Vineri, 28 Iulie 2006 - 05:55 AM Aleg.RO: Parlamentul incalca legea de dragul lui Timofte

Publicat de: Ioana Danciu

curentul

Plecand de la ideea ca trebuie sa se opuna cu orice pret sefului statului, senatorii si deputatii din cele doua Birouri Permanente ale Camerelor parlamentului au decis, ieri, ca sefii SRI si SIE, Radu Timofte respectiv Gheoghe Fulga, sunt inca in functie . Fara nicio sansa de reusita, cei trei democrati din Birourile Permanente si-au sustinut punctul de vedere intr-o sedinta ce a durat mai bine de trei ore si care s-a lasat cu vociferari. Desi chiar ei au cerut in nenumarate randuri demiterea directorilor serviciilor de informatii inca de la preluarea puterii, dintr-o data penelistilor nu le-a mai convenit simplul fapt ca Timofte si Fulga au facut solicitarea catre Traian Basescu.

Alesii au invocat in primul rand faptul ca, in cazul documentului primit de la presedintie, directorul SRI, Radu Timofte, cere "eliberarea din functie" si nu isi da propriu-zis demisia. "Discutia cea mai aprinsa in sedinta de astazi a fost legata de solicitarea de eliberare din functie depusa de Radu Timofte si de cea de demisie a lui Gheorghe Fulga", a declarat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.

In viziunea parlamentarilor, aceasta solicitare nu poate fi adresata sefului statului, ci numai parlamentului. Vacaroiu a adaugat ca cei doi nu pot parasi postul pana cand nu vor fi eliberati din functie in cadrul unei sedinte comune a celor doua Camere.

Manipulare marca Realitatea TV

Ideea ca demisiile celor doi sefi de servicii nu sunt valabile, iar Timofte si Fulga sunt in continuare la conducerea SRI, respectiv SIE a fost indusa in randul opiniei publice a doua zi dupa anuntul facut la Cotroceni, printr-o manipulare realizata cu concursul postului Realitatea TV, patronat de Sorin Ovidiu Vintu, prieten la catarama cu Radu Timofte.

Vacaroiu a mentionat ieri ca va trimite o scrisoare sefului statului pentru ca acesta sa propuna parlamentului solutia pentru conducerea serviciilor. El a subliniat ca presedintele nu are dreptul sa numeasca o conducere interimara si nici inlocuitori ai sefilor serviciilor.

Birourile Permanente nu au competenta sa decida

Principalul argument cu care democratii s-au opus deciziilor luate de BP reunite a fost acela ca aceste foruri nu au competente in acest sens. "E pe langa lege si pe langa bunul-simt", a spus revoltat liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu. In opinia acestuia, PNL si-a dat concursul, alaturi de UDMR, PC si opozitie, pentru a pune parlamentul intr-o situatie stanjenitoare. "Parlamentul nu a ratat ocazia de a demonstra ca nu respecta legea, iar colegii din Alianta si din coalitie - de a arata ca au o pozitie contrara noua", a precizat deputatul PD.

Vadim si Geoana - umar la umar

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a sarit in apararea fostilor sefi ai serviciilor de informatii, declarand ca, din punctul sau de vedere, Timofte este inca seful SRI. "Basescu nu avea voie sa scrie "da" pe cererea de demisie", a precizat Vadim. Acesta a completat ca Basescu este in incapacitate de a-si exercita functia.

Pe aceeasi linie cu liderul PRM, presedintele PSD, Mircea Geoana, a criticat felul in care presedintele ii santajeaza pe senatori si deputati. "Daca va continua sa ramana pe aceasta grava eroare constitutionala, parlamentul va fi chemat sa ii arate care este locul sau, conform Constitutiei", a spus Geoana.

Celor doi lideri ai opozitiei le-a dat replica presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a aratat ca nu se pune problema unei solicitari de revocare a sefului statului.

Presedintele a dorit ca parlamentul sa cunoasca punctul sau de vedere

Prin faptul ca si-a pus semnatura pe cele doua solicitari ale sefilor serviciilor, Basescu a dorit sa-si aduca punctul de vedere la cunostinta parlamentului, se arata intr-un comunicat al administratiei prezidentiale. "Legile de organizare si functionare ale celor doua servicii secrete nu prevad, in mod expres, institutia unde pot fi depuse demisiile. Conform principiului simetriei formelor juridice, cel care numeste poate sa si elibereze din functie. Avand in vedere ca, in procesul de numire a directorilor celor doua servicii, atat parlamentul, cat si presedintele Romaniei au atributii, precum si ca Parlamentul Romaniei se afla in vacanta parlamentara, cele doua demisii au fost prezentate presedintelui", se arata in document.

Demisia e un act unilateral

"Este ABC-ul juridic", spune fostul consilier prezidential pe probleme juridice Renate Weber. Aceasta ne-a explicat ca o cerere de demisie nu poate fi nici aprobata si nici respinsa. Singura situatie in care se poate supune la vot este aceea cand este vorba despre eliberare din functie - vazuta ca o sanctiune - unde se acorda posibilitatea celui in cauza sa se apere. "Cum poti sa silesti pe cineva sa ocupe o pozitie pe care n-o mai doreste?", s-a intrebat Weber. In ceea ce priveste faptul ca solicitarea lui Timofte este intocmita ca o cerere de eliberare din functie, fostul consilier prezidential spune ca a vazut-o ca pe o demisie. Insa, daca parlamentul are nedumeriri, ii poate solicita sefului SRI explicatii.

Acelasi lucru il spune si deputatul Aurelian Pavelescu, de profesie jurist. "Birourile Permanente au luat o decizie gresita, care nu are temei legal si care vine sa amplifice criza prin care trec serviciile secrete", spune Pavelescu. Gestul parlamentarilor poate fi interpretat ca un act prin care forul legislativ dezavueaza comportamentul sefului statului, mai completeaza deputatul.


(518 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Ioana Danciu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Parlamentul incalca legea de dragul lui Timofte | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61104702949524 seconds.