Vineri, 11 Martie 2005 - 09:19 AM Aleg.RO: Politicianism
Publicat de: Valentin Stănilă
Până în prezent, nici un sondaj de opinie n-a "atacat" tema alegerilor anticipate. Întrucât astfel de investigatii sunt, de regulă, comandate (direct sau indirect) de diverse formatiuni politice, rezultă că respectiva temă n-a fost considerată ca interesantă.
În absenta unui sondaj derulat după toate rigorile stiintei de profil, am încercat, cu mijloace gazetăresti, să aflăm opinia unor concetăteni despre posibilitatea si oportunitatea unor alegeri anticipate. Cei mai multi si-au exprimat net dezacordul fată de o asemenea "idee". Ei au declarat că - în cazul în care se vor convoca astfel de alegeri - nu se vor prezenta la vot.
Dacă investigatia noastră se va dovedi corectă, adică va fi confirmată si prin sondaje de opinie organizate si efectuate de institutele de specialitate, înseamnă că toată tevatura din momentul de fată este lipsită de obiect. Un absenteism masiv nu convine nici unui partid, iar rezultatele unui scrutin cu o participare extrem de redusă ar deforma grav optiunile electoratului în ansamblul lui. În acest mod Parlamentul ar fi lipsit de o minimă legitimitate.
Dacă, în rândurile alegătorilor (repetăm, în conditiile actuale) avem de-a face cu o reactie la o idee nepopulară, în cele ale politicienilor se constată, pe zi ce trece, o respingere categorică. Chiar nici PD-istii, atât de obedienti fată de conducătorul lor real, Traian Băsescu, nu împărtăsesc, în marea lor majoritate, solutia propusă de actualul sef al statului. La reuniunea de miercuri a liderilor partidelor din coalitia guvernamentală a izbucnit o adevărată revoltă fată de iesirile în public ale lui Traian Băsescu pe tema alegerilor anticipate. Întrevederea solicitată pentru săptămâna viitoare reprezintă o solutie de avarie menită să evite criza de proportii.
Am mai avut prilejul să relevăm inconsistenta argumentelor aduse de Traian Băsescu în favoarea obsesiei sale (pentru că, până la urmă, avem de-a face cu o obsesie). Nu le reluăm. După toate probabilitătile, adevăratele motive ale insistentei cu care readuce în atentie publică tema alegerilor anticipate sunt ascunse, lăsând astfel loc la tot felul de supozitii, de speculatii. În consecintă, nu vom practica jocul ipotezelor.
Ceea ce transpare, însă, foarte clar am subliniat prin titlul însemnărilor de fată. Este vorba despre politicianism. Atât presedintele Băsescu cât si liderii partidelor din arcul majoritar pun mai presus de toate interesele personale si de grup fie că sprijină, fie că nu sprijină propunerea de organizare a alegerilor anticipate.
Practic, prin luările de pozitie de până acum, demonstrează că nu le pasă - cu adevărat - de treburile tării, de necazurile populatiei, ci sunt preocupati aproape exclusiv de modul în care îsi pot păstra si amplifica avantajele oferite de detinerea pârghiilor puterii.
Seful statului vrea să exercite mai puternic autoritarismul ce-l caracterizează, iar liderii partidelor din coalitia guvernamentală nu vor să riste - sub nici o formă - pierderea pozitiei câstigate. Au beneficiat prea putin timp de butoiul cu miere pe care îl "gestionează".
S-a demonstrat că liantul coalitiei îl reprezintă tocmai maniera politicianistă în care se poartă fiecare componentă în parte si toate la un loc. Nu doctrinele, nu cauzele nobile, nu valorile pe care le proclamă reprezintă terenul conlucrării, al "unitătii de cuget si simtire", ci doar dorinta de a se înfrupta din deliciile puterii. Faptul este evident dacă luăm în considerare contraargumentele lor la "ideea" prezidentială. Recunosc, fără nici un fel de sfială, că "nu vor să rămână de cărută".
Poate că mai mult decât prin aceste maniere, politicianismul iese la iveală din tăcerea vinovată fată de atacurile directe ale presedintelui Băsescu la adresa actualului guvern, inclusiv a premierului. Încasează si tac. De ce au adoptat un asemenea comportament umilitor? Tot din preocuparea dominantă de a nu pierde pozitiile câstigate. Asa am ajuns ca "marea politică" s-o facă politicieni mici.
(697 afișări)
| |
|