Vineri, 25 Noiembrie 2005 - 09:24 AM Aleg.RO: Geoana vrea sa-i intreaca macar la carti pe Nastase si pe Iliescu

Publicat de: Clement Sava

Averea PARTIDE. Liderul PSD se face scriitor, adunandu-si discursurile in volum Mircea Geoana a intrat ieri in galeria „scriitorilor“ din PSD, alaturi de Ion Iliescu si Adrian Nastase, cu volumul „Politica externa a Romaniei la inceputul secolului XXI“ - volumul I. Rivalitatea dintre actualul si fostii presedinti ai partidului s-a manifestat insa si in domeniul livresc, pentru ca Geoana s-a laudat cu „ambitia de a avea mai multe volume decat ceilalti lideri PSD“.

El a dat o lovitura grea aspiratiilor mai vechi de scriitor ale lui Iliescu, pentru ca titlul cartii este acelasi cu cel sub care fostul presedinte a promis sa apara cu o noua carte, in viitorul apropiat.

Geoana s-a scuzat insa ca nu stia acest lucru si a dat vina pe Nicolae Titulescu, de la care s-a inspirat. Atmosfera admiratorilor a fost si ea diferita, fata de pensionarii si nostalgicii care plang de obicei la autografele lui Iliescu. De data aceasta, admiratorii erau membrii echipei lui Geoana, cu o medie de varsta intre 30 si 40 de ani, dintre seniorii partidului fiind prezent doar presedintele Consilului National, Dan Mircea Popescu. De alti lideri din PSD nici urma, dar Geoana a promis ca le va darui cate o carte cu dedicatie lui Nastase si Iliescu. Cartea lui Geoana se inscrie insa intre incercarile de gen ale predecesorilor sai din partid. Mai precis, nu avem de-a face cu prezentarea unei viziuni, a unei argumentatii, a unor teorii politice sau diplomatice. Este vorba, pur si simplu, de discursurile pe care le-a tinut Geoana, in calitatea sa oficiala, de ministru de Externe, pe la diverse evenimente organizate in Romania sau in strainatate. Unele dintre discursuri nici nu sunt macar traduse, ci sunt transcrise - fie in engleza, fie in franceza.


Liderul PSD le multumeste sefilor si mentorilor din SUA si Africa


Lucrurile cele mai interesante apar insa in prefata cartii, acolo unde Geoana propune Romaniei „sa fie o Nadia Comaneci, de nota 10“, pentru a nu rata integrarea, sau unde lanseaza ideea ca Romania „va deveni Noua Spanie a Europei Centrale“. Ideea din urma a placut cel putin unui participant la lansarea desfasurata la Romexpo, care l-a atentionat insa pe Geoana ca Spania e regat, o sansa pe care Romania a ratat-o.

Si Ion Iliescu, ca si Adrian Nastase, au scos carti cam in acelasi stil. Si-au adunat cuvantari sau doar acte normative ale statului roman pe diverse teme, carora le-au dat titluri de carti. Exista insa si exceptii. Nastase si-a publicat un curs pe care il preda la una dintre facultatile private la care era angajat, lucrarea „Uniunea Europeana, incotro“.

Era pe vremea cand era premier, iar lucrarea a aparut la editura statului, Monitorul Oficial. Tot Adrian Nastase este si personajul principal al unei carti de convorbiri cu seful sau de cancelarie de la vremea respectiva, Alin Teodorescu. Este o biografie romantata a lui Nastase, sub titlul „Adrian Nastase, de la Karl Marx la Coca-Cola“, aparuta in campania electorala de anul trecut.

Dar campion PSD in domeniul cartilor este, de departe, Ion Iliescu. De la celebra „Revolutie si reforma“, editata si reeditata pentru a stabili adevarul sau despre 1989, si pana la ultima lucrare, „Carte romaneasca si identitate europeana“, Iliescu isi insira drepturi de autor pentru nu mai putin de 15 titluri.

Dintre ele, singura care are aerul unei carti lecturabile e cea realizata tot de un alt autor, de data aceasta Vladimir Tismaneanu, care a ascultat istoria in viziunea fostului presedinte, in „Marele soc din finalul unui secol scurt“.

Nastase il contrazice din nou pe Geoana

In timp ce Geoana intra printre scriitorii PSD, Adrian Nastase lucra de zor cu departamentele in sediul din Baneasa, ornat mai nou cu tablouri in limbi straine de la socialistii europeni, ca sa dovedeasca cine merita sa faca parte din echipa de guvernare propusa de PSD. Cu ironia din perioada cand era premier, regasita si cu Despina Neagoe in chip de purtator de cuvant, ca pe vremurile bune ale sale, Nastase l-a contrazis, la modul ironic, pe Geoana cu o declaratie din ziua precedenta. „Nu in mod automat cine nu e presedinte de departament devine ministru pe zona respectiva“. El i-a pus astfel la punct pe aspirantii la posturi din preajma actualului presedinte al PSD. Nastase nu l-a iertat nici pe proaspatul aspirant la functia de premier, Ioan Rus, despre care a afirmat ca „il cheama inclusiv pe Rus, sa isi faca datoria in departament“. Geoana spunea ca nu toti seii departamentelor coordonate de Nastase vor deveni ministri intr-un Guvern al PSD. „Intre cele doua tururi de scrutin, colegi de-ai mei discutau cine sa fie ministru, pe ce post, iar dupa o saptamana, la ce grup de prietenie sa lucreze in Parlament. Ca presedinte al vanatorilor din Romania, va spun ca nu e bine sa vindem pielea ursului din padure“, a mai spus Adrian Nastase.


(662 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Clement Sava


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Geoana vrea sa-i intreaca macar la carti pe Nastase si pe Iliescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.