Luni, 20 Februarie 2006 - 07:27 AM Aleg.RO: Solutia PSD pentru infiintarea DNA duce la modificarea Constitutiei

Publicat de: Mihai Lazarescu

curierulnational
PSD propune revizuirea Constitutiei, "pentru evitarea oricaror probleme legate de neconstitutionalitate", odata cu infiintarea DNA .
Trebuie conturat "un cadru legal functional" pentru ca in structura actuala un demnitar cercetat de acest organism va putea oricand invoca exceptia de neconstitutionalitate, iar munca unor procurori va fi compromisa, a explicat, sambata, deputatul PSD Mirela Adomnicai. Membru al comisiei juridice din Camera Deputatilor, ea a declarat ca infiintarea DNA ar trebui facuta prin aprobarea unui proiect de lege si nu prin ordonanta de urgenta.
Parlamentarul PSD a explicat ca in anul 2002, cand a fost infiintat PNA, exista posibilitatea constitutionala ca demnitarii sa fie cercetati de aceasta structura, dar ca dupa revizuirea Constitutiei, in 2003, s-a prevazut ca demnitarii sunt cercetati de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ca exista si o decizie a Curtii Constitutionale care a constatat lipsa de competenta a PNA de a cerceta demnitari.
"Rebotezarea PNA in DNA nu are nici o importanta. DNA a fost infiintat ca un departament autonom cu un buget propriu in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus deputatul PSD, citat de Mediafax. El a precizat ca este necesara corelarea actului normativ de infiintare a DNA cu prevederile constitutionale. In caz contrar, daca s-ar porni o ancheta impotriva unui demnitar, acesta ar putea invoca oricand exceptia de neconstitutionalitate ceea ce ar determina ca munca unor procurori sa fie compromisa. Presedintele Traian Basescu reia astazi discutiile cu sefii partidelor parlamentare, pentru a gasi cea mai buna solutie de retrimitere in Parlament a ordonantei privind functionarea DNA. Dupa discutiile de la sfarsitul saptamanii, si liderii UDMR s-au aratat preocupati de posibilitatea ca unele prevederi ale ordonantei sa incalce Constitutia. Desi a spus ca, in principiu, sustine functionarea DNA in cadrul Parchetului General si continuarea luptei impotriva coruptiei, Marko Bela a declarat ca, prin retrimiterea in Parlament a proiectului, UDMR doreste sa aduca anumite modificari "pentru a exclude orice posibilitate a unei interpretari de neconstitutionalitate".
Democratii au de asemenea cateva modificari de facut, insa Emil Boc sustine ca acestea nu afecteaza fondul legii.


(559 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Mihai Lazarescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Solutia PSD pentru infiintarea DNA duce la modificarea Constitutiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61057901382446 seconds.