Miercuri, 22 Martie 2006 - 06:50 AM Aleg.RO: Basescu: Taiwanul ramane o problema interna a Chinei

Publicat de: Mihai Lazarescu

curierulnational
Solutionarea problemei chino-taiwaneze ramane o problema interna a Chinei, a declarat Traian Basescu . Seful statului a declarat, intr-un interviu acordat postului Radio Romania International, citat de Rompres, ca autoritatile de la Bucuresti isi exprima constant punctul de vedere ca, mai devreme sau mai tarziu, prin negocieri, autoritatile de la Beijing vor solutiona aceasta problema.
"Repet, Romania a avut intotdeauna punctul de vedere potrivit caruia Taiwanul este o problema interna a Chinei.
Si spun acest lucru in conditiile in care unii dintre aliatii nostri - suntem membri ai NATO - nu au aceeasi abordare. Noi ne-o mentinem si ramane neschimbata pozitia Romaniei fata de problema chino-taiwaneza", a declarat presedintele Basescu, care intre 27 si 29 ale lunii acesteia va efectua o vizita oficiala in Republica Populara Chineza.
Din punctul de vedere al afectarii relatiilor economice romano-chineze si romano-taiwaneze, Traian Basescu se declara convins ca nu poate avea loc o scindare a acestora, pentru ca Romania a dezvoltat relatii foarte bune atat cu China, cat si cu Taiwanul. Aprecierea sefului statului vine dupa ce, in ultimul timp, problema Taiwanului s-a acutizat o data cu desfiintarea Comitetului pentru Reunificare de la Taipei. Inaintea vizitei sale in China, Traian Basescu a spus si ca unul dintre obiectivele majore ale politicii noastre externe este o buna relatie politica si economica cu Republica Populara Chineza.
In acest moment, China reprezinta cel mai mare partener comercial al Romaniei din Extremul Orient, ceea ce reprezinta un element care confirma interesul deosebit al tarii noastre pentru acest stat. In Romania functioneaza in prezent noua mii de companii chinezesti si, desi distanta dintre cele doua state este foarte mare, tara noastra a devenit atractiva pentru oamenii de afaceri chinezi. Cu prilejul vizitei pe care o va efectua in China la sfarsitul acestei luni, Traian Basescu va aborda si subiecte legate de unele investitii, cum ar fi centura Bucurestiului si podul peste Dunare de la Macin. Potrivit presedintelui Basescu, trebuie ajustate anumite prevederi ale acordurilor cu statul chinez, in asa fel incat Romania sa nu fie in situatia de a nu respecta angajamentele de tara care intra in Uniunea Europeana, in mod deosebit cele care tin de capitolul competitie, concurenta.


(528 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Mihai Lazarescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Basescu: Taiwanul ramane o problema interna a Chinei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63489580154419 seconds.