Luni, 14 Martie 2005 - 01:36 PM Aleg.RO: O miscare logica

Publicat de: RAZVAN VONCU

cronicaromana In ciuda caracterului ei senzational, retragerea presedintelui PRM, dl Corneliu Vadim Tudor, este o miscare logica si, pana la un punct, previzibila. Este raspunsul sau la o situatie de blocaj; un raspuns pe care numai cei care gandesc cu inima, nu cu mintea, refuza sa-l accepte in toate implicatiile sale. Nu vreau sa spun, fireste, ca este o solutie providentiala pentru sine si pentru partid, politica nefiind o stiinta exacta. Insa este un raspuns care deschide orizontul de posibilitati si lasa loc unei abordari flexibile si moderate, ceea ce, pentru un partid in criza, poate fi salutar.
De ce este PRM in criza, am mai spus. Pe langa criza de imagine, cauzata de o gresita gestionare a relatiei cu mass-media, partidul nu a reusit sa-si rezolve, in cei patru ani ai regimului Nastase, o problema care a rezultat, paradoxal, din succesul de la alegerile din 2000. Practic, conducerea partidului s-a vazut nevoita sa adapteze, din mers, structurile partidului, de la nivelul unui partid de 5-10%, la cel al unei formatiuni majore, de 20-25%. Aceasta operatiune nu a reusit. PRM a ramas un partid de lider, iar Vadim o “locomotiva” tot mai solicitata. Mai mult, partidul n-a inteles intotdeauna deciziile mai delicate pe care liderul le-a luat: renuntarea la discursul antisemit, abordarea pro-europeana, tentativa de apropiere de PPE. In special organizatiile din teritoriu au fost net depasite de situatie, fapt evident daca ne gandim ca, de cand a fost infiintat, PRM a obtinut la locale scoruri mult mai mici decat la generale.
Criza a fost agravata de rezultatul mult mai slab obtinut de partid in 2004. Scazand la 13%, o serie de “abonati” la fotoliul de parlamentar s-au vazut in afara comodului stabiliment de odihna de pe dealul Arsenalului, ceea ce a generat nemultumiri interne. Oameni care n-au facut nimic pentru partid si pentru alegatori (printre recordmenii la “mutenie”, in precedentul Parlament, se afla destui membri PRM), vazandu-se fara “coledzi”, au inceput tot soiul de “contestatii” si bisericute, care au slabit si mai mult structura organizatiei. Chiar daca migratii semnificative n-au fost, cum sustin tot felul de analisti certati cu adevarul, PRM incepea sa manifeste o criza de identitate politica. Era, pe scurt, nevoie de o schimbare radicala.
Cu atat mai mult cu cat partidul era in defensiva si pe plan intern, si pe plan extern. Pe plan intern, presedintele Basescu, in incercarea sa de a fi arbitrul scenei politice - un arbitru-jucator, asa cum domnia sa a precizat -, este incomodat de ponderea PRM, care poate, impreuna cu PSD, sa blocheze diferite initiative ale majoritatii si sa participe la anumite combinatii de culise care sa rastoarne coalitia de guvernamant. Pe plan extern, semnalele trimise catre PPE n-au fost urmate de raspunsuri favorabile.
Retragerea dlui Corneliu Vadim Tudor este, in aceste conditii, o miscare logica si benefica. Ea va pune la incercare partidul, care trebuie, daca doreste sa nu dispara de pe scena politica, sa se reformeze, punandu-se in acord cu exigentele europene. De asemeni, va debloca situatia politica interna, fiind eliminate, in calculul combinatiilor politice, elementele personale si pamfletare. In sfarsit, va fi un indemn si pentru alti lideri ai unor formatiuni in criza (si ma gandesc aici la PUR) sa faca la fel.
Nu stiu, in acest moment, daca retragerea liderului PRM va fi deplina si definitiva, dupa cum nu stiu nici daca ea va aduce, pentru partid, primirea in PPE. Esentiala mi se pare, in acest moment, evolutia partidului, nu a liderului retras; daca PRM va da dovada de seriozitate, pe calea pe care si-a propus sa mearga dupa retragerea dlui Corneliu Vadim Tudor, daca partidul va reusi sa castige si sa prezinte credibilitate (inclusiv pe plan extern), retragerea liderului se va transforma intr-o masura benefica pentru toata lumea, si, inainte de toate, pentru stabilitatea politica a tarii. Daca reforma statutara va fi serioasa, daca va fi urmata si de o reconstructie in filiale, daca va urma o improspatare a leadership-ului, exista premise ca PRM sa iasa de sub zodia politicii sentimentale pe care a practicat-o, nu fara succes, de la infiintare incoace.
Sa nu fim partinitori: retragerea dlui Corneliu Vadim Tudor, daca este reala, este unul dintre cele mai inteligente gesturi din politica romaneasca a ultimilor ani. Tocmai de aceea, ar fi de dorit sa-l urmeze si altii!


(1120 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la RAZVAN VONCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

O miscare logica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67602396011353 seconds.