Luni, 16 Aprilie 2007 - 06:04 AM Aleg.RO: Litigii legislative intre PNL si PSD

Publicat de: Lucian Gheorghiu

Cotidianul PSD a pus umarul la confirmarea Cabinetului Tariceanu II, dar se va opune unor legi importante venite din zona liberala . PNL ar accepta amendamente, dar numai in situatia in care bugetul nu este afectat.

Capul de afis legislativ al sesiunii de primavara il detine pachetul de legi privind siguranta nationala. In Camera Deputatilor, pachetul va fi adoptat in aceasta saptamina prin aprobare tacita in varianta PNL. PSD are insa propriul pachet legislativ si-l va pune pe tapet la Senat, acolo unde de fapt se afla decizia finala. „Chiar daca exista unele puncte comune cu ce au liberalii, noi tinem foarte mult la legile noastre“, ne-a declarat deputatul Gabriel Oprea, coordonatorul pachetului legislativ al PSD. Oprea vine cu o propunere: „Trebuie sa se stringa toti profesionistii in domeniu din fiecare partid parlamentar, punem toate pachetele legislative pe masa, pentru ca sint convins ca si PD va veni cu ceva, si PRM, poate, si dupa consultari va iesi, cu siguranta, o legislatie performanta in domeniu“. PSD vine si cu o noutate: legea interceptarilor. Momentan, la liberali subiectul nu este comentat. Nu doar PSD ameninta pachetul lor legislativ, ci si PD, care si-a manifestat deschis opozitia fata de continutul proiectelor concepute in principal de Marius Oprea, consilierul premierului Tariceanu.

Probleme si cu Fondul Proprietatea

Una dintre realizarile PNL o reprezinta Fondul Proprietatea, prin care urmeaza sa fie despagubiti cei care nu-si mai pot primi fostele proprietati in natura. Ministrul Varujan Vosganian a finalizat o ordonanta de urgenta prin care modifica modul de acordare a despagubirilor, in sensul ca in afara de actiuni se vor acorda si bani in numerar. Si aici PSD are alta pozitie. Fostul ministru PSD-ist al Finantelor Mihai Tanasescu ne-a declarat ca personal nu agreeaza varianta despagubirilor prin Fondul Proprietatea: „Eu am o alta varianta, nu o fac publica acum, dar in prima faza o sa am o discutie cu dl ministru“.

Pe de alta parte, Guvernul PSD trebuia, in 2002, sa elaboreze o lege speciala privind despagubirile, dar aceasta nu a fost niciodata adusa in Parlament, pentru ca ar fi generat un scandal monstru, despagubirile esalonindu-se pe o perioada intre 10 si 20 de ani.

Solutia PNL: Vosganian a declarat ca va merge la fiecare grup parlamentar pentru a face lobby noului mecanism de acordare a despagubirilor.

PSD, clar contra lustratiei

„In proportie de 100%, PSD va vota impotriva legii lustratiei in Camera. Este o lege cu numeroase elemente de neconstitutionalitate“, ne-a spus senatorul PSD Serban Nicolae. Prin votul contra, PSD il apara pe Ion Iliescu, dar si pe alti fruntasi ai partidului. La rindul lui, liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, este optimist: „Eu nu cred ca PD si cei din PLD se vor opune unei legi pe care au sustinut-o fara sovaiala. Cu ei, si impreuna cu PC - Dan Voiculescu a spus da -, cu UDMR si minoritatile, vom trece legea, Camera Deputatilor fiind decizionala. Daca PD pune bete in roate, atunci ei vor raspunde in fata istoriei“.

Precedente: „ANI“ si „CNSAS“

Legea de organizare si functionare a ANI, precum si cea a CNSAS au reprezentat primele ciocniri serioase dintre PNL si PSD in plan legislativ. In ambele situatii, liberalii, dupa o rezistenta minima, au facut concesii  social democratilor. Daca legile vor fi adoptate in varianta aflata acum la comisii, ele vor fi serios amputate si isi vor pierde din consistenta.


(457 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Lucian Gheorghiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Litigii legislative intre PNL si PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61361885070801 seconds.