Marți, 18 Aprilie 2006 - 06:46 AM Aleg.RO: Basescu: Facem eforturi extraordinare in relatia cu Rusia

Publicat de: Mihai Lazarescu

curierulnational
Presedintele Traian Basescu considera ca relatia bilaterala cu Federatia Rusa nu trebuie trecuta pe un plan secund si afirma ca, in prezent, autoritatile de la Bucuresti fac eforturi extraordinare pentru restabilirea unui climat de incredere in relatia bilaterala .
"Daca exista vreo tara in raport cu care am manifestat precautie in actiunea politica a fost Federatia Rusa. Pentru ca noi avem nevoie sa restabilim un climat de incredere intre Romania si Federatia Rusa pe alte paliere decat cel din vremea cand eram in Pactul de la Varsovia sau in CAER", a declarat, potrivit Rompres, seful statului intr-o emisiune televizata.
Desi considera ca tot acest proces de restabilire a increderii este unul foarte dificil, Traian Basescu isi manifesta increderea ca, pana la urma, autoritatile romane vor reusi sa impuna ideea potrivit careia Romania, ca membru al NATO, nu are ca obiectiv o ostilitate fata de Federatia Rusa si amputarea intereselor Federatiei Ruse in regiune.
"Singurul lucru, si i l-am spus presedintelui Putin, absolut normal este ca, la randu-i, Romania sa-si aiba acoperite interesele in regiune, fara sa afecteze interesele de fapt ale celor doua puteri regionale, care sunt Federatia Rusa, pe de-o parte, Turcia, pe de alta parte", a explicat Traian Basescu.
Cat priveste relatia bilaterala Romania - Republica Moldova, presedintele Basescu este de parere ca promovarea intereselor statului vecin nu are de ce sa faca rau tarii noastre in interiorul Uniunii Europene. "Noi avem un interes major: ca Republica Moldova sa nu fie abandonata politicii de vecinatate, ci sa fie tractata in politica de integrare. Noi desfasuram o adevarata ofensiva pentru ca Republica Moldova sa fie asezata in pachetul Balcanilor de Vest din punct de vedere al prefigurarii integrarii. Pentru ca abandonarea Republicii Moldova in pachetul cu Ucraina lungeste mult prea mult speranta de integrare a Moldovei, pe de-o parte, pe de alta parte avem o Transnistrie care nu stim exact cum va fi transata", a afirmat Traian Basescu.

Ii vizitam noi

Seful statului a explicat ca, in aceasta perioada, sunt putini sefi de stat straini care efectueaza vizite oficiale in Romania deoarece autoritatile de la Bucuresti au ca prioritate prezentarea realizarilor romanesti in afara granitelor in perspectiva integrarii europene.
Reactia sefului statului vine ca urmare a faptului ca mai multi parlamentari ai opozitiei au criticat in ultima vreme lipsa vizitelor la nivel inalt in Romania. "Nu facem invitatii. In acest an, avem un an extrem de dificil si am lansat foarte putine invitatii, in primul rand pentru ca avem prioritatile noastre care ne obliga pe noi sa iesim in afara si, in al doilea rand, avem evenimentul gigantic din septembrie la care vor participa 63 de sefi de stat - Francofonia", a spus Traian Basescu.
Presedintele Basescu a aratat ca, la Bucuresti, se vor afla presedintele Austriei, tara ce detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene, dar si presedintele Finlandei, tara pe timpul presedintiei careia se va realiza integrarea de facto a Romaniei in UE. "Sigur, lansam invitatii pentru anii urmatori cu multa placere", a spus Traian Basescu.
In ceea ce priveste contactele bilaterale cu state precum Italia, Franta, Spania, Portugalia, tari in care lucreaza, dupa unele estimari, peste doua milioane de romani in prezent, Traian Basescu afirma ca Romania are o relatie excelenta cu fiecare dintre acestea.
"Ca dovada, nu exista nici o tara latina care sa nu fi ratificat Tratatul de aderare a Romaniei. Si Franta a declansat procesul de ratificare si, daca-mi permiteti o evaluare, cred ca pana in luna septembrie, cel mai tarziu octombrie, toate statele europene vor ratifica Tratatul de aderare a Romaniei", a conchis presedintele Traian Basescu.

Nu risca nimeni o criza

Traian Basescu sustine ca nici unul dintre partidele care compun coalitia de guvernamant nu se va angrena in perioada urmatoare intr-o criza politica.
Seful statului a admis ca, aparent, situatia politica din tara ar putea fi etichetata ca una de instabilitate, insa, in opinia sa, acest pericol nu exista. "Eu stiu foarte bine abordarea partidelor din coalitia aflata la guvernare si va asigur ca nici unul dintre aceste partide nu se va angrena in crearea unei crize politice. Chiar daca, superficial, in relatia publica exista destule dispute. Pericolul real al instabilitatii insa nu exista", a afirmat presedintele Traian Basescu.


(402 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Mihai Lazarescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Basescu: Facem eforturi extraordinare in relatia cu Rusia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63028001785278 seconds.