Luni, 14 Martie 2005 - 01:43 PM Aleg.RO: Partidul clonelor lui Ion Iliescu

Publicat de: Bogdan Cristescu

real_romaneasca Cei doi lideri ai PSD, Adrian Nastase si Ion Iliescu, se afla in campanie electorala prin tara in vederea Congresului din aprilie. In timp ce Iliescu lansa in Prahova ideea ca membrii de partid sa adopte modelul "sarac si cinstit", Nastase dezvaluia, la Suceava, "bombita" pe care o pregateste pentru Congres: o brosura din care sa rezulte ca Iliescu nu este presedinte fondator al PSD.

Aflat sambata la Ploiesti, in turneul electorat prin filialele partidului, Iliescu a spus ca lui nu i se poate reprosa nimic si ca de aceea vrea ca principiile sale de viata sa fie un exemplu pentru toti membrii de partid. "Mie nimeni nu poate sa-mi reproseze nimic in ceea ce priveste corectitudinea si respectarea legilor si principiilor de comportament in viata si asta cer tuturor, sa fim liderii unui partid social-democrat, exemplu de corectitudine, de onestitate, si asta se impune ca principiu general inclusiv in pregatirea Congresului", a afirmat el. Iliescu a explicat, la fel ca si la alte intalniri cu activul de partid, ca multi membri ai PSD s-au aratat indignati de faptul ca PSD este etichetat ca partid al coruptilor si nu vor sa poarte aceasta povara. "Anumite exceptii de la regula nu devin reguli si cred ca cea mai mare parte a membrilor partidului sunt onesti si chiar oameni simpli cu venituri modeste", a sustinut Ion Iliescu, care sfatuieste totusi pe cei care sunt "vulnerabili" sa faca pasul inapoi, pentru ca poarta o anumita imagine care afecteaza partidul.
In context, Iliescu a adaugat: "Nu sunt in PSD oamenii cei mai bogati din Romania si, daca luati structura noului Guvern, veti vedea ca sunt mult mai multi oameni cu afaceri si cu bogatii acumulate". Legat de framantarile din partid, Iliescu a dat asigurari ca PSD nu a fost niciodata la un pas de ruptura, asa cum au afirmat "unele persoane".

De ce nu candideaza Nastase

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a dat de inteles sambata, intr-o conferinta de presa, ca nu candideaza pentru postul de presedinte din grija pentru partid. "Daca eu as candida si as castiga, un numar de membri de partid ar considera ca se incearca o lovitura de palat si Ion Iliescu fie s-ar retrage, ceea ce ar fi o pierdere electorala, fie ar fi, poate, tentat sa gaseasca o alta solutie in afara partidului. Eu cred ca nu aceasta este calea pentru partid in momentul de fata", a spus Nastase. El s-a declarat convins ca partidul are "forta necesara pentru a gasi formele de coabitare si, in plus, pentru a adauga si elementele de innoire care sa dea mesajul necesar pentru cei care asteapta de la PSD nu doar cimentarea pe functii a unor oameni care au fost in partid lideri, dar si unii care trebuie sa vina acum, de la nivel local, din unele zone mai tinere".
Nastase a mai apreciat ca este necesar ca Ion Iliescu sa fie presedinte al PSD si pentru ca fostul presedinte al Romaniei este "un lider care aduce voturi", fiind singurul care se apropie de modelul liderului de stanga.


Brosura pentru Congres

Rolul de presedinte fondator al PSD i-a fost contestat lui Iliescu, cu probe, de un cercetator sucevean al istoriei social-democratiei, Florea Grapini, fost membru PSDR. El a afirmat sambata, in cadrul sedintei Biroului Executiv al PSD Suceava, ca Ion Iliescu nu este membru fondator al PSD si i-a cerut presedintelui partidului, Adrian Nastase, "clarificarea" istoriei constituirii PSD. Grapini i-a cerut presedintelui PSD, Adrian Nastase, sa nu permita alaturarea denumirii de "cripto-comunisti" membrilor din conducerea PSD. "Ion Iliescu nu poate fi considerat fondatorul PSD. Lucrurile nu pot fi spuse impotriva istoriei. PSD a fost fondat de Adrian Nastase - presedintele PDSR si de Alexandru Athanasiu - presedintele PSDR", a spus el. Isonul i l-a tinut chiar Adrian Nastase, care a subliniat ca "fuziunea dintre PDSR si PSDR a fost unul dintre cele mai importante momente ale evolutiei stangii din Romania" si a explicat ca, in contextul situatiei din 1990, Ion Iliescu poate fi considerat "fondator al Frontului Salvarii Nationale si nu al PSD". El a spus ca problemele legate de adevarul istoric despre PSD ar trebui sa fie foarte bine clarificate, iar in acest sens a solicitat organizatiei PSD Suceava sa asigure tiparirea unei brosuri ce va fi coordonata de Grapini, in care sa fie sintetizata istoria fondarii PSD. Brosura va fi multiplicata in 1.500 de exemplare si urmeaza sa fie distribuita la Congresul PSD.


(603 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Bogdan Cristescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Partidul clonelor lui Ion Iliescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66023111343384 seconds.