Vineri, 25 Noiembrie 2005 - 09:30 AM Aleg.RO: Stenogramele portocalii

Publicat de: Laura Gafencu

evenimentulzilei In iunie 1999, Traian Basescu se plangea intr-o sedinta PD ca justitia nu a informat prompt puterea de arestarea prefectului de Brasov Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a dat ieri publicitatii inregistrarea unor declaratii facute de presedintele Traian Basescu in iunie 1999, pe vremea cand era ministru al transporturilor si vicepresedinte PD, referitoare la arestarea prefectului pedist de Brasov, Ioan Nicolae Opris. Actualul sef al statului era atunci foarte suparat pentru ca politia sau Parchetul nu au informat puterea de retinerea lui Opris, care fusese acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual si instigare la fals intelectual.
Mugur Ciuvica a declarat pentru „Evenimentul zilei” ca, la acea vreme, Basescu a facut declaratiile intr-o sedinta a conducerii PD cu liderii de filiale, insa a refuzat sa precizeze care este sursa ce i-a furnizat inregistrarile.
Ciuvica este de parere ca declaratiile actualului sef al statului au fost mult mai grave decat telefonul pe care Calin Popescu-Tariceanu i l-a dat procurorului general Ilie Botos pentru a se interesa de cazul „Patriciu”. Telefon pe care seful statului l-a catalogat drept „incorect”. Prezentam pasajele cele mai relevante din declaratiile presedintelui tarii.

„Si nu puteam sa mergem pe logica arestarii unui prefect, fara ca nici unul din noi sa nu stie nimic, in timp ce nici un ministru de resort nu stie nimic. Nu puteam sa mergem pe alta logica, decat ca comanda politica s-a dat din alta parte (...) Puteam sa fim avertizati ca va fi arestat prefectul, ni-l schimbam din vreme, puteam sa stim de ce.”

„Atunci inseamna ca se-ntampla altceva extrem de grav. Deci, ministrul de interne nu stie, primul-ministru nu stie (...) Ne e greu sa credem ca nimeni nu mai controleaza ce se intampla in tara asta. Dar stiti ce m-ar ingrozi, sub cuvant de onoare? Daca, intr-adevar, nimeni din actuala putere n-a stiut.”

„Venim in partea cealalta si spunem: S-a dat o lovitura, care in mod cert PD-ul o pune in spatele celor care au parghiile astea si e data fara stirea celor care, teoretic, ar trebui sa controleze parghiile.”

„Deci, il lasi pe PDSR-istul ala cu 300 de miliarde (Gabriel Bivolaru - n.r.), cu Mona de Freitas, il lasi liber, iar pe un prefect al PD, care, ma rog, e si la guvernare si colegial, ni s-a parut strigator la cer sa nu ne dea cineva un semnal: ba, vedeti ca-l arestam! Deci mi s-a parut de necrezut ca, fie politia, fie Parchetul sa nu-si informeze ministrul de resort. Domnule ministru, arestam prefectul!”

„Daca stam atat de prost incat arestarea unui prefect nu e informata, nu se da informatii nici ministrului, nici nimanui, inseamna ca-i groaznic.”

„Nu avem nici o dovada, dar am plecat de la premisa elementara ca nimeni nu-si putea permite, politia, I.G.P.-ul nu-si puteau permite asa ceva, fara sa-l informeze pe ministrul de interne, pe ministrul justitiei.”

„Sub cuvant de onoare va spun, Roman l-a sunat de 3 ori pe Radu Vasile, zice, domnule, spune-mi, te rog, daca ai stiut. Primul-ministru nu stie. Si sun la Vlad Rosca. Zice, domnule, nici nu ne da prin cap, zice, habar n-am avut. Vlad Rosca fiind seful lor, nu? Pe administratie locala. Sun la Dudu Ionescu, sun la Stoica. Mai mult decat atat, ieri-dimineata, inainte de sedinta de guvern, am vorbit cu amandoi. Ma, spuneti-ne daca stiati! Sub cuvant de onoare, se jura ca nu stiau. Inseamna ca lucrurile ne-au scapat de sub control.”

Iunie 1999
„Nimeni nu stie de arestarea prefectului. Ne e greu sa credem ca nimeni nu mai controleaza ce se intampla in tara asta”

Octombrie 2005
„Telefonul pe care premierul Calin Popescu-Tariceanu i l-a dat procurorului general Ilie Botos a fost incorect”

Presedintia: „Seful statului nu a intervenit pe langa niciun procuror”

Presedintia respinge, printr-un comunicat, acuzatiile lui Mugur Ciuvica. „Traian Basescu nu a telefonat si nu a intervenit in niciun fel pe langa procurori, judecatori sau politisti, asa cum se poate constata din inregistrarea audio, facuta publica de Mugur Ciuvica. In concluzie, nu a existat nicio ingerinta in actul de justitie din partea lui Traian Basescu. Incercarea de a dovedi ca Traian Basescu, in 1999, pe atunci ministrul transporturilor, a abuzat de functia sa si a intervenit in actul de justitie este lipsita de orice temei”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.


(650 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Laura Gafencu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Stenogramele portocalii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.