Joi, 01 Februarie 2007 - 05:51 AM Aleg.RO: Alin Teodorescu: „PSD s-a comprimat din cauza integrarii in UE“

Publicat de: Pavel Lucescu

Cotidianul

Alin Teodorescu (foto) s-a decis sa le raspunda, prin intermediul „Cotidianului“, colegilor din PSD Mircea Geoana, Vasile Dincu si Ioan Rus, care l-au acuzat ca face jocuri politice dubioase .

Totul a plecat de la faptul ca IMAS, institutul la care deputatul PSD este actionar majoritar, a publicat zilele trecute un sondaj din care rezulta ca PSD ar fi scazut la 16%. Cu doua zile in urma, Alin Teodorescu refuza sa comenteze acuzele pe motiv ca se afla in conflict de interese. Intre timp s-a razgindit. Intr-un interviu acordat ieri ,,Cotidianului’’, Alin Teodorescu spune ca, desi sondajul a fost realizat in plin scandal declansat de biletul lui Tariceanu adresat lui Basescu si al declansarii procedurii de suspendare a lui Basescu, el masoara cu totul altceva.

PSD a suferit o „comprimare“

Mai precis, conform lui Teodorescu, „sondajul reflecta doua fenomene care s-au intimplat in ultimele 30 de zile: respectiv condamnarea comunismului de catre presedintele Basescu si aderarea efectiva la 1 ianuarie 2007“. El are si o explicatie teoretica. „Pentru ca procesul normal de formare a atitudinii publice este urmatorul: mass-media produc stirea, o difuzeaza, presa scrisa produce opinii despre stirea respectiva, deci ofera o varietate de opinii si la 30 de zile, uneori chiar si mai mult, 45 de zile se formeaza atitudinea publica despre problema respectiva“, afirma deputatul PSD. In opinia sa, PSD a suferit o „comprimare“ de la 19% in decembrie la 16% in ianuarie, dar partidul isi va reveni si va creste in perioada urmatoare, in timp ce PNL, PD si Traian Basescu vor scadea. Acest lucru, spune Teodorescu, se va vedea in sondajul pe care IMAS il va face in luna februarie. „Acum vine cercetarea din februarie, care va masura efectul biletelelor si efectul incercarii de suspendare. Si atunci vom vedea, aproape cu certitudine, desi nu e bine sa faci previziuni, o crestere a PSD-ului si o scadere a Aliantei si a presedintelui Basescu… O sa-i rog pe cei de la IMAS sa puna una-doua intrebari legate de efectul biletelelor“, ne-a declarat fondatorul IMAS.

L-am intrebat pe ce se bazeaza cind face asemenea previziuni. Ca sociolog nu are inca o explicatie, cerindu-ne timp de gindire pentru a mai face niste „calcule“. Deputatul PSD mai spune ca PNG, care apare in sondajul IMAS cu o cota de 12%, se explica prin „insatisfactia fata de cei trei mari, PNL, PD si PSD“ si a comparat situatia PNG-ului cu a ApR-ului in perioada 1998-2000. „La un moment dat, ApR ajunsese la aproape 18%. Cum s-au apropiat alegerile, au scazut la 5%. Pe masura ce ne apropiem de ziua alegerilor, europarlamentare, locale, parlamentare interne, PNG se fringe“, profeteste Alin Teodorescu.

INTERVIU

Deputatul PSD, Alin Teodorescu s-a decis sa le raspunda colegilor din PSD, Mircea Geoana, Vasile Dincu sI Ioan Rus, care l-au acuzat ca face jocuri politice dubioase. Totul a plecat de la faptul ca IMAS, institutul la care deputatul PSD este actionar majoritar a publicat zilele trecute un sondaj din care rezulta ca PSD ar fi scazut la 16%. Cu doua zile in urma Alina Teodorescu refuza sa comenteze acuzele pe motiv ca se afla in conflict de interese. Intre timp s-a razgindit.

V-a acuzat si dl Dincu si dl Geoana si dl Rus, mai mult sau mai putin explicit, ca faceti jocuri politice cu acest sondaj IMAS in care PSD apare cu 16%.

Eu fac jocuri politice, dar numai la PSD.

Si care ar fi jocul politic?

La IMAS e o echipa profesionista care se ocupa de masurarea opiniei publice si ca de obicei isi fac treaba corect. Cred ca este o mare neintelegere. Sondajul a aparut intr-o perioada foarte agitata, biletele, incercare de suspendare a presedintelui prin Parlament si prin referendum, dar sondajul se refera la starea opiniei publice intre 12-18 ianuarie si reflecta doua fenomene care s-au intimplat in ultimele 30 de zile: respectiv condamnarea comunismului de catre presedintele Basescu si aderarea efectiva la 1 ianuarie 2007.

