Joi, 08 Februarie 2007 - 05:59 AM Aleg.RO: Iliescu: „Basescu iti lauda tatal, ca apoi sa te injure de mama“

Publicat de: Pavel Lucescu

Cotidianul Ion Iliescu, artizanul din umbra al incercarii de suspendare a presedintelui, profita de ocazie si riposteaza la toate atacurile lui Basescu impotriva sa .

 „De domnul Basescu trebuie sa te feresti si atunci cind iti daruieste etichete“, afirma Ion Iliescu in interviul acordat ieri „Cotidianului“. El spune ca regreta ca l-a facut pe Mircea Geoana „prostanac“, ca acesta este „un politician responsabil“ si ca „adevaratii prostanaci, fara ghilimele“, sint in alta parte. Pentru suspendarea presedintelui in Parlament, Ion Iliescu sustine ca PSD se bazeaza si pe voturi de la actuala putere, dar si pe ale unor parlamentari independenti si de la minoritati. Ion Iliescu spune ca protestul intelectualilor fata de suspendarea lui Traian Basescu este nedemocratic si le ureaza scurt: „Sa fie sanatosi!“.

Sinteti considerat de catre dl Traian Basescu drept autorul din umbra al ideii si strategiei de suspendare a sa. Cum raspundeti? Care a fost implicarea dvs. in aceasta actiune?

Domnul Basescu a inceput sa vada, de la o vreme, numai dusmani in jurul Domniei sale, ceea ce devine obositor. Daca este cineva in umbra acestui conflict, acela este chiar seful statului. Ideea suspendarii nu-mi apartine, dar o sustin dintr-un motiv extrem de simplu: daca seful statului isi pierde capacitatea de a negocia si de a media, daca este presedinte jucator, lucrurile pot degenera. Daca nu mai este recunoscut de o parte a clasei politice si a societatii drept un arbitru neutru, cine va indeplini acest rol?

Pe ce voturi va bazati, din cadrul caror partide, pentru un vot favorabil suspendarii presedintelui in Parlament?

Eu, personal, nu ma bazez decit pe votul meu. PSD, PRM si PC se bazeaza pe voturile lor si pe faptul ca nemultumirea fata de modul nedemn si abuziv in care se manifesta seful statului va determina si parlamentari din partidele aflate la putere sa voteze pentru suspendare.

N-aveti negocieri totusi pentru a va asigura o majoritate?

Sint niste incertitudini. Nu poti sti masa independentilor cum va vota. Unii vor vota pro, altii contra. La fel si cu cei 18 deputati ai minoritatilor.

Dar aveti siguranta ca toti parlamentarii PSD vor vota pentru suspendare?

Asta fara indoiala. Singura problema va fi prezenta la vot.

De ce ati renuntat la motiunea de cenzura la adresa Guvernului legata de scandalul biletelului, asa cum PSD a promis imediat dupa declansarea lui? Dl Geoana a spus atunci ca PSD va merge paralel cu cele doua actiuni, respectiv motiunea si suspendarea.

Nu am renuntat la motiunea de cenzura, dar nu deschizi mai multe fronturi de lupta in acelasi timp. In plus, de la momentul zero al declararii intentiilor noastre s-au produs evolutii care merita luate in discutie, cum ar fi anuntul premierului Tariceanu ca va veni in fata Parlamentului cu o noua structura de guvern. Putem foarte bine sa-l sanctionam atunci, refuzind sa-i acordam votul de incredere. Este acelasi lucru, ca efect, cu trecerea unei motiuni de cenzura.

Daca ati fi fost presedinte dupa 2004 in locul dlui Traian Basescu ati fi acuzat si dvs. public existenta unor grupuri de interese in jurul guvernului Tariceanu?

Istoria nu se scrie cu „daca“. Problema este alta: grupurile de interese din jurul domnului Tariceanu nu l-au deranjat pe Traian Basescu in campania electorala si nici inainte, si nu l-ar fi deranjat nici dupa 2004, daca nu ar fi intrat in conflict cu altele, apropiate sefului statului sau anturajului sau. Iar totul este o comedie de prost gust. Acum unii fac demagogie pe tema „grupurilor de interese“, cu ideea clara sa moara capra vecinului.

Despre dvs. s-a spus ca atunci cind erati presedinte ati tolerat asemenea grupuri de interese.

Am fost acuzat ca… ce sa fac… cu biciul care? Uite, el e cu biciul si vrea sa fie jucator. Si ce obtine?

Regretati faptul ca ati sugerat la un moment dat ca dl Geoana este „prostanac“, avind in vedere cariera acestei etichete si, mai nou, exploatarea ei de catre dl presedinte Traian Basescu? Presedintele chiar a plusat recent, afirmind ca eticheta ar fi prea blinda.

