui nou aliniat introdus de senatori la articolul 5, “autoritățile și instituțiile publice au obligația să pună la dispoziția persoanelor interesate, contractele de privatizare, încheiate după intrarea în vigoare a prezentei legi, prin consultarea la sediul acestora”. 
           
Există însă și excepții. Prevederile prezentei legi nu vor fi aplicate contractelor de privatizare care se încadrează în prevederile art 12 al legii, potrivit căruia cetățenii nu au acces la informații din domeniul apărării, siguranței și ordinii publice; informații privind deliberările autorităților, precum și cele care privesc interesele economice și politice ale României, dacă acestea fac parte din categoria de informații clasificate. 

Totodată, accesul liber la infomațiile de interes public este exceptat și în cazul informațiilor cu caracter personal; informațiilor privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se pun în pericol viața, integritatea corporală sau sănătatea unei persoane, sau informații referitoare la procedurile judiciare. 


(1039 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Marius NEGULESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Legea privind liberul acces la informațiile de interes public, adoptată de deputați | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73030185699463 seconds.