Dar dumneavoastra de unde stiti ca se refera la asta?

Pentru ca procesul normal de formare a atitudinii publice este urmatorul: mass media produce stirea, o difuzeaza, presa scrisa produce opinii despre stirea respectiva, deci ofera o varietate de opinii si la 30 de zile, uneori chiar si mai mult, 45 de zile se formeaza atitudinea publica despre problema respectiva.

Deci, dumneavoastra spuneti ca desi sondajul a fost facut in plin scandal cu biletul, cu suspendarea presedintelui, opinia publica nu avea nicio parere.

Nu s-a masurat scandalul, s-a masurat atitudinea publica asa cum era ea intre 12-18 ianuarie, iar aceasta opinie era determinata in principal de cele doua evenimente intimplate in ultimele 30 de zile.

Bun, si de unde 16% atit de putin cum cred liderii PSD?

16% in sondaje inseamna 19 sau 13. Marja de eroare e de 3%. Asta in primul rind, in al doilea, in decembrie, PSD avea 19%, deci nu e o scadere asa de mare, este 2,5 scaderea.

In alte sondaje, PSD avea 22, 23 chiar…

Aratati-mi-le si mie.

Pai chiar intr-un sondaj CURS, va spun eu, din decembrie.

In decembrie avea 22, cu marja de eroare, deci exact ca si noi.

Da, dar stiti ca marja de eroare poti sa o pui si in minus si in plus.

Asa se si pune. Si-n minus, si-n plus.

Pai daca eu am 22, pot sa pun si 25 atunci.

Da, dar vine un al doilea sondaj efectuat in aceeasi perioada si spune domnule, nu adauga, ci spune, esti intre 19 si 22.

Bun, deci dumneavoastra spuneti ca acest 16% este corect.

Este corect masurat si este o comprimare a PSD-ului temporara influentata de aceste doua evenimente, condamnarea comunismului si integrarea.

Mai explicit, ce inseamna comprimare?

Votantii PSD-ului care sunt aproximativ 4 milioane de persoane in toata tara, nu s-a manifestat toti pentru PSD, numai o parte dintre ei. Acum vine cercetarea din februarie care va masura efectul biletelelor si efectul incercarii de suspendare. Si atunci vom vedea, aproape cu certitudine, desi nu e bine sa faci previziuni, o crestere a PSD-ului si o scadere a Aliantei si a presedintelui Basescu…O sa-i rog pe cei de la IMAS sa puna una-doua intrebari legate de efectul biletelelor.

Dumneavoastra ce implicare mai aveti in IMAS, in afara de faptul ca sintetI actionar?

Atit.

Si nu mai discutati inainte de sondaje?

Nu stiu cercetarile si nu stiu lista de clienti.

O alta obiectie. Domnul Dincu spune ca in sondajul IMAS nu apar tendinte, cum da de obicei IMAS-ul, intrebarile sunt formulate altfel, graficele sunt prezentate altfel, care e explicatia?

Graficele se mai schimba.

Cea mai grava e ca intrebarile din chestionar ar fi fost formulate altfel decit le formula IMAS-ul de obicei.

Sunt identice in fiecare luna. Din decembrie 1996 sunt aceleasi intrebari, de zece ani si mai bine.

Eu tot nu am inteles, domnul Dincu este sociolog, a condus Metro Media ani de zile, de ce dumneavoastra spuneti ca se refera la evenimente de acum 30 de zile, iar domnul Dincu nu intelege? Este mai putin profesionist decit dumneavoastra?

Nu, e foarte profesionist. A fost luat prin surprindere. Tentatia politicienilor e sa se refere la evenimentele de astazi. Sondajul se refera la situatia din 12-18 ianuarie.

Mai am o intrebare legata de acest sondaj. La intrebarea legata de un eventual vot pentru parlamentare, intrebare care se refera la vot separat pentru PNL si PD, procentul lor adunat este mai mare decit cel al Aliantei in intrebarea in care aceasta apare singura. E prima oara de cind stiu eu, si stiu foarte bine, cind Alianta are mai putin decit cele doua partide luate separat.

Nu, nu-i primul. Exista doua proceduri. Daca va aduceti aminte cearta dintre institutele de sondaj…

Acolo era alta poveste. Acolo au fost puse in aceeiasi intrebare cele doua partide  alaturi de Alianta. Acum sunt doua intrebari. O intrebare cu Alianta, o intrebare cu PNL si PD. Adunind PNL cu PD iese mai mult decit la intrebarea cu Alianta. In acest gen de sondaje, niciodata nu a iesit Alianta mai putin decit suma partidelor care o compun.

