Vineri, 25 Noiembrie 2005 - 09:30 AM Aleg.RO: Parlamentul, chemat sa investigheze scandalul CIA

Publicat de: Alina Mihai

evenimentulzilei Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, olandezul Rene van der Linden, a cerut ieri Parlamentului Romaniei sa investigheze acuzatiile aparute in „Washington Post”, potrivit carora in tara noastra ar exista centre de detentie CIA. Intr-un discurs tinut in fata parlamentului, Van der Linden a precizat ca parlamentarii romani ar trebui sa cerceteze acest caz „in cooperare completa” cu Consiliul Europei, cu Adunarea Parlamentara si cu „alte organisme internationale”. Parlamentul European l-a desemnat deja pe presedintele Comisiei juridice a APCE, elvetianul Dick Marty, sa analizeze la Bucuresti acuzatiile privind inchisorile secrete CIA.
Fara a intra in amanunte, reprezentantul APCE a spus ca investigatia ramane la latitudinea autoritatilor care nu trebuie sa o perceapa ca un atac la adresa guvernului. „Aceasta problema este legata insa de mandatul de aparare a drepturilor omului a Consiliului Europei”, a mentionat Van der Linden.
Opozitia vrea ancheta, puterea, nu

Presedintele Comisiei de control a SIE, deputatul PD Romeo Raicu, considera ca nu este nevoie de o investigatie parlamentara in acest caz.
„Domnul presedinte a spus clar ca nu exista inchisori CIA pe teritoriul nostru. Avea dreptate. Tara noastra este tranzitata doar de avioane ale CIA care opresc in diferite locatii pentru a se alimenta cu hrana si combustibil. Acestea sunt livrate fara sa iasa cineva din avion”, a spus Raicu.
Deputatul PNL Titu Gheorghiof, membru al Comisiei SRI, crede ca CSAT ar trebui sa gestioneze acest caz, iar ministerul care trebuie sa dea relatii este cel al Justitiei, care are in raspundere intregul sistem de penitenciare.
El a refuzat sa se pronunte in favoarea sau in defavoarea unei anchete parlamentare, facand trimitere la „ajutorul” CSAT. In schimb, fostul presedinte al comisiei SRI, Ion Stan, crede ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si cel al Senatului ar trebui sa dispuna formarea unei comisii speciale de ancheta.

Romania, pe lista neagra

Subiectul inchisorilor secrete unde ar fi interogati si torturati suspecti de terorism a fost lansat in urma cu doua saptamani de publicatia americana „Washington Post”. Romania, Polonia, Afganistan si Thailanda au fost tarile indicate ca fiind gazde ale unor astfel de centre de detentie. In legatura cu tara noastra, ziarele britanice au sustinut ca un astfel de loc s-ar afla la Mihail Kogalniceanu, in judetul Constanta. Romania si Polonia s-au aparat spunand ca, pe teritoriul lor, nu se afla centre CIA.


(621 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Alina Mihai


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Parlamentul, chemat sa investigheze scandalul CIA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.