Marți, 03 Octombrie 2006 - 05:33 AM Aleg.RO: Un deputat PD a cerut pază la Mănăstirea Bezdin din județul Arad

Publicat de: Paul PREDA

AMOS News Deputatul PD Bogdan Cantaragiu a depus o interpelare adresată ministrului Administrației și Internelor prin care solicită asigurarea pazei la Mănăstirea Bezdin din județul Arad, unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult și una dintre puținele mănăstiri ortodoxe sârbe din țară, informează corespondentul AMOS News. „Mănăstirea este una din cele mai vechi din țară, datând de la 1539. Din păcate, din cauza lipsei banilor pentru reabilitare, zidurile au început să se degradeze. La fel și picturile. Este păcat că un așa lăcaș de cult impresionant dispare încet, încet. Vrem să găsim o linie de finanțare, o sursă de bani pentru a reabilita clădirea bisericii și conacul. Eventual, mănăstirea ar putea fi introdusă într-un circuit turistic. Pentru aceasta, mai întâi trebuie asigurată paza și siguranța singurei măicuțe de acolo”, a menționat deputatul PD de Arad, Bogdan Cantaragiu.

În acest sens, luni, deputatul a depus o interpelare adresata Ministerului Administrației și Internelor prin care se solicită asigurarea pazei mănăstirii de la Bezdin.

Mănăstirea Bezdin din județul Arad, datând din 1539, este una dintre puținele mănăstiri ortodoxe sârbe din România. Numele mănăstirii vine de la pârâul Bezdin care formează o serie de mlaștini cu mult stufăriș în partea vestică. Construirea Sfintei Mănăstiri a început în 1539. După 1740 urmează o perioadă de dezvoltare a mănăstirii, pe timpul egumenului Teodosie Veselinovici, care vine aici de la Mănăstirea Vincia din Serbia, de unde au fugit din cauza turcilor.

În 1753 cunoscutul pictor arădean Ștefan Tenețchi pictează iconostasul bisericii. În 1755 se execută lemnăria și se donează sfânta masă de marmură. În anul 1771 conacul mănăstirii avea deja dimensiuni importante, peste 52 de încăperi, capelă, antreu, trapeză.

În 1802 pictorul academic Jacov Orfelin pictează un iconostas complet nou, iar în 1833 se execută importante lucrări de reparații. Între 1912 - 1922 aici a lucrat marele pictor sârb Ștefan Alexici, care a executat mari compoziții picturale aflate azi la Vicariatul Ortodox Sârb din Timișoara. Tot la Vicariatul din Timișoara se află și parte din pictura iconostasului (piesele demontabile), precum și marea parte a bogatei biblioteci mănăstirești.


(439 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Paul PREDA


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Un deputat PD a cerut pază la Mănăstirea Bezdin din județul Arad | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70183610916138 seconds.