Nu stiu, sa ma uit in Raportul care l-au publicat. Dar nu cred ca e asa.

Asa este. 49 are PNL + PD, 48 – Alianta.

Da, este rotunjire statistica.

Chiar egal daca ar fi fost tot este ciudat pentru ca in toate sondajele aparea mai putin.

Domnul Lucescu, stiu ce spuneti. Efectul de Alianta se calculeaza numai prin calculul de bazine electorale. Deci pe scurt: sa zicem ca PD are astazi 30%, te duci in baza de date pe care o ai ca orice politician si observi de fapt ca PD-ul ar trebui sa aiba de fapt dublu cit a facut la ultimele alegeri, 15 %. Si atunci faci un calcul de probabilitate. Din cei 15% suplimentari care au fost declarati in sondaj, fata de ceea ce au avut acum doi ani, citi se prezinta la vot? Si observi ca se prezinta din 15 % suta citi au fost in sondaj fata de alegerile de acum doi ani, se prezinta 5%. Si atunci spui: efectul de Alianta e de 10%. Daca s-ar separa, fiecare ar ramine cu bazinul sau, care este mai mic decit totalul.

Dar eu compar sondajele, nu compar votul cu un sondaj oarecare. Compar sondajele de pina acum. E la bunul simt, conform IMAS, ca brandul Aliantei, sau Alianta a scazut, a devenit deja negativ din moment ce ia mai putin decit daca partidele candideaza separat.

Brandul Aliantei a devenit negativ luni seara, luni 27, mult dupa ce s-a terminat.

Da, dar eu ma refer la sondaj, asa ar decurge din sondaj, ca Alianta nu mai e un suport puternic, din moment ce partidele iau mai mult daca ar candida separat.

Alianta in sine nu mai e un brand, deci nu mai aduce un plus.

PNG-ul apare totusi cu un record acum, 12%.Cum se explica? Condamnarea comunismului, intrarea in Uniunea Europeana explica cresterea PNG-ului?

Nu, insatisfactia fata de cei 3 mari, PNL, PD si PSD. PNG-ul este ca ApR-ul in perioada 1998-2000. La un moment dat, ApR-rul ajunsese la aproape 18%. Cum s-au apropiat alegerile, au scazut la 5%.

Credeti ca PNG-ul va scadea in perioada alegerilor?

Va scadea, pe masura ce ne apropiem de ziua alegerilor, europarlamentare, locale, parlamentare interne se fringe.

Si unde se duc voturile lor?

Cei 12% sau 10% cit au ei acum sunt de fapt nehotaritii care nu vin la vot. Sondajele masoara populatia cu drept de vot, dar noi avem prezenta la vot 11 milioane, iar la europarlamentare vom avea 8 milioane.

Ati spus ca in februarie, IMAS-ul va avea alt sondaj si PSD-ul va creste. De ce credeti ca va creste?

Deoarece actiunea de suspendare a presedintelui si biletelele vor avea un efect pozitiv asupra opiniei publice.

Pai majoritatea comentatorilor spun ca, dimpotriva, cel putin actiunea de suspendare il avantajeaza in mod clar pe Traian Basescu.

Nu, actiunea de suspendare nu il avantajeaza. Il avantajeaza referendumul. E pentru prima data cind un partid politic, sau mai multe partide politice, mai multe personalitati spun ca acest om nu isi face meseria de presedinte asa cum trebuie.

Care personalitati, e vorba de politicieni, iar lumea nu are foarte multa incredere in politicieni. Vorbim de opinia publica, iar opinia publica tine cont mai putin de ceea ce cred politicienii si mai mult de ce cred liderii de opinie.

Pierde, pentru ca e prima data cind acest om arata ca si-a incheiat misiunea istorica.

Asta e deja o declaratie politica la dumneavoastra. Vroiam ca sociolog sa imi explicati.

Pierde pentru ca are destul de multi oameni in opinia publica impotriva lui.

E ca si cum imi spuneti ca pierde pentru ca pierde.

Mai lasati-ma sa ma gindesc. E o chestiune de calcul.

ASCULTA FRAGMENT DIN INTERVIU

         Interviu realizat de Pavel Lucescu


(533 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Pavel Lucescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Alin Teodorescu: „PSD s-a comprimat din cauza integrarii in UE“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.1381108760834 seconds.