Joi, 17 Februarie 2005 - 08:21 AM Aleg.RO: Favoriti, sateliti si figuranti

Publicat de: ---

Cotidianul Un om de afaceri, un primar de sector, presedintele unei asociatii de proprietari, seful CNA, o arhitecta si doi oameni de fotbal. Iata citeva dintre persoanele care, pe 3 aprilie, dupa numai doua saptamini de campanie, vor solicita voturile bucurestenilor, in speranta de a se vedea succesorii lui Basescu la Primaria Capitalei. Sase candidati anuntati oficial si inca trei care se gindesc sa candideze. Acesta este deocamdata bilantul cursei pentru Primarie, care incepe pe 18 martie. Capitala a ajuns din nou in prag de alegeri dupa ce Basescu a cistigat Presedintia Romaniei, candidind in locul lui Theodor Stolojan. Acest fapt a pus Alianta in dificultate, intrucit toti politicienii cu notorietate ai acesteia abia umpleau posturile din Executiv. Asa s-a si ajuns la candidatura democratului Adriean Videanu, desi acesta fusese numit vicepremier. Pentru Primarie se oferea si viceprimarul liberal Ludovic Orban, care a si concurat cu Videanu in cadrul Aliantei. Pina la urma, desemnat a fost democratul, in urma unor sondaje paralele, menite sa testeze popularitatea celor doi. Decizia a fost mai degraba una politica, intrucit diferentele dintre cei doi erau minime, si a fost luata dupa o sedinta in care democratii s-au jurat cu mina pe Biblie ca sondajele sint corecte.

De cealalta parte, in tabara PSD, cautarea unui candidat a luat o turnura si mai dramatica, intrucit nimeni nu se arata dispus. De altfel, Ion Iliescu a recunoscut public ca nu se asteapta ca PSD sa cistige. Incurajat de aceste afirmatii, Sorin Oprescu s-a mentinut in refuzul de a intra pentru a treia oara in cursa. In consecinta, PSD bate la portile Primariei Capitalei cu mina lui Marian Vanghelie. Nici celelalte partide nu au insa candidati straluciti. PRM a nominalizat-o pe Anca Petrescu, dupa ce a avut de ales intre aceasta si constanteanul Dorel Onaca. PUR, pentru a gasi un candidat, a trebuit sa caute in afara partidului, dat fiind ca Radu Opaina s-a inscris in rindul umanistilor abia ieri, o data cu anuntarea candidaturii. (L.C.)
Videanu de la Guvern

La 42 de ani, Adriean Videanu nu a dat niciodata piept cu electoratul, decit prin intermediul listelor pentru Parlament. Alegerile pentru Bucuresti vor fi un bun barometru pentru tipul de politician pe care il intruchipeaza, la limita cu imaginea tehnocratului care foloseste de multe ori un limbaj specializat. Un stil care pare sa-i fi adus mai multa popularitate in partid decit notorietate in viata publica.

Impreuna cu sotia este actionar la TitanMar, societate ce detine controlul la compania de exploatare a marmurei Marmosim Simeria, ce are exclusivitate de export in multe state, printre care Italia, Germania si Japonia. Videanu a fost primul parlamentar care a renuntat la mandat o data cu introducerea sistemului de incompatibilitati. Anvergura sa de om de afaceri, cu o avere estimata de revista „Capital“ la 30 de milioane de dolari, nu i-a atras mari invidii in partid, el fiind sustinut fara rezerve de liderii democrati in batalia pentru Bucuresti, care este de asteptat sa il propulseze si in fruntea PD. Colegii povestesc despre relatiile sale la nivelul elitei internationale. Se spune ca merge la vinatoare cu soimi cu Seicul Dubaiului.

Videanu a devenit deputat de Teleorman inca din 1990, cind a candidat pe listele FSN, in 1992 raminind de partea lui Petre Roman, o data cu ruptura de gruparea Iliescu. Intre 1993 si 1996, a fost lider al Tineretului democrat, iar din 1997, patrunde in structura centrala de conducere a PD, initial in cel de-al treilea esalon. Dupa esecul lui Petre Roman la prezidentialele din 2000, care a dat semnalul ascensiunii lui Basescu la sefia PD, Videanu a trecut de partea lui Basescu. (M.G.)
Vanghelie de la cinci

Daniel Marian Vanghelie a fost ales in iunie 2004 pentru a doua oara primar al sectorului 5, cistigind din primul tur. In ciuda popularitatii sale locale, Vanghelie este unul dintre cei mai controversati membri ai PSD. Mai mult, chiar si priza la mase este suspecta. La o intilnire a lui Ion Iliescu cu alegatorii, organizata de Vanghelie la Teatrul „Ion Dacian“, au fost surprinse probe ce demonstrau ca, prin intermediul unei firme de casting, participantii au venit contra cost, primind suma de 150.000 de lei.

Vanghelie si-a construit notorietatea in principal prin declaratii incoerente si agramate, multe dintre expresiile sale devenind legendare. Nu doar limbajul, ci si atitudinea agresiva l-a consacrat pe primarul sectorului 5. Vanghelie a proferat de nenumarate ori amenintari la adresa celor cu care intra in contact. Un jurnalist de la „Adevarul“ si candidatul PUR la Primaria sectorului 5 au fost amenintati de Vanghelie cu „bagatul in portbagaj“, dar cu bataia au fost amenintati chiar si unii dintre colegii sai de partid. Adrian Nastase a incercat sa se debaraseze de el, suspendindu-l din functiile detinute in partid o data cu alti lideri locali ai PSD, precum Mischie, Savu si Bebe Ivanovici, pentru ca stricau imaginea partidului prin notorietatea de baroni locali. Nastase nu l-a putut impiedica pe Vanghelie sa candideze, datorita sustinerii manifestate de Dan Ioan Popescu, seful PSD Bucuresti. Acesta l-a sprijinit pe Vanghelie, in ciuda faptului ca PNA cerceta afacerea cumpararii suspecte a magazinului Bucuresti. Imobilul era revendicat de fostul proprietar, iar Vanghelie a recunoscut ca stia acest detaliu in momentul in care l-a cumparat. (F.C.)
Si ei vor un scaun

Exista si candidati cu sanse minime, care cauta un plus de notorietate, in vederea unei cariere politice ulterioare. Printre acestia, presedintele CNA, Ralu Filip, intrat in cursa ca independent. Dupa ce a lucrat timp de 10 ani la „Curierul National“, in 2001 acesta a fost desemnat de Camera Deputatilor, din partea grupului PSD, in CNA. PUR l-a scos la inaintare pe Radu Opaina. Presedinte al Federatiei Asociatiilor de Proprietari, Opaina s-a distins in 2003 prin inversunarea cu care a luptat cu administratia Capitalei, acuzind-o de umflarea facturilor la intretinere, precum si prin faptul ca, apoi, a acceptat functia de director general al RADET. Dupa trei luni, in care nu a reusit sa faca sa scada facturile, acesta si-a dat demisia. Opaina nu este la prima tentativa de a pune mina pe scaunul lui Basescu. In 2003, dupa un proces cistigat impotriva Primariei, acesta s-a prezentat cu portareii sa puna sechestru pe scaunul de primar. Basescu i-a dat in schimb un scaun oarecare. Pentru Primarie s-a mai anuntat Costin Gula, din partea Partidului Tineretului Democrat. Dupa modelul varului sau, Gigi, Ioan Becali se gindeste si el daca sa candideze sau nu.


(782 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Favoriti, sateliti si figuranti | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62224793434143 seconds.