Miercuri, 12 Aprilie 2006 - 07:25 AM Aleg.RO: Președintele CNVM, audiat de Comisia de buget-finanțe din Senat

Publicat de: Maria HERESCU

AMOS News Gabriela Anghelache, președintele CNVM, a fost chemată marți în fața Comisiei senatoriale de buget-finanțe pentru a explica motivele care au stat la baza deciziei CNVM privind delistarea societăților comerciale. Senatorul PRM Gheorghe Funar și senatorul PNL Ionuț Popescu au acuzat că o hotărâre a Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM) prejudiciază mii de acționari și are potențialul de a distruge piața autohtonă de capital.

Cei doi senatori au făcut astfel referire la Dispunerea de măsuri 2/06.02.2006 prin care CNVM a decis modificarea și completarea Legii privind piața de capital, reglementându-se delistarea societăților comerciale.

Potrivit celor doi senatori, CNVM acordă drepturi sporite acționarilor care dețin controlul unei societăți comerciale, aceștia putând decide unilateral retragerea acțiunilor de la tranzacționare. Astfel, decizia de delistare luată prin Adunarea Generală a Acționarilor nu se mai poate face prin votul a 90% din investitori, ci prin votul a 33%.

În timpul audierilor, Gabriela Anghelache a explicat că prin hotărârea CNVM s-a dorit o armonizare cu directivele în materie ale Uniunii Europene. Deși Anghelache a recunoscut că operațiunile de delistare nu sunt reglementate expres prin directivele UE, recomandările experților Comisiei Europene „au vizat în special delistarea societăților care nu îndeplinesc condițiile pe piața reglementată și care au o lichiditate scăzută”.

„Îl omorâm pe micul investitor”, a acuzat Ionuț Popescu, după ce a explicat că o dată luată hotărârea delistării, acționarul majoritar va avea tot interesul să scadă prețul acțiunilor prin aducerea propriului evaluator.

Președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, Varujan Vosganian, a propus organizarea unei ședințe comune a comisiilor de specialitate din cele două Camere pentru a dezbate toate punctele de vedere. Totuși, el a afirmat că tot ceea ce pot face comisiile este înaintarea unei recomandări către CNVM, care decide sau nu să o ia în considerare.


(488 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Maria HERESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Președintele CNVM, audiat de Comisia de buget-finanțe din Senat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64168000221252 seconds.