Sâmbătă, 28 Aprilie 2007 - 06:24 AM Aleg.RO: Deputatul PSD Ion Stan cere serviciilor secrete sa uite de Traian Basescu

Publicat de: Ziarul Gandul

Gândul In toamna anului 2000, in buza alegerilor parlamentare si prezidentiale, Radu Timofte, senator PDSR, presedintele Comisiei de Aparare si Siguranta Nationala, ii indemna in mod public si iresponsabil pe ofiterii SRI si SIE sa nu se mai supuna ordinelor primite de la directorii lor, Costin Georgescu si Catalin Harnagea . Imediat dupa alegeri, dl. Timofte era numit sef al SRI. Nu stiu daca deputatul PSD Ion Stan, actualul secretar al Comisiei de control al SRI, vizeaza acelasi post, dar scrisoarea sa deschisa adresata Serviciilor de informatii, ministerelor de Interne, al Apararii, al Justitiei, Parchetului General reface exact gestul lui Timofte de presiune asupra acestor structuri. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); Traian Basescu a fost criticat dur, si pe buna dreptate, pentru obsesia lui in legatura cu serviciile, cu informatii secrete, cu dosare, cu interceptari. Pentru utilizarea informatiilor primite de la organe in mod incorect si in interes personal - "Domnilor ministri, aveti grija cu cine vorbiti la telefon", "Vor aparea dosare grele, ale unor oameni politici importanti". Dar nimeni nu are dreptul, si cu atat mai putin un parlamentar, sa instige cadrele din serviciile de informatii la actiuni determinate politic, la nesupunere, la "purificarea" de tot ce tine de Traian Basescu sau Monica Macovei. Pana cand electoratul se va pronunta prin referendum, Traian Basescu este presedintele Romaniei, chiar daca suspendat. Practic, dl. Ion Stan ameninta structurile de informatii prin acest document al carui mesaj este: "Aveti grija cum va comportati, ca venim noi, curand" Parca citesc un text semnat "Un grup de ofiteri patrioti" sau "Adevaratul serviciu de informatii", cum apar in "Romania mare".

Reproducem in continuare fragmentele cele mai semnificative. Scrisoarea integrala poate fi citita pe site-ul Gandul.

(Cristian Tudor Popescu)

[...] NE ADRESAM CONDUCERII si ofiterilor Serviciului de Informatii Externe pentru a reitera indatorirea lor suprema de a veghea asupra riscurilor si amenintarilor din afara tarii, care pot viza, specula si exploata vulnerabilitatile politice interne ale Romaniei in actuala conjunctura. De asemenea, cerem sa fie reconsiderate si eliminate toate elementele de obedienta pe care serviciul le-a avut si le mai are fata de Traian Basescu, a carui apartenenta la sistemul de informatii si contrainformatii externe inainte de 1990 este de larga notorietate internationala.

Nu sunt putine statele ai caror presedinti au provenit, exclusiv, din sistemul securitatii, dar trebuie observat si precizat ca faptul in sine nu a fost trecut sub tacere si nici nu a fost negat, asa cum a procedat Traian Basescu, ceea ce dovedeste adevarata masura a respectului sau fata de sistemul care l-a propulsat in cea mai inalta demnitate politica, respectiv tradarea.

Comisia speciala de control parla-mentar asupra activitatii Serviciului de Informatii Externe va trebui sa-si reconsidere exercitarea competentelor, astfel incat sa se elibereze de stresul complexului prezidential Traian Basescu.

Ne adresam personalului devotat si loial, permanent la datorie al Serviciului Roman de Informatii pentru a-i itera raspunderile care-i revin pentru apararea ordinii constitutionale, prin obtinerea si furnizarea prompta a informatiilor obiective si impartiale prin care sa se previna extremismul si violenta politica, raspandirea de informatii false, dezinformarea opiniei publice si a corpului electoral in directii periculoase pentru existenta societatii democratice, a pluripartidismului si normalei functionari a institutiilor legitime de putere ale statului.

