Vineri, 09 Iunie 2006 - 05:41 AM Aleg.RO: Basescu, refuzat si de senatori, si de judecatori

Publicat de: Ioana Danciu

curentul

Senatorii au refuzat sa le dea consilierilor locali aceleasi drepturi ca si primarilor - camera superioara a adoptat Statutul alesilor locali, obligandu-i pe acestia sa isi declare apartenenta politica in maximum 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii, in ciuda solicitarii presedintelui Basescu de reexaminare a proiectului . Nici Curtea Constitutionala nu i-a dat dreptate sefului statului care, nemultumit si de ordonanta de modificare a Legii referendumului, a invocat neconstitutionalitatea acesteia.

Senatorii nu au fost de acord cu propunerile facute de presedintele Traian Basescu, care a trimis Legea de modificare si completare a Legii 393/ 2004 privind statutul alesilor locali, in parlament, spre reexaminare.

In urma cu cateva saptamani, parlamentarii din camera superioara au dat vot favorabil acestui proiect - adoptat inainte si de deputati - care stipula ca alesii locali au obligatia de a-si declara apartenenta politica, prin declaratie pe propria raspundere, depusa la secretarul unitatii administrativ-teritoriale, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii, contrariul ducand la incetarea mandatului. Potrivit cererii de reexaminare a presedintelui, "unele dintre prevederile de completare si modificare ale Legii privind statutul alesilor locali nu constituie o legiferare completa, clara si precisa, previzibila si predictibila, iar altele contravin dispozitiilor constitutionale". Totodata, se atrage atentia ca textul - care acorda un termen de 45 de zile pentru ca persoanele in cauza sa opteze pentru un partid sau sa ramana independenti, altfel le inceteaza mandatul - incalca prevederile constitutionale, deoarece modifica mandatul in exercitiu.

Principala problema semnalata de presedinte se refera insa la diferentele pe care legea le face intre primari si consilierii locali. Potrivit votului dat ieri de senatori, consilierii locali nu vor beneficia de aceleasi drepturi ca si primarii, care risca sa isi piarda mandatul numai in cazul in care au fost exclusi din partid, dar nu si in cazul in care au demisionat din proprie initiativa. In concluzie, schimbarea apartenentei politice a unui consilier, indiferent daca a demisionat sau a fost demis, va duce automat la pierderea mandatului.

Ba e constitutionala!

Nici Curtea Constitutionala nu i-a dat dreptate sefului statului, care sesizase neconstitutionalitatea legii de respingere a ordonantei de urgenta prin care se permitea extinderea domeniilor prin care presedintele poate consulta populatia printr-un referendum. Contrar formularii lui Basescu, Curtea Constitutionala a declarat, ieri, ca ordonanta nu incalca legea fundamentala.

"Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie, se comunica presedintelui si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I", informeaza Curtea Constitutionala, intr-un comunicat de presa. Basescu nu a avut succes nici de data aceasta, ambele camere legislative respingandu-i deja cererea reexaminare a ordonantei prin care se modifica Legea de organizare a referendumului, prin care seful statului ar avea posibiliatatea sa organizeze un referendum in orice problema pe care o considera de interes national. In sprijinul solicitarii sale, Basescu invoca o hotarare a Curtii Constitutionale potrivit careia presedintele este singurul indreptatit sa stabileasca problemele de interes national asupra carora poate cere organizarea unui referendum.


(466 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Ioana Danciu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Basescu, refuzat si de senatori, si de judecatori | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5705509185791 seconds.