Intrebarea dumneavoastra e ca prezenta cuplului Bahmuteanu-Prigoana in casele romanilor. La orice ora, din zi si din noapte, deschizi televizorul si dai de ei. Am spus de mai multe ori ca regret acel apelativ, desigur excesiv. Nimeni nu e inteligent sau bun tot timpul. Inteligenta are si ea recreatiile ei. Dumneavoastra nu aveti nimic sa va reprosati? Nu a trecut chiar asa de mult timp de cind domnul Doru Buscu, directorul editorial al ziarului dumneavoastra, pe care il apreciam pentru umorul lui relaxat, era intrigat de faptul ca posturile de televiziune si ziarele nu contenesc sa imi solicite interviuri. Iar acum acord un interviu tocmai pentru „Cotidianul“... Din doua, una: ori comiteti un gest de fronda fata de superiorul dumneavoastra, ori domnul Buscu a fost penibil! Asa e in viata, mai esti si penibil. Problema e atunci cind cuvintele devin etichete. Impotriva etichetelor am luptat toata viata, de la cele din clasele primare pina la cele din spatiul politic. Daca vrem sa mergem mai departe, trebuie sa inlocuim etichetele cu valori. Cit despre faptul ca domnul Basescu a gasit de cuviinta sa o scoata de la naftalina, nu ma surprinde absolut deloc. De domnul Basescu trebuie sa te feresti si atunci cind iti daruieste etichete... E genul de om care iti lauda tatal pentru a te injura apoi de mama!... Important e ca Mircea Geoana e un politician responsabil, iar observatorii onesti ai scenei politice ii pot detecta pe adevaratii prostanaci. Fara ghilimele...

Ce credeti ca a vrut sa spuna presedintele prin expresia „batrinul edec“, folosita la adresa dvs.? Cum ati perceput-o dvs.?

Nu cred ca a reusit sa transmita altceva, in afara faptului ca stilul e omul... Asa am perceput sintagma domnului presedinte. Stiu ce inseamna si batrinetea, si cuvintul „edec“. Nu trebuie sa frecventez nici Institutul „Ana Aslan“, sint inca in forma, nici DEX-ul. Ce pot sa spun? I-as dori domnului Basescu sa mai poata remorca pe cineva, la virsta pe care o am eu acum. Fie si un snowmobile la Predeal...

Exista o diferenta de opinie intre dvs. si dl Mircea Geoana legata de sustinerea de catre PSD a unui eventual guvern minoritar PNL? Mai exact, dvs., spre deosebire de dl Geoana, nu excludeti aceasta sustinere. De unde vine aceasta diferenta?

Cum am mai precizat, eu m-am referit la situatia actuala, a existentei unui guvern minoritar, care poate fi sprijinit punctual, pe teme de integrare europeana, dupa negocieri. Cind se va pune problema unei decizii, ea se va lua in organele de conducere colectiva ale partidului. Sa vedem daca PD va dori sa iasa de la guvernare, sa vedem daca PNL va avea cu cine sa populeze schema unui astfel de guvern monocolor, cita vreme nu stiu inca pe cine sa numeasca la Externe.

De ce PSD nu e de acord cu alegerile anticipate?

Nu este treaba noastra sa decidem in locul Aliantei. Ca partid de opozitie, avem alte criterii de oportunitate pentru declansarea alegerilor anticipate decit cei aflati la putere. Daca doreau, si PD, si PNL le puteau declansa oricind. Nu este cazul sa arate cu degetul spre noi! Pina la urma este un semn de lasitate.

PD a declarat PSD drept singurul adversar politic. Este valabila si reciproca?

Pina la PSD, PD are o lista ceva mai lunga de adversari politici in propria tabara. Si adversarii politici nu sint pentru vecie. Deocamdata, PD are probleme de identitate si de coerenta interna, de aceea are nevoie de un adversar declarat atit de categoric. PSD nu mai face greseala de a se izola, de a-si micsora capacitatea de negociere prin astfel de atitudini exclusiviste si uneori chiar arogante.

Credeti si acum ca Adrian Nastase ar fi fost un presedinte mai bun decit Traian Basescu?

Da, cred si acum acest lucru, iar fiecare zi care trece imi ofera argumente suplimentare! Cu Adrian Nastase la Cotroceni, poate nu aveam axe si razboaie cu propriul premier. Aveam insa stabilitate politica si profesionalism in cea mai inalta demnitate a statului. In primul rind, aveam responsabilitate. Ceea ce ni se ofera acum de la „mediatorul“ de la Cotroceni este un interminabil curs de provocare a crizelor, nu si de rezolvare a lor.

Despre apelul intelectualilor: „Sa fie sanatosi!“

Credeti ca va pica la referedum?

El nu s-a prezentat in fata poporului. Amintiti-va campania electorala. A spus el in campania electorala ca vrea sa schimbe Constitutia, ca nu mai vrea democratie, pluralism politic, ca va actiona pentru a introduce un regim autoritar? Un regim in care sa fie un majur in fata caruia sa nu sufle nimeni in front si sa comande? N-a spus asa ceva. S-a prezentat la alegeri in virtutea prevederilor constitutionale si s-a angajat sa respecte Constitutia. Or, asta nu-mi place. Incalca juramintul pe care l-a depus… Vad ca grupul asta de intelectuali il ia in brate pe Basescu. Ei pronunta una si acum…

Dar e dreptul oricarui cetatean de a avea o opinie.

Dar e o pozitie antidemocratica luind in brate un om care incalca principii fundamentale ale statului de drept.

Este optiunea unor cetateni si nu puteti s-o interziceti.

Sa fie sanatosi.

Asculta fragmente din interviu:

 Negocieri pentru suspendarea presedintelui  Despre documentul PSD de suspendare a lui Traian Basescu  Traian Basescu se comporta ca un "majur"  Despre apelul intelectualilor


(591 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Pavel Lucescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Iliescu: „Basescu iti lauda tatal, ca apoi sa te injure de mama“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.598797082901 seconds.