Vineri, 25 Noiembrie 2005 - 09:26 AM Aleg.RO: Statutul minoritatilor incinge spiritele la Parlamentul European
Publicat de: MARIUS TIAN
Liderul UDMR a gasit un moment politic „prielnic“ pentru problema statulului minoritatii
Probleme generate de respingerea proiectului Statutului minoritat ilor la Senat continua sa agite spiritele pe scena politica romaneasca si nu numai. Euro-observatorii liberali au declarat, ieri, ca parlamentarii europeni s-au aratat ingrijorati de faptul ca Statutul minoritat ilor nu a fost adoptat de Senat si, in consecinta, au dat de inteles ca Romania ar putea avea mari probleme la Raportul de tara din aprilie 2006 daca nu se va adopta aceasta lege. Semnalul de alarma a fost tras de Mircea Cosea, care a subliniat ca, „daca nu rezolvam problema cu Statutul minoritatilor pana la sfarsitul lunii februarie, vom avea probleme in aprilie, anul viitor“. Euro-observatorul liberal a subliniat ca, in majoritatea luarilor de cuvant din Parlamentul European, politicieni din diverse tari au ridicat aceasta problema, cand s-a vorbit despre Romania. „Dupa ce a fost respins Statutul minoritatilor, in Senat, a doua zi am participat, la Strasbourg, la intrunirea PE si o deputata din Ungaria a informat plenul despre tot ceea ce s-a intamplat la noi in tara in legatura cu statutul“, a precizat Cosea, subliniind ca, in opinia parlamentarilor europeni, statutul este considerat „o problema vitala“. In schimb, Adrian Cioroianu s-a aratat mai moderat si a apreciat ca reprezentant ii UE ne cer ca statutul sa fie adoptat de catre Parlament, dar cu includerea observatiilor Comisiei de la Venetia.
Gusa il acuza pe Olli Rehn de partizanat
O replica extrem de acida cu privire la Statutul minoritatilor a venit prompt din partea presedintelui PIN, Cozmin Gusa. Acesta l-a acuzat pe comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, ca isi depaseste atributiile, discuta nd „la modul pozitiv“ despre proiectul legii privind Statutul minoritat ilor nationale, fara sa analizeze daca acest proiect este constitutional. Gusa a spus ca oficialul european este, probabil, „victima unui lobby extern eficient“, lasand sa se inteleaga ca mai-marii UDMR isi fac foarte bine treaba, promovand acest proiect. „Am trimis un exemplar din raportul PIN privind legea Statutului minoritatilor nationale sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, si inca un exemplar pentru comisarul european Olli Rehn. Daca domnul Rehn doreste sa se exprime pe aceasta tema, ii punem la dispozitie raportul si ii aratam neconstitutionalitatea acestui proiect de lege“, a subliniat liderul PIN. Potrivit acestuia, proiectul respectiv nu poate face parte din nici un capitol al criteriilor de aderare a Romaniei la UE, asa cum a propus parlamentarul european de origine ungara, Gall Kinga. Gusa a mai adaugat ca Gall a solicitat comisiei de integrare din Parlamentul European ca, in lega tura cu legea Statutului minoritat ilor, sa se formuleze conditia de criteriu politic.
Marko Bela ameninta Coalitia
Pe fondul tensiunilor generate de respingerea Statutului la Senat, presedintele UDMR Marko Bela a afirmat ca, in situatia in care proiectul legii privind Statutul minoritatilor nationale nu va fi adoptat, „va trebui rediscutata intreaga Coalitie“. „Unii ar vrea eventual sa obtina retragerea UDMR si prin esuarea Legii minoritat ilor. Intr-adevar, dupa parerea mea, daca nu s-ar adopta aceasta lege, ar trebui sa rediscutam intreaga Coalitie, dar eu nu as putea sa concep o astfel de situatie ca pe o problema unilaterala a UDMR, ci este o problema a intregii Coalitii, deoarece legea este proiectul Coalitiei si, daca nu se va reusi adoptarea acestuia, inseamna ca nu functioneaza Coalitia“, a bravat liderul UDMR. In ciuda avertismentului lui Marko Bela, deputatii PD din Comisia pentru administratie au votat „impotriva“ sau s-au abtinut la legea Statutului minoritatilor; cu toate acestea, proiectul a fost avizat favorabil de comisie cu noua voturi „pentru“, patru „impotriva“ si doua abtineri. Conform unor membri ai comisiei, democratii Traian Igas si Stefan Bartan s-au abtinut, iar Anca Constantinescu a votat „impotriva“.
(560 afișări)
| |
|