Ne adresam personalului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna si a celorlalte structuri operative din Ministerul Internelor si Reformei Administrative pentru a-i itera necesitatea de interes national ca aceasta structura informativa departamentala, care s-a incercat a fi transformata, urmare atat a unei comenzi politice, dar si a unor interese de alta natura, intr-un nou serviciu de securitate interna, sa se rezume la indeplinirea stricta a atributiilor prevazute de legile statului roman si nu la executarea ordinelor abuzive ori ilegale.

Ne adresam conducerii si personalului Directiei Generale de Informatii a Apararii pentru a reitera sa valorifice invatamintele incercarilor anterioare de politizare a armatei romane si sa sanctioneze, prin informatii corecte, impartiale si obiective, furnizate factorilor de decizie prevazuti de lege, orice incercare de implicare a armatei in complicarea situatiei politice interne. Avand in vedere ca implicarea structurii de siguranta militara in peisajul politic intern a fost de notorietate, solicitam adevaratilor profesionisti ai informatiilor militare sa se dezica de tot ce inseamna, in actuala perceptie publica, eticheta de "politie politica militara, incontrolabila, omnipotenta si omniprezenta in viata socialo-politica, iar mai nou si in cea economica a Romaniei".

Ne adresam personalului si con-ducerii Directiei pentru Prevenirea Criminalitatii in Mediul Penitenciar cu cerinta de a se elibera de tot ceea ce fostul Ministru al Justitiei a exercitat asupra structurilor predecesoare si a pune in circuitul informational legal toate semnalarile privind legaturile mediului interlop din penitenciare cu afacerile, politica, justitia, serviciile de informatii ori cu administratia publica si functionarii acestora. Dorim sa credem ca profesionistii Serviciului de Telecomunicatii Speciale vor demonstra, in acest moment critic, devotamentul si loialitatea la care s-au angajat sub juramant si sa le puna, exclusiv, in slujba natiunii romane. Coruptia, abuzurile si ilegalitatile care au fost asociate in timp Serviciului de Telecomunicatii Speciale obliga actuala conducere sa reflecteze inclusiv asupra considerentelor pentru care o parte a clasei politice doreste desfiintarea Serviciului si punerea sa sub un protectorat politic. A pune confidentialitatea comunicatiilor speciale sub control politic de partid sau extern este inadmisibil, deoarece ar constitui o vulnerabilitate dintre cele mai grave pentru securitatea nationala.

Ne adresam Serviciului de Protectie si Paza cu cerinta de a actiona dupa o conceptie de activitate strict adecvata misiunilor efectiv de indeplinit, stopandu-se orice tentativa de angajare in actiuni care pot capata valente de politie politica. Jandarmizarea Serviciului de Protectie si Paza exprima fara echivoc ceea ce a inteles si a dorit sa faca presedintele suspendat Traian Basescu dintr-o structura de elita a sistemului securitatii nationale.

Observam si reiteram ca serviciile de informatii si securitate au avut in momentele hotaratoare ale istoriei nationale capacitatea de a discerne si a nu se lasa antrenate in vendete si rafuieli politice. Consecintele implicarii structurilor speciale ale statului in lupta politica dusa de Traian Basescu impotriva adversarilor sai, dar si a institutiilor fundamentale ale statului sunt greu, dar nu imposibil de surmontat. Momentul pe care il traversam este unul favorabil afirmarii probitatii profesionale, al echidistantei si neutralitatii politice de care sistemul securitatii nationale, in ansamblul sau, trebuie sa dea dovada in situatii de criza.

Deputat PSD, Ion Stan Documente atasate » download  Scrisoare deschisa Ion Stan » download  Scrisoare deschisa Ion Stan document Word


(918 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Ziarul Gandul


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Deputatul PSD Ion Stan cere serviciilor secrete sa uite de Traian Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62728881835938 seconds.