Luni, 07 Martie 2005 - 04:36 PM Aleg.RO: Grupurile din PSD: confruntare finala

Publicat de: Florin Ciornei

Cotidianul Liderii PSD vor dezbate azi punctele-cheie ale planului de structurare a viitoarei conduceri a partidului. Schita va fi prezentata joi la Biroul Executiv, unde gruparile din PSD se vor intilni pentru o noua runda de ciocniri de idei, decisiva pentru formula structurii de conducere a partidului. Adversarii lui Adrian Nastase – Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Sorin Oprescu s.a. – sprijina o formula de conducere a partidului care sa nu contina functia de presedinte executiv. Desi convenita intre Iliescu si Nastase in urma cu o luna de zile, fostul presedinte al Romaniei a intrat in acest joc, declarind ca in privinta infiintarii acestei functii sint inca discutii. Mai multi vicepresedinti PSD ii vor cere lui Nastase la BEx sa justifice necesitatea infiintarii functiei de presedinte executiv. In plus, desi se convenise in principiu ca presedintele executiv, la fel ca si presedintele si secretarul general, sa fie ales de congres, adversarii lui Nastase avanseaza propunerea ca acesta sa fie ales de Consiliul National. Acestia incearca sa-l convinga pe Iliescu sa sprijine aceasta formula cu argumentul ca, daca si el, si Nastase ar fi alesi de congres, ar avea acelasi tip de legitimitate si reprezentativitate si aproape aceeasi autoritate. Calculul din spate este insa acela ca, daca ar fi ales de congres, Nastase nu ar putea fi revocat decit in cadrul unui alt congres. Daca ar fi ales de CN, acest for l-ar putea revoca. Pe linga sedintele ordinare semestriale, o reuniune extraordinara a CN este mult mai usor de convocat decit un congres. Dincolo de chestiunile procedurale, Mitrea si Dan Ioan Popescu sprijina aceasta varianta datorita calculelor personale ca un consiliu format din 300 de persoane e mult mai usor de controlat decit un congres la care participa 1.300 de necunoscute.
Batalia pentru vicepresedinti

In replica la discutiile deschise de adversarii sai din PSD, Adrian Nastase sprijina o propunere conform careia si viitorii vicepresedinti ai partidului ar trebui sa fie alesi direct de congres, si nu de catre Consiliul National. Ratiunile sint aceleasi pentru care adversarii sai propun ca presedintele executiv sa fie ale de CN. In plus, Nastase incearca sa bata in cuie pentru urmatorii doi ani vicepresedintii alesi, astfel incit, intre timp, Iliescu sa nu mai promoveze si alte persoane la un astfel de rang. Propunerea a fost formulata la sedinta Delegatiei Permanente de acum o saptamina de Ioan Rus si a fost sustinuta si de Ilie Sirbu, Victor Ponta si de alti vicepresedinti PSD, cu motivatia ca „asa ar fi mai democratic“. Singurul care s-a declarat atunci impotriva a fost Miron Mitrea, care i-a avertizat pe colegii sai din Delegatie ca „daca se va merge pe aceasta varianta, vor avea surpriza ca nici unul dintre actualii vicepresedinti nu va mai fi ales, pentru ca cei din teritoriu vin destul de porniti pe schimbare, fiind satui de aceleasi figuri“.
Cum incearca Iliescu si Nastase sa se loveasca reciproc

Iliescu, a mai lansat in partid o propunere care se refera la incompatibilitati pentru ocuparea unor functii in structurile locale. El vrea ca parlamentarii PSD sa nu poata fi si presedinti de organizatii pentru ca nu se pot ocupa zilnic de activitatea de partid. Ideea nu a fost insa bine primita de liderii judeteni care, in majoritate covirsitoare, sint senatori sau deputati. Daca propunerea ar fi adoptata, s-ar redeschide calea schimbarii tuturor liderilor judeteni ai PSD. O alta propunere, la fel de putin agreata, este cea formulata de Adrian Nastase conform careia, si la nivel central, si la nivel local, mandatul pentru lideri sa fie de doi ani. Interesul sau este ca astfel sa-i indeparteze pe unii dintre liderii locali „nemuritori“ in functii, dar totodata sa-si mentina sansele ca peste doia ani sa revina in prima pozitie a partidului. Tot la BEx trebuie sa se ia o decizie cu privire la modul in care se va stabili norma de reprezentare a delegatiilor judetene in cadrul congresului. Filialelor PSD le-a fost deja comunicat numarul de delegati pe care ar trebui sa-i trimita la congres, rezultat in urma unui algoritm care are la baza performantele organizatiilor in alegerile locale si generale.


(701 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Florin Ciornei


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Grupurile din PSD: confruntare